Το πολυδιάστατο πρόγραμμα του θεσμού του ΥΠΠΟ «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» ολοκληρώνεται με έξι ξεχωριστές εκδηλώσεις σε μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία από το Οθωμανικό Λουτρό στο Κάστρο της Χίου μέχρι το Κάστρο Αγίου Γεωργίου στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς.
Η ένατη και τελευταία εβδομάδα του φετινού προγράμματος με κεντρικό θεματικό άξονα την κλιματική αλλαγή φέρνει νέες θεατρικές παραγωγές, παραστάσεις και δράσεις για παιδιά και εφήβους και χορό σε Χανιά, Σάμο, Κεφαλονιά, Ρόδο, Άρτα και Χίο από τις 28 έως και τις 31 Αυγούστου. Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το ΥΠΠΟ.
Οι δωρεάν εκδηλώσεις της εβδομάδας, ανά την Ελλάδα
Πρώτη στάση της τελευταίας εβδομάδας των εκδηλώσεων του προγράμματος το Αρχαίο Θέατρο Απτέρας στα Χανιά όπου θα παρουσιαστεί η παράσταση για παιδιά και εφήβους Το πράσινο δεν μένει πια εδώ, σε κείμενο και σκηνοθεσία Νίκου Δαφνή, στις 28 και 29 Αυγούστου.
Επόμενος σταθμός το Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου Σάμου (Ξύλινο) για την πρώτη παρουσίαση της θεατρικής παράστασης Το τραγούδι της φάλαινας, βασισμένης στο βιβλίο Νo More Harveys της Σαντάλ Μπιλοντώ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Ξανθοπουλίδου, στις 29 και 30 Αυγούστου.
Ακολουθούν, στις 30 και 31 Αυγούστου, τέσσερις τελικοί προορισμοί: το Κάστρο Αγίου Γεωργίου στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς όπου θα κάνει πρεμιέρα η παράσταση Λύματα ή Πώς θα μας θυμούνται, σε σκηνοθεσία Γεωργίας Κανελλοπούλου, ο Προμαχώνας Αγίου Γεωργίου στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου όπου θα παρουσιαστεί η θεατρική-εικαστική εγκατάσταση Η φάλαινα, σε σκηνοθεσία Αριάδνης Καβαλιέρου και Γιάννη Μπισμπικόπουλου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας όπου θα παρουσιαστεί η πρωτότυπη περφόρμανς για όλη την οικογένεια Ο εφιάλτης της Περσεφόνης #Τσερνομπιλ από την ομάδα Ονειρόδραμα.
Τέλος, το Οθωμανικό Λουτρό στο Κάστρου της Χίου για την πρώτη παρουσίαση της περφόρμανς χορού Το δάκρυ από την ομάδα σύγχρονου χορού Στέρεο Νερό.
Πρόγραμμα εκδηλώσεων | 28 – 31 Αυγούστου 2023
28, 29 Αυγούστου 2023
Παράσταση για παιδιά και εφήβους
Το πράσινο δεν μένει πια εδώ
Κείμενο, σκηνοθεσία: Νίκος Δαφνής
Αρχαίο Θέατρο Απτέρας, Χανιά
Ώρα έναρξης: 18.30
Το τραγούδι της φάλαινας
29, 30 Αυγούστου 2023
Θέατρο
Το τραγούδι της φάλαινας
Μετάφραση, σκηνοθεσία: Μαρία Ξανθοπουλίδου
Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου Σάμου (Ξύλινο)
Ώρα έναρξης: 21.15
Λύματα ή Πώς θα μας θυμούνται
30, 31 Αυγούστου 2023
Θέατρο
Λύματα ή Πώς θα μας θυμούνται
Σκηνοθεσία: Γεωργία Κανελλοπούλου
Κάστρο Αγίου Γεωργίου, Αργοστόλι, Κεφαλονιά
Ώρα έναρξης: 20.00
Η φάλαινα
Θέατρο
Η φάλαινα
Σκηνοθεσία: Αριάδνη Καβαλιέρου, Γιάννης Μπισμπικόπουλος
Προμαχώνας Αγίου Γεωργίου, Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου
Ώρα έναρξης: 21.00
Ο εφιάλτης της Περσεφόνης #Τσερνόμπιλ
Δράση για παιδιά και εφήβους
Ο εφιάλτης της Περσεφόνης #Τσερνόμπιλ
Ομάδα Ονειρόδραμα
Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας
Ώρα έναρξης: 21.00
Οθωμανικό Λουτρό, Κάστρο Χίου
Χορός
Το δάκρυ
Ομάδα Στέρεο Νερό
Οθωμανικό Λουτρό, Κάστρο Χίου
Ώρα έναρξης: 21.00
Το πράσινο δεν μένει πια εδώ
Παράσταση για παιδιά και εφήβους
Το πράσινο δεν μένει πια εδώ
28, 29 Αυγούστου 2023
Αρχαίο Θέατρο Απτέρας, Χανιά
Ώρα έναρξης: 18.30
Κείμενο, σκηνοθεσία: Νίκος Δαφνής
Μουσική: Σάκης Τσιλίκης
Σκηνικά, κοστούμια, μάσκες: Ελένη Σουμή
Υλοποίηση κοστουμιών: Ελένη Παπαδοπούλου
Χορογραφία: Αλέξανδρος Χατζιάρας
Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέξανδρος Πολιτάκης
Ερμηνεύουν: Σοφία Αγγελικοπούλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Νίκος Καραστέργιος, Αλέξανδρος Μαράκης – Μπούρκας, Ευαγγελία Μπέγα, Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου, Νίκος Σταματόπουλος
ΑΜΚΕ: Θεατρικός Οργανισμός ΚΑΤΩ ΑΠ’ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ
Η θεατρική παράσταση για παιδιά και εφήβους Το πράσινο δεν μένει πια εδώ, σε κείμενο και σκηνοθεσία Νίκου Δαφνή, σχετίζεται με την υποβάθμιση της ζωής μας από την ασύδοτη βιομηχανική ανάπτυξη και από τη βάναυση και ατιμώρητη εκμετάλλευση του φυσικού περιβάλλοντος. Η επιλογή της παλιάς γνωστής σκηνοθετικής φόρμας «θέατρο μέσα στο θέατρο» ενθαρρύνει τα παιδιά-θεατές να συμμετέχουν στη δράση.
H παράσταση Το πράσινο δεν μένει πια εδώ βασίζεται στο παρακάτω εύρημα: Ένας διάσημος περιβαλλοντολόγος φτάνει στον χώρο για να κάνει μια διάλεξη σχετική με το περιβάλλον, διακόπτοντας την πρόβα κάποιων ηθοποιών που ετοιμάζουν μια θεατρική παράσταση. Ο «καθηγητής» τούς προτείνει να αυτοσχεδιάσουν (σαν καλλιτέχνες) πάνω σ’ αυτά που ο ίδιος (σαν επιστήμονας) θα ήθελε να αναφέρει στη διάλεξή του. Και η παράσταση αρχίζει…
Θέατρο
Το τραγούδι της φάλαινας
29, 30 Αυγούστου 2023
Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου Σάμου (Ξύλινο)
Ώρα έναρξης: 21.15
Πρωτότυπο έργο: Σαντάλ Μπιλοντώ
Μετάφραση, σκηνοθεσία: Μαρία Ξανθοπουλίδου
Εικαστική εγκατάσταση: Νατάσσα Πουλαντζά, Δηµήτρης Μεράντζας
Κοστούμια από βιώσιμα υλικά: Soffa Factory
Μουσική: Θοδωρής Οικονόµου
Κίνηση: Μαριέλα Νέστορα
Αφηγήτρια: Μαρία Πρωτόπαππα
Μουσικός επί σκηνής: Θοδωρής Οικονόμου
Βοηθός Τεχνητής Νοημοσύνης: Alexa
Συµµετέχει ο Νίκος Βαρδάκας
Επιστηµονικοί συνεργάτες: Νίκος Βαρδάκας, Τζένη Ιωάννου, Κωνσταντίνα Κωστούλα
Το «Τραγούδι της φάλαινας» τραγουδά η voice soloist performer Άννα Παγκάλου
Γραφιστικά, αφίσα: Γιάννης Σταματόπουλος
Διεύθυνση παραγωγής: Αναστασία Καβαλλάρη
ΑΜΚΕ: ΚΑΡΤ
Η παράσταση Το Τραγούδι της Φάλαινας, βασισμένη στο βιβλίο Νo More Harveys της βραβευμένης συγγραφέως Σαντάλ Μπιλοντώ, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Μαρίας Ξανθοπουλίδου, με αφηγήτρια τη Μαρία Πρωτόπαππα, παρουσιάζεται στο Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου Σάμου (Ξύλινο).
Μια γυναίκα αποφασίζει να αφήσει τον κακοποιητικό της σύζυγο και να μεταναστεύσει στον βορρά, ώστε να ξαναβρεθεί με τις δύο πιο γενναίες φίλες της. Στο ταξίδι της τη συνοδεύουν η προσωπική βοηθός τεχνητής νοημοσύνης Alexa και η σκέψη της φάλαινας, της οποίας η εξελικτική πορεία πενήντα εκατομμυρίων ετών εμπνέει την ηρωίδα να ανασυνταχθεί και να συνεχίσει στον δρόμο της.
Το τραγούδι της φάλαινας παρουσιάζει έναν κόσμο που μαστίζεται από στρεβλό πολιτικό σύστημα, κοινωνικές αδικίες και τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης καθώς και τον αγώνα του ανθρώπου να φτάσει σε έναν προορισμό όπου οι συνθήκες θα ευνοήσουν την επιβίωσή του. «Κι αν δεν φτάσουμε εμείς, θα φτάσει η επόμενη γενιά ή μία από τις επόμενες». Τα πρωτοποριακά έργα της Σαντάλ Μπιλοντώ, η οποία είναι συνιδρύτρια του οργανισμού Climate Change Theatre Action στη Νέα Υόρκη, έχουν ως θεματικό άξονα την κλιματική κρίση. Έχουν παρουσιαστεί σε δώδεκα χώρες και μεταφραστεί σε τρεις γλώσσες.
Εκπαιδευτική δράση για παιδιά
Παράλληλα με την παράσταση, η οργάνωση Ghost Diving Greece διοργανώνει εκπαιδευτικό εργαστήριο για παιδιά από 8 έως 14 ετών. Η χορογράφος Μαριέλα Νέστορα θα επιμεληθεί κινητικές και χορευτικές δραστηριότητες δημιουργώντας εικόνες και εμπειρίες που σχετίζονται με το θαλάσσιο περιβάλλον. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στο Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Πυθαγορείου Σάμου την Τετάρτη 30 Αυγούστου, στις 11.00.
Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να καλείτε στο 6974992349.
Θέατρο
Λύματα ή Πώς θα μας θυμούνται
30, 31 Αυγούστου 2023
Κάστρο Αγίου Γεωργίου, Αργοστόλι, Κεφαλονιά
Ώρα έναρξης: 20.00
Σκηνοθεσία, δραματουργία: Γεωργία Κανελλοπούλου
Σύμβουλος δραματουργίας: Δημήτρης Μπαμπίλης
Συνεργάτης σκηνοθέτης: Σπύρος Μπέτσης
Σκηνικά, κοστούμια: Δαφνη Αηδόνη
Πρωτότυπη μουσική: Αντώνης Παπανικολάτος
Εικαστικός: Δήμητρα Ζερβού
Σχεδιασμός φωτισμών: Ελένη Χούμου
Φωτογραφίες: Σπύρος Μπέτσης
Εμφανίζονται: Βασίλης Αθανασόπουλος, Ειρήνη Δένδη
Οργάνωση παραγωγής: Κατερίνα Κούρτη
ΑΜΚΕ: ΕΦΑΜΙΛΛΟΝ
Ποιά είναι τα υπολείμματα του πολιτισμού μας; Τι είδους απόβλητα υπάρχουν και σε ποιές μορφές; Αποτελεί η αρχαία κληρονομιά ένα απόβλητο του παρελθόντος; Είναι τα σκουπίδια του παρόντος, η πολιτιστική κληρονομιά του μέλλοντος; Τι αφήνουμε πίσω μας και πώς θα μας θυμούνται;
Η παράσταση Λύματα ή Πώς θα μας θυμούνται, σε ενεργό διάλογο με τις σύγχρονες εικαστικές τέχνες, αποσκοπεί στην δημιουργία ενός υβριδικού έργου τέχνης, ενός αντι-κληροδοτήματος. Βασική δραματουργική αφετηρία αποτελεί η έννοια των λυμάτων, τόσο ως υλική αποτύπωση την αλλοιωτικής παρέμβασης του ανθρώπινου πολιτισμού στη φύση, όσο και ως μεταφορική αποτύπωση όσων αφήνουμε πίσω μας στους πολιτισμούς του μέλλοντος.
Στην σκηνή, τοποθετούνται υλικά που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αυτή τη μελλοντική κληρονομιά. Αντικείμενα, ιδέες, απόψεις, τοπικοί παράγοντες και θεϊκές λύσεις μπαίνουν σε έναν επί σκηνής διάλογο, με τις εικαστικές τέχνες να βοηθούν στην υλική αποτύπωση αυτού που δυστυχώς (ή ευτυχώς) στο θέατρο πεθαίνει μετά το τέλος της παράστασης.
Θέατρο
Η φάλαινα
30, 31 Αυγούστου 2023
Προμαχώνας Αγίου Γεωργίου, Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου
Ώρα έναρξης: 21.00
Συγγραφέας: Πωλ Γκαντέν
Μετάφραση: Βάνα Χατζάκη
Σκηνοθεσία: Αριάδνη Καβαλιέρου, Γιάννης Μπισμπικόπουλος
Εικαστική εγκατάσταση: Σταυρούλα Καβαλιέρου
Σύλληψη, δραματουργική επεξεργασία: Αριάδνη Καβαλιέρου
Μουσική: Nalyssa Green
Κοστούμια: Ιφιγένεια Νταουντάκη
Ηχητική, φωτιστική εγκατάσταση: Decibel Professional Sound & Lighting
Αφίσα: Σοφία Μαυρογεωργίου
Ερμηνεύουν: Αριάδνη Καβαλιέρου, Γιάννης Μπισμπικόπουλος
ΑΜΚΕ: TREE
Η θεατρική-εικαστική εγκατάσταση Η φάλαινα, βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Πωλ Γκαντέν (εκδόσεις Άγρα), έρχεται στον Προμαχώνα Αγίου Γεωργίου στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.
Μια φάλαινα ξεβράζεται και αποσυντίθεται στην ακτή μιας πόλης. Οι κάτοικοι αδιαφορούν, αλλά δυο από αυτούς, ο Πιερ και η Οντίλ, αποφασίζουν να δουν τον θάνατο αυτό από κοντά. Η μοναχική πορεία τους σε μια απέραντη παραθαλάσσια αμμουδιά με κορύφωση τη συνάντησή τους με το νεκρό ζώο είναι ένα ταξίδι συνειδητοποίησης και αναζήτησης της ευθύνης του ανθρώπου απέναντι στα ζώα και στη φύση.
Η παράσταση, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία των Αριάδνη Καβαλιέρου και Γιάννη Μπισμπικόπουλου, παντρεύει το θέατρο με το εικαστικό περιβάλλον της Σταυρούλας Καβαλιέρου και την ατμοσφαιρική μουσική της Nalyssa Green για να μεταφερθεί επί σκηνής το πλέον αντιπροσωπευτικό έργο του Πωλ Γκαντέν και ένα από τα πρώτα βιβλία που άγγιξαν το θέμα της οικολογίας. Όπως σημειώνει και ο ίδιος ο συγγραφέας: «Είναι αλήθεια πως είμαστε πολύ μικροί. Πολύ αδύναμοι. Ωστόσο όσο μικροί, όσο ανήμποροι κι αν είμαστε, αυτό το μπορούμε. Και οι πιο μικροί άνθρωποι μπορούν να το κάνουν αυτό – μια μικρή προσπάθεια με τον εαυτό του ο καθένας».
Δράση για παιδιά και εφήβους
Ο εφιάλτης της Περσεφόνης #Τσερνόμπιλ
30, 31 Αυγούστου 2023
Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας
Ώρα έναρξης: 20.00
Επιμέλεια κειμένων, σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαλαζάρου
Δραματουργία: Νάγια Παπαπάνου
Μουσική: Στέλιος Μιχελάκακης (Stel)
Σκηνικά, κοστούμια: Κωνσταντίνος Γκουγκούνης
Παιδοψυχολόγος: Στέλλα Μουδάτσου
Φωτογραφίες, video: Κωνσταντίνος Θεοδωρόπουλος
Ερμηνεύουν: Χριστίνα Μουδάτσου, Σταυρούλα-Μελισσάνθη Μάκρα, Γιώργος Μενεδιάτης, Βασίλης Παπαλαζάρου
Συμμετέχουν παιδιά από το Δημοτικό Ωδείο Άρτας
ΑΜΚΕ: ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΟΙ
Η ομάδα Ονειρόδραμα δημιουργεί μια διακειμενική πρωτότυπη περφόρμανς για όλη την οικογένεια με τίτλο Ο εφιάλτης της Περσεφόνης #Τσερνομπιλ, με τη συμμετοχή του Δημοτικού Ωδείου Άρτας.
Σε ένα ουτοπικό άχρονο περιβάλλον μπορούν όλα να συμβούν, εκεί που η πραγματικότητα μπλέκεται με το φανταστικό, εκεί που το πρόβλημα γίνεται τόσο κρίσιμο και μη αντιμετωπίσιμο, εκεί τότε αρχίζει και λειτουργεί ένας άλλος μηχανισμός αυτοσυντήρησης.
Ο μύθος της Περσεφόνης κατά τον Ομηρικό ύμνο στη Δήμητρα, η ποίηση του Νίκου Γκάτσου, οι πραγματικές μαρτυρίες του Τσερνόμπιλ της νομπελίστριας συγγραφέως Σβετλάνας Αλεξίεβιτς, Τα παιδιά του γαλάζιου πλανήτη του Αντρί Σνερ Μάγκνασον και Ο ύμνος της αγάπης από την επιστολή προς Κορινθίους του Αποστόλου Παύλου αποτελούν την έμπνευση και τα εργαλεία που συνθέτουν τον καμβά για να τεθεί στο επίκεντρο το πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης και της κλιματικής και οικολογικής καταστροφής. Η συμμετοχή παιδιών στη δράση αποτελεί το πιο σημαντικό κομμάτι της. Πρόκειται για μια διαμαρτυρία, μια έκκληση και μια απάντηση στους «μεγάλους» που καταστρέφουν το «σπίτι μας», τον πλανήτη Γη.
Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά άνω των 10 ετών.
Χορός
Το δάκρυ
30, 31 Αυγούστου 2023
Οθωμανικό Λουτρό, Κάστρο Χίου
Ώρα έναρξης: 21.00
Ιδέα, σύλληψη, δημιουργική ομάδα: Εύη Σούλη, Μαριλένα Γεωργαντζή, Κώστας Θεοδωράκης
Σκηνοθεσία, χορογραφία: Εύη Σούλη
Μουσική επιμέλεια, σύνθεση: Γιαν Βαν Αγγελόπουλος
Σκηνικά, εικαστική επιμέλεια: Μαριλένα Γεωργαντζή
Κοστούμια: 2WO+1NE=2
Υπεύθυνος έρευνας, οργάνωση παραγωγής: Κώστας Θεοδωράκης
Φωτογραφική επιμέλεια: Stephie Grape
Graphic design: Γιώργος Ζαρταλούδης
Ερμηνεύουν: Μαρία Βούρου, Έλσα Σίσκου, Θέμις Χατζή, Μικές Γλύκας
ΑΜΚΕ: Ομάδα Σύγχρονου Χορού Stereo Nero
«Αν δεν ευδοκιμείς σε έναν τόπο, σκέψου μήπως δεν φταις εσύ αλλά το περιβάλλον σου…»
Στην παράσταση Το δάκρυ, η ομάδα σύγχρονου χορού Στέρεο Νερό ακολουθεί τη ζωή των κατοίκων στα Μαστιχοχώρια της Χίου και αναλύει τη σύνδεσή τους με τον κύκλο ζωής «του δέντρου που δακρύζει». Μέσα από ποιητικές εικόνες και κινητικά μοτίβα, παρατηρεί τα μοναδικά χαρακτηριστικά του τοπικού μικροκλίματος και ερευνά τη δημιουργία της αντίστοιχης κουλτούρας.
Εστιάζοντας στο διαρκώς μεταβαλλόμενο καιρικό σύστημα, η περφόρμανς Το δάκρυ θέτει ερωτήματα για την ευθραυστότητα της συμβίωσης ανθρώπινου και μη ανθρώπινου και την απώλεια της εγγεγραμμένης συλλογικής εμπειρίας. Μελετώντας την παρούσα συνθήκη, μέσα από μαρτυρίες, αρχειακό υλικό και πολιτιστικές αναφορές της Χίου, και υπό το πρίσμα μιας κλιματικής αλλαγής σε εξέλιξη, οι ερμηνευτές δημιουργούν μια κοινότητα με νέα χαρακτηριστικά, που έρχεται από το μέλλον. Το οικείο πλέκεται με το ανοίκειο, καθώς ο άνθρωπος προσπαθεί να βρει τη θέση του στα αναδυόμενα περιβάλλοντα.
• Όλες οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού.
• H προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική.
• Καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο εισόδου του αρχαιολογικού χώρου, όπου υπάρχει.
• Αναλυτικές πληροφορίες, πρόγραμμα όλων των εκδηλώσεων και προκρατήσεις θέσεων στις ιστοσελίδες: digitalculture.gov.gr, nationalopera.gr<p>
Πηγή:iefimerida.gr