Το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα ή στις αρχές του Μαΐου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα του taxis για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα περσινά εισοδήματα από 8,5 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
Δύο διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρυσι θα περιλαμβάνει η φετινή υποβολή των δηλώσεων φόρου εισοδήματος για 8,5 εκατομμύρια υπόχρεους φορολογούμενους (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις).
Πρώτη διαφοροποίηση η εφαρμογή του νέου ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος φορολόγησης για 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες,επιτηδευματίες και ατομικές επιχειρήσεις.
Ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα για όσους ασκούν επιχειρηματική δρταστηριότητα πάνω από 6 χρόνια είναι τα 10.920 ευρώ με φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, το οποίο αυξάνει ανά τριετία με ανώτατο πλαφόν τα 14.196 ευρώ εφόσον συμπληρώνουν 14 χρόνια και άνω επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Τα τεκμαρτά ποσά φορολόγησης θα είναι προσυμπληρωμένα στο έντυπο Ε1 της δήλωσης, ενώ οι κωδικοί στο έντυπο Ε3 όπου αναγράφονται έσοδα και έξοδα θα είναι ανοιχτοί για διορθώσεις από τους υπόχρεους ελεύθερους επαγγελματίες.
Εάν εμφανίσουν χαμηλότερα εισοδήματα θα φορολογηθούν ωστόσο με το τεκμαρτό εισόδημα που τους όρισε η εφορία, ωστόσο όμως θα τους παρέχεται η δυνατότητα να το αμφισβητήσουν καταθέτοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά πληρώνοντας όμως κανονικά τις δόσεις έως ότου κριθεί οριστικά η ένστασή τους.
Στα τεκμαρτά αυτά ποσά προστίθενται επιπλέον ποσά φορολόγησης σε περιπτώσεις επιχειρήσεων η επαγγελματιών που απασχολούν προσωπικό η ο τζίρος τους πέρυσι είναι υψηλότερος σε σχέση με τον μέσο όρο του τζίρου του επαγγελματικού τους κλάδου.
Για τα τρία πρώτα χρόνια επιχειρηματικής δραστηριότητας δεν επιβάλλεται τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης, ενώ μειωμένη θα είναι η τεκμαρτή φορολόγηση για τον 4ο και 5ο χρόνο επιχειρηματικής δραστηριότητας.
ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ
Οσον αφορά το τέλος επιτηδεύματος αυτό μειώνεται στο μισό για τους περισσότερους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις δηλαδή στα 325 ευρώ από 650 ευρώ έως πέρυσι,ενώ όσοι αυτοαπασχολούμενοι δραστηριοποιούνται σε χωριά έως 500 κατοίκους η σε νησιά έως 100 κατοίκους (εξαιρούνται τα τουριστικά νησιά) απαλλάσονται από την καταβολή του, όπως και ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων όπως οι έχοντες αναπηρία άνω του 80%, οι ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα για τα πρώτα 5 χρόνια από την έναρξή της, οι πωλητές και παραγωγοί σε λαικές αγορές, οι αγρότες κανονικού καθεστώτος,οι αλιείς κλπ.
Ωστόσο όσοι απασχολούνται με μπλόκ παροχής υπηρεσιών και φορολογούνται ως μισθωτοί θα συνεχίσουν να πληρώνουν εξ ολοκλήρου το τέλος επιτηδεύματος δηλαδή από 400-500 ευρώ. Οσον αφορά τις εταιρείες (Α.Ε, ΕΠΕ, ΙΚΕ, Ο.Ε, Ε.Ε) που φορολογούνται με ποσοστό 22% επί των κερδών τους θα συνεχίσουν να πληρώνουν το τέλος επιτηδεύματος που κυμαίνεται από 800-1.000 ευρώ.
ΠΡΟΣΥΜΠΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ 1 ΕΚ. ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ
Η δεύτερη διαφοροποίηση για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις έχει να κάνει με το γεγονός ότι 1 εκατ.μισθωτοί και συνταξιούχοι, χωρίς όμως μεταβολές στην περσινή τους περιουσιακή κατάσταση, θα λάβουν προσυμπληρωμένες τις δηλώσεις τους και θα μπορούν να τις υποβάλλουν, χωρίς τη συνδρομή λογιστή,πατώντας απλώς το πλήκτρο της υποβολής εφόσον διαπιστώσουν ότι τα στοιχεία που προσυμπλήρωσε η ΑΑΔΕ είναι σωστά.
Εάν δεν υποβάλλουν μόνοι τους τη δήλωση θα το πράξει αυτόματα στις 30 Ιουνίου (ημερομηνία λήξης της υποβολής των δηλώσεων) η ίδια η εφορία.
Αθήνα 984