“Το Ισραήλ προχωρά με την στρατιωτική δράση στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας παρά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου με την οποία του ζητήθηκε να σταματήσει αμέσως την προώθησή του”, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.
Το ισραηλινό χτύπημα το βράδυ της Κυριακής σε κέντρο υποδοχής εκτοπισμένων στη Ράφα όπου τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους έχει προκαλέσει οργή στην ΕΕ διότι ακολουθεί τις συντονισμένες εκκλήσεις προς το Ισραήλ να τερματίσει τις επιθετικές του δράσεις .
Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις του Ισραήλ στην Γάζα αποτελούν το βασικό θέμα στην ατζέντα του σημερινού Συμβουλίου Εξωτερικών υποθέσεων στις Βρυξέλλες, ενώ στο Βερολίνο ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο συνεχίζοντας την επίθεσή του στη Ράφα . Πρόκειται για τον πρώτο υψηλόβαθμο Γερμανό πολιτικός που παίρνει τόσο σαφή θέση κατά της ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας.
Και η Ιταλία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ισραηλινές επιθέσεις με στόχο παλαιστίνιους πολίτες στη Γάζα δεν είναι πλέον δικαιολογημένες, σε μια από τις πιο σφοδρές επικρίσεις που έχει κάνει μέχρι στιγμής η Ρώμη εναντίον της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης.
“Υπάρχει μια αυξανόμενα δύσκολη κατάσταση, την οποία ο παλαιστινιακός λαός υφίσταται χωρίς κανείς να ενδιαφέρεται για τα δικαιώματα αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών που δεν έχουν καμία σχέση με την Χαμάς και αυτό δεν μπορεί πλέον να δικαιολογείται. Παρακολουθούμε την κατάσταση με απόγνωση”, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροσέτο .
Εχει ιδιαίτερη σημασία ότι κατά το σημερινό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες η συζήτηση θα εξελιχθεί με παρόντες τους υπουργούς Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας, της Αιγύπτου, των Εμιράτων, του Κατάρ και με το Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου.
Την υποχρεωτικότητα της εφαρμογής της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου τονίζουν την ίδια ώρα και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ισπανίας, της Νορβηγίας και της Ιρλανδίας – των τριών χωρών που θα αναγνωρίσουν επισήμως την Παλαιστίνη ως κράτος, αύριο Τρίτη 28 Μαίου .
«Νομίζω ότι και οι τρεις μας λέμε εδώ και μήνες ότι ανησυχούμε ότι ο ισραηλινός πόλεμος στη Γάζα παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Τώρα ξέρουμε. Έχουμε μια υποχρεωτική εντολή από το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης που διατάσσει το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεσή του στη Ράφα. Είναι υποχρεωτικό. Είναι δεσμευτικό, πράγμα που σημαίνει ότι η συνέχιση… στη Ράφα συνιστά ουσιώδη παραβίαση της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου του κόσμου» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Espen Barth Eide.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας περιγράφει τη χθεσινοβραδινή επίθεση σε καταυλισμό σκηνών στη Ράφα ως «βάρβαρη».
«Η Γάζα είναι ένας πολύ μικρός θύλακας, πυκνοκατοικημένος», λέει, προσθέτοντας, «Δεν μπορεί κανείς να βομβαρδίσει μια περιοχή όπως αυτή χωρίς συγκλονιστικές συνέπειες όσον αφορά τα αθώα παιδιά και τους αμάχους. Θα παροτρύνουμε το Ισραήλ να σταματήσει, να σταματήσει τώρα, τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα».
Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες δήλωσε σήμερα Δευτέρα ότι θα ζητήσει από τα άλλα 26 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παράσχουν επίσημη υποστήριξη στο Διεθνές Δικαστήριο και να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ θα σέβεται τις αποφάσεις του.
Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις του Ισραήλ στην Γάζα αποτελούν το βασικό θέμα στην ατζέντα του σημερινού Συμβουλίου Εξωτερικών υποθέσεων στις Βρυξέλλες, ενώ στο Βερολίνο ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο συνεχίζοντας την επίθεσή του στη Ράφα . Πρόκειται για τον πρώτο υψηλόβαθμο Γερμανό πολιτικός που παίρνει τόσο σαφή θέση κατά της ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας.
Οργισμένος ο Ζοζέπ Μπορέλ
Προσερχόμενος στο Συμβούλιο ο κ. Μπορέλ επανέλαβε ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου πρέπει να εφαρμοστεί προσθέτοντας ότι θα εργαστεί επίσης προς την επίτευξη πολιτικής απόφασης για την έναρξη ειδικής αποστολής συνοριακής συνδρομής για τη μεθοριακή διάβαση της Ράφα, η οποία είναι γνωστή ως EUBAM.
To EUBAM (Αποστολή Συνοριακής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Σημείο Διέλευσης της Ράφα) είναι μια μη στρατιωτική ευρωπαϊκή αποστολή της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) με σκοπό τον έλεγχο του συνοριακού περάσματος της Ράφα.
Η αναβίωση της Αποστολής Συνοριακής Συνδρομής της ΕΕ για τη Ράφα θα χρειαστεί κάποιον χρόνο, δήλωσε παράλληλα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, διευκρινίζοντας σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους ότι η αποστολή αυτή που ιδρύθηκε αρχικά το 2005 βρίσκεται σε “χειμερία νάρκη” τα τελευταία χρόνια.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα ακούσουν τις ιδέες των ομολόγων τους «για το πώς μπορούμε να στηρίξουμε τις Παλαιστινιακές Αρχές» καθώς οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν επίσης στο πώς η ΕΕ μπορεί να συμβάλει σε μια ειρηνευτική διαδικασία και σε μια λύση δύο κρατών.
Ο Ζ. Μπορέλ αναφέρθηκε στο αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για εντάλματα σύλληψης στον πρωθυπουργό και στον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, καθώς και σε τρία ηγετικά στελέχη της Χαμάς, λέγοντας ότι «πρέπει να σεβαστούμε το έργο του Διεθνούς Δικαστηρίου και να το αφήσουμε να αποφασίσει, χωρίς εκφοβισμούς». Πρόσθεσε, ότι η κατηγορία για αντισημιτισμό προς το Γενικό Εισαγγελέα είναι «απαράδεκτη» «και πολύ βαριά». «Το δίλημμα της διεθνούς κοινότητας είναι, είπε, πώς να εφαρμοστεί η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου».
Παράλληλα, οι συζητήσεις στο Συμβούλιο θα επικεντρωθούν στην επείγουσα αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα. Ο Ζ. Μπορέλ ανέφερε ότι θα παρουσιάσει την πρότασή του, σχετικά με την ανανέωση της μη στρατιωτικής συνοριακής αποστολής της ΕΕ στη Ράφα (EUBAM Rafah), προκειμένου να διευκολυνθεί η ανθρωπιστική πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας. Εξήγησε ότι η ΕΕ έχει λάβει αιτήματα από διάφορα μέρη, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, να μελετήσει τη δυνατότητα επαναλειτουργίας της αποστολής.
Στο Συμβούλιο, αναμένεται, επίσης, να συζητηθεί η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από την Ιρλανδία, την Ισπανία και τη Νορβηγία. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ έχει δηλώσει ότι θα εργαστεί με όλα τα κράτη μέλη για να προωθήσει μια κοινή θέση της ΕΕ που να βασίζεται σε μια λύση δύο κρατών.
Μετωπική αντιπαράθεση Ισραήλ – Ισπανίας
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ζήτησε σήμερα από το προξενείο της Ισπανίας στην Ιερουσαλήμ να σταματήσει από την 1η Ιουνίου να παρέχει υπηρεσίες στους Παλαιστίνιους, απαντώντας στην αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από τη Μαδρίτη.
Από την 1η Ιουνίου το ισπανικό προξενείο στην Ιερουσαλήμ «θα μπορεί να παρέχει προξενικές υπηρεσίες αποκλειστικά στους κατοίκους της προξενικής περιφέρειας της Ιερουσαλήμ και (δεν) θα επιτρέπεται (…) να ασκεί προξενική δραστηριότητα για λογαριασμό των κατοίκων της Παλαιστινιακής Αρχής», διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.
Ο Ισραηλινός υπουργός Ίσραελ Κατς δήλωσε σε ξεχωριστή ανακοίνωση: «σήμερα έθεσα σε εφαρμογή προκαταρκτικά τιμωρητικά μέτρα εναντίον του προξενείου της Ισπανίας στην Ιερουσαλήμ μετά την αναγνώριση από την ισπανική κυβέρνηση ενός παλαιστινιακού κράτους».
«Δεν θα ανεχθούμε να πλήττεται η κυριαρχία και η ασφάλεια του Ισραήλ», τόνισε ο ίδιος.
Την προηγούμενη εβδομάδα η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν την απόφασή τους να αναγνωρίσουν από τις 28 Μαΐου το κράτος της Παλαιστίνης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Ισραήλ.
Εξάλλου, επίσης την προηγούμενη εβδομάδα, η Ισπανίδα υπουργός Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ έγραψε στο Χ ότι «η Παλαιστίνη θα απελευθερωθεί από τον ποταμό μέχρι την θάλασσα», καταγγέλλοντας «τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού».
Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Άλμπαρες δήλωσε σήμερα ότι θα ζητήσει από τους 26 ομολόγους του της ΕΕ να στηρίξουν επίσημα το Διεθνές Δικαστήριο και να διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ θα σεβαστεί τις αποφάσεις του.
«Θα ζητήσω από τους άλλους 26 εταίρους μας να δηλώσουν τη στήριξή τους προς το Διεθνές Δικαστήριο και την απόφασή του και επίσης, αν το Ισραήλ συνεχίσει να ενεργεί κατά παράβαση της απόφασης του Δικαστηρίου, θα προσπαθήσουμε να λάβουμε τα σωστά μέτρα για να την επιβάλουμε», εξήγησε ο Άλμπαρες στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου από τις Βρυξέλλες με τους ομολόγους του της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας.
Γερμανός αντικαγκελάριος: Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο
Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ κατηγόρησε το Σάββατο το Ισραήλ ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο συνεχίζοντας την επίθεσή του στη Ράφα, ο πρώτος υψηλόβαθμος Γερμανός πολιτικός που παίρνει τόσο έντονη θέση για την ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας.
«Δεν πρέπει να το κάνει αυτό», δήλωσε ο Χάμπεκ σε διάλογο πολιτών στη γερμανική πρωτεύουσα. «Φυσικά, το Ισραήλ πρέπει να τηρεί το διεθνές δίκαιο», είπε.
Τα σχόλιά του αντιπροσωπεύουν δραστική αλλαγή στη ρητορική των ανώτερων εκπροσώπων της γερμανικής κυβέρνησης, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν προειδοποιήσει το Ισραήλ να μην επιτεθεί στη Ράφα, αλλά δεν είχαν μέχρι τώρα προβεί σε ισχυρά σχολεια σε τόσο άμεσες κατηγορίες.
«Η πείνα, η ταλαιπωρία του παλαιστινιακού πληθυσμού, οι επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας είναι -όπως βλέπουμε τώρα στο δικαστήριο- ασύμβατες με το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Χάμπεκ.
«Με άλλα λόγια, είναι όντως η περίπτωση ότι το Ισραήλ έχει ξεπεράσει εκεί ένα όριο και δεν πρέπει να το κάνει», δήλωσε ο Χάμπεκ , ο οποίος είναι επίσης υπουργός Οικονομίας.
Το Διεθνές Δικαστήριο, το ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών, αποφάνθηκε την Παρασκευή ότι το Ισραήλ πρέπει «να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική του επίθεση» στη Ράφα της Λωρίδας της Γάζας. Το Ισραήλ αψήφησε την απόφαση το Σάββατο πραγματοποιώντας εντατικοποιημένες επιθέσεις στη Ράφα.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ