Mετά την 9789η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην οποία ο Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) παρουσίασε την 28η τακτική εξαμηνιαία αναφορά του για την κατάσταση στη Λιβύη, ακολούθησε δημόσια τοποθέτηση στην οποία τα (τωρινά και εισερχόμενα) μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που έχουν υπογράψει το Καταστατικό του ΔΠΔ -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- υιοθέτησαν κοινή δήλωση για το θέμα.
Η δήλωση προωθείται από Ελβετία και Ιαπωνία, τα δύο κράτη που λειτουργούν ως σύνδεσμοι Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ και υιοθετείται και από Ελλάδα, Βρετανία, Γαλλία, Μάλτα, Σλοβενία, Δανία, Ν. Κορέα, Ισημερινό, Παναμά, Γουιάνα και Σιέρα Λεόνε.
Στη δήλωση χαιρετίζεται η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις έρευνες στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής της Εισαγγελίας, η οποία επικεντρώνεται σε εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Λιβύη κατά την περίοδο 2014-2020. Η δήλωση σημειώνει επίσης τη δημοσιοποίηση έξι ενταλμάτων σύλληψης για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Ταρχούνα, ενώ χαρακτηρίζει ως κρίσιμη τη συνεργασία μεταξύ των λιβυκών αρχών και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρόοδο των ερευνητικών, διωκτικών και δικαστικών διαδικασιών.
Περαιτέρω, στη δήλωση υπογραμμίζεται η σημασία της Κοινωνίας των Πολιτών, αλλά και ειδικότερα των γυναικείων οργανώσεων στην προσπάθεια απόδοσης ευθυνών και απονομής δικαιοσύνης, ενώ εκφράζεται ανησυχία για τους περιορισμούς στις δραστηριότητες της Κοινωνίας των Πολιτών στη Λιβύη. Γίνεται επίσης, έκκληση για καθολική στήριξη της εντολής του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να απονείμει δικαιοσύνη για τα θύματα σοβαρών διεθνών εγκλημάτων.
Τέλος, η δήλωση επιβεβαιώνει την αμέριστη υποστήριξη προς το ΔΠΔ ως ανεξάρτητο θεσμό και καταδικάζει κάθε απειλή ή παρέμβαση κατά των επιχειρήσεων, του προσωπικού ή των εταίρων του. Καταλήγει με τη σταθερή δέσμευση να υποστηριχθούν οι αρχές του Καταστατικού της Ρώμης και να καταπολεμηθεί η ατιμωρησία σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στην ίδια την 28η αναφορά, την οποία παρουσίασε πριν την κοινή δήλωση των κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας ο Εισαγγελέας Kαρίμ Χαν, γίνονται αναφορές στη δημοσιοποίηση των ως άνω αναφερόμενων έξι ενταλμάτων σύλληψης, στην αύξηση της ταχύτητας με την οποία προχωρούν οι σχετικές έρευνες, στις θετικές εξελίξεις αναφορικά με την συνεργασία με τις λιβυκές Αρχές, την ενδυνάμωση της συνεργασίας με Αρχές άλλων χωρών, αλλά και την εμβάθυνση της συνεργασίας με εταίρους της Κοινωνίας των Πολιτών.
ΑΘΗΝΑ 984/ ΑΠΕ-ΜΠΕ