Σάλο έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Τραμπ για το μέλλον που προδιαγράφει η κυβέρνηση του για την Λωρίδα της Γάζας . Στις δηλώσεις που έγιναν κατά την κοινή συνέντευξη του με το Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου ο αρχηγός του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να “καταλάβουν” την κατεστραμμένη Λωρίδα της Γάζας, τμήματα της οποίας είναι ερειπωμένα μετά από περισσότερο από έναν χρόνο πολέμου της Χαμάς με το Ισραήλ, και ότι ο πληθυσμός 2,2 εκατομμυρίων Παλαιστινίων πρέπει να μετεγκατασταθεί σε άλλες αραβικές χώρες.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα «αναλάβουν τον έλεγχο » και θα «αποκτήσουν » τη Λωρίδα της Γάζας για την οποία οραματίζεται μια «μακροπρόθεσμη» ιδιοκτησία των ΗΠΑ αφού όλοι οι Παλαιστίνιοι μετακινηθούν αλλού. Δεν εξήγησε πώς και με ποια εξουσία οι ΗΠΑ μπορούν να καταλάβουν το έδαφος της Γάζας. «Θα μας ανήκει και θα είμαστε υπεύθυνοι για την αποσυναρμολόγηση όλων των επικίνδυνων βόμβων που δεν έχουν εκραγεί και άλλων όπλων στην περιοχή», είπε. Πρόσθεσε οι ΗΠΑ θα «ισοπεδώσουν» τα κατεστραμμένα κτίρια και «θα δημιουργήσουν μια οικονομική ανάπτυξη που θα παρέχει απεριόριστο αριθμό θέσεων εργασίας και κατοικιών για τους κατοίκους της περιοχής».
Μετά την αρχική αμηχανία για τις ακατάληπτες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου η μια μετά την άλλη χώρες και ηγέτες εξέφρασαν την καταδίκη τους .
Η Μόσχα ζητά ίδρυση παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ και συνεχίζει τη συνεργασία με το Ιράν
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε τη θέση της Μόσχας, σύμφωνα με την οποία ο μοναδικός τρόπος να επιλυθεί η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή είναι διά της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους που θα υπάρχει δίπλα στο Ισραήλ.
“Αυτή είναι η θέση που έχει κατοχυρωθεί στο σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αυτή είναι η θέση που μοιράζεται η συντριπτική πλειονότητα των χωρών που εμπλέκονται σε αυτό το πρόβλημα. Ξεκινάμε από αυτό, το υποστηρίζουμε και πιστεύουμε πως είναι η μοναδική δυνατή επιλογή”, είπε στους δημοσιογράφους.
Ο Πεσκόφ πρόσθεσε πως η ιδέα του Τραμπ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων έχει απορριφθεί από τις κυριότερες αραβικές πρωτεύουσες.
Η Ισπανία και η Γαλλία απορρίπτουν την πρόταση Τραμπ για έλεγχο της Γάζας και μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων
Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες απέρριψε σήμερα πρόταση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων και ανάληψη του ελέγχου της Γάζας προκειμένου να δημιουργηθεί μια «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής».
«Θέλω να είμαι πολύ ξεκάθαρος σε αυτό: η Γάζα είναι η γη των Παλαιστινίων της Γάζας και πρέπει να παραμείνουν στη Γάζα», δήλωσε ο Αλμπάρες σε δημοσιογράφους.
«Η Γάζα είναι το τμήμα του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους που στηρίζει η Ισπανία και πρέπει να συνυπάρξει εγγυώμενο την ευημερία και την ασφάλεια του ισραηλινού κράτους», πρόσθεσε.
Ο Τραμπ αποκάλυψε το σχέδιό του αυτό χωρίς να δίνει λεπτομέρειες, σε κοινή συνέντευξη Τύπου χθες βράδυ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Το σχέδιο αυτό έσπευσαν να καταδικάσουν η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία καθώς και παλαιστινιακές οργανώσεις. Η Κίνα δήλωσε ότι αντιτίθεται στην αναγκαστική μετακίνηση των κατοίκων της Γάζας, ενώ η Ρωσία δήλωσε ότι στηρίζει τη λύση δύο κρατών.
Τις δηλώσεις του Τραμπ περί ελέγχου της Γάζας από τις ΗΠΑ και εκτοπισμού των Παλαιστινίων απέρριψε σήμερα και η Γαλλία, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή.
«Η Γαλλία επαναλαμβάνει την αντίθεσή της στον όποιο αναγκαστικό εκτοπισμό του παλαιστινιακού πληθυσμού της Γάζας, που θα αποτελούσε σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, μια επίθεση στις νόμιμες φιλοδοξίες των Παλαιστινίων αλλά επίσης και σοβαρό εμπόδιο στη λύση των δύο κρατών και σημαντικό αποσταθεροποιητικό παράγοντα για τους στενούς μας συμμάχους, την Αίγυπτο και την Ιορδανία, καθώς και για ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κριστόφ Λεμουάν σε ανακοίνωση.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το μέλλον της Γάζας θα πρέπει να βρίσκεται «εντός του πλαισίου ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους υπό την αιγίδα της Παλαιστινιακής Αρχής» και δεν θα πρέπει να ελέγχεται από τρίτη χώρα.
Σαουδική Αραβία
Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, σε ανακοίνωσή της, τόνισε ότι απορρίπτει κάθε προσπάθεια εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τη γη τους και δήλωσε ότι δεν θα συνάψει σχέσεις με το Ισραήλ χωρίς την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους. Εν τω μεταξύ, η Χαμάς καταδίκασε τις εκκλήσεις του Τραμπ να φύγουν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα ως «εκδίωξη από τη γη τους». Ο Παλαιστίνιος απεσταλμένος στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες και ο κόσμος θα πρέπει να σεβαστούν την επιθυμία των Παλαιστινίων να παραμείνουν στη Γάζα.
Το Πεκίνο λέει ότι είναι αντίθετο στην αναγκαστική μεταφορά των κατοίκων της Γάζας
Η Κίνα αντιτίθεται στην αναγκαστική μεταφορά των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, ως απάντηση στην πρόταση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ οι ΗΠΑ να αποκτήσουν τον έλεγχο της περιοχής.
Η Κίνα ελπίζει ότι όλες οι πλευρές θα εκλάβουν την κατάπαυση πυρός και τη μετά τη σύγκρουση διακυβέρνηση ως μία ευκαιρία για να επαναφέρουν το παλαιστινιακό ζήτημα στη σωστή τροχιά της πολιτικής διευθέτησης με βάση τη λύση των δύο κρατών, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν χαρακτήρισε σήμερα «απαράδεκτο» το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ
«Η δήλωση του Τραμπ για τη Γάζα είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο Φιντάν σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. «Το να απελαθούν (οι Παλαιστίνιοι) από τη Γάζα είναι ένα ζήτημα που δεν μπορούμε να δεχθούμε ούτε εμείς ούτε οι χώρες της περιοχής. Δεν υπάρχει καν περίπτωση να το συζητήσουμε», επέμεινε.
Σύμφωνα με τον Φιντάν, οποιαδήποτε σχέδια να αφεθούν οι Παλαιστίνιοι «έξω από την εξίσωση» θα οδηγήσει σε περισσότερη σύγκρουση. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα επανεξετάσει τα μέτρα που έχει λάβει εναντίον του Ισραήλ -ανάκληση πρεσβευτή, διακοπή των εμπορικών σχέσεων-, αν οι φόνοι Παλαιστινίων σταματήσουν και αλλάξουν οι συνθήκες ζωής τους.
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς απέρριψε “κατηγορηματικά” τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ περί απόκτησης του ελέγχου της Λωρίδας της Γάζας από τις ΗΠΑ, όπως και τις επανειλημμένες δηλώσεις του για αναγκαστική μεταφορά των Παλαιστινίων εκτός της πατρίδας τους.
“Ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και η παλαιστινιακή ηγεσία απορρίπτουν κατηγορηματικά τις δηλώσεις για την απόκτηση της Λωρίδας της Γάζας και τον εκτοπισμό των Παλαστινίων από την πατρίδα τους”, αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση του Παλαιστίνιου προέδρου.
“Η απάντηση στις αμερικανικές δηλώσεις για εκτοπισμό” των Παλαιστινίων από τη Γάζα, σημειώνει ο Αμπάς, είναι ότι “δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματα του λαού μας”.
Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) απορρίπτει όλες τις δηλώσεις περί εκτοπισμού του παλαιστινιακού λαού από την πατρίδα του, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας της, ο Χουσέιν Σέιχ, μετά τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι οι Παλαιστίνιοι της Λωρίδας της Γάζας θα μπορούσαν να μετεγκατασταθούν σε γειτονικές χώρες.
“Η παλαιστινιακή ηγεσία επαναβεβαιώνει την σθεναρή της θέση ότι η λύση των δύο κρατών, σύμφωνα με τη διεθνή νομιμότητα και το διεθνές δίκαιο, είναι η εγγύηση για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη”, σημείωσε ο αξιωματούχος της ΟΑΠ σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.
Η Χαμάς καταδίκασε σήμερα τις, όπως τις χαρακτήρισε, “ρατσιστικές” και ευθυγραμμισμένες με “την ισραηλινή ακροδεξιά” δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος είπε ότι θέλει οι ΗΠΑ να αποκτήσουν “τον έλεγχο” της Λωρίδας της Γάζας, την ώρα που ξαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για τη συνέχιση της εφαρμογής της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που συνήφθη ανάμεσα στο Ισραήλ και το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα.
Ιράν: Η Τεχεράνη αντιδρά στην πολιτική της “μέγιστης πίεσης” που επανάφερε ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ
Η εξωτερική πολιτική του Ιράν καθοδηγείται από την αξιοπρέπεια, τη σοφία και το συμφέρον, δήλωσε σήμερα κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος επανέλαβε χθες Τρίτη ότι θέλει να ασκήσει «μέγιστη πίεση» στην Τεχεράνη.
Από την πλευρά του ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί δήλωσε ότι οι ανησυχίες των ΗΠΑ για το ενδεχόμενο η Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικό όπλο δεν είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα. Εκτίμησε εξάλλου ότι μπορεί να επιλυθεί με δεδομένη την αντίθεση του Ιράν στα όπλα μαζικής καταστροφής.
Σε ό,τι αφορά την πολιτική της «μέγιστης πίεσης» που επανέφερε ο Τραμπ, ο Αραγτσί σημείωσε ότι θα αποτύχει.
«Πιστεύω ότι η άσκηση μέγιστης πίεσης είναι μια αποτυχημένη εμπειρία και η επαναφορά της θα οδηγηθεί εκ νέου στην αποτυχία», επεσήμανε ο Ιρανός υπουργός.
«Η εξωτερική μας πολιτική καθοδηγείται πάντα από τις ακόλουθες αρχές: την αξιοπρέπεια του λαού και της χώρας μας, τη σοφία και το συμφέρον. Αυτό ισχύει για τις σχέσεις μας με τις άλλες χώρες», δήλωσε ο Φατεμέχ Μοχαζερανί στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Σοφία σημαίνει να βλέπουμε τι γίνεται πίσω από τη σκηνή και να κατανοούμε σωστά τι συμβαίνει», πρόσθεσε.
Χθες ο Τραμπ επανέφερε την πολιτική του της άσκησης «μέγιστης πίεσης» στο Ιράν, η οποία έχει στόχο μεταξύ άλλων να μειώσει τις πετρελαϊκές εξαγωγές της Τεχεράνης στο μηδέν προκειμένου να την εμποδίσει να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.
Την ώρα που υπέγραφε μνημόνιο για την επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν, ο Αμερικανός πρόεδρος το χαρακτήρισε σκληρό και δήλωσε ότι δίστασε προτού λάβει αυτά τα μέτρα.
«Δεν χαίρομαι που το κάνω, αλλά δεν είχα επιλογή διότι πρέπει να φανούμε ισχυροί», εξήγησε.
Παράλληλα ο Τραμπ επεσήμανε ότι θα ήθελε να συνομιλήσει με τον Ιρανό ομόλογό του Μασούντ Πεζεσκιάν για να προσπαθήσει να πείσει την Τεχεράνη να εγκαταλείψει τις προσπάθειες ανάπτυξης πυρηνικού όπλου.
«Για εμένα είναι πολύ απλό: το Ιράν δεν μπορεί να αποκτήσει πυρηνικό όπλο», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος. Όταν ρωτήθηκε πόσο κοντά βρίσκεται η Τεχεράνη στην απόκτηση τέτοιου όπλου, ο Ρεπουμπλικάνος απάντησε: «είναι πολύ κοντά».
Αναλυτικά οι δηλώσεις Τραμπ
Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τη Γάζα «σύμβολο θανάτου και καταστροφής» και ότι ο μόνος λόγος που οι άνθρωποι θέλουν να επιστρέψουν εκεί είναι επειδή δεν έχουν πού αλλού να πάνε. Οι 1,8 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι που ζουν στη Γάζα θα πρέπει να μετακινηθούν σε γειτονικές χώρες με «ανθρωπιστικές καρδιές» και «μεγάλο πλούτο», είπε ο Τραμπ.
Είπε ότι θα μπορούσαν να κατανεμηθούν σε διάφορες ξεχωριστές περιοχές .
Ο αναγκαστικός εκτοπισμός του πληθυσμού θα αποτελούσε πιθανότατα παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα προκαλούσε σφοδρή αντίδραση όχι μόνο στην περιοχή αλλά και στους δυτικούς συμμάχους της Ουάσιγκτον. Ορισμένοι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παρομοιάζουν την ιδέα με εθνοκάθαρση.
Ο Τραμπ συνέχισε λέγοντας ότι η Γάζα θα μπορούσε να γίνει «η Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής», όπου «οι άνθρωποι του κόσμου» θα μπορούσαν να ζήσουν εκεί, απηχώντας τις προηγούμενες απόψεις του γαμπρού του Τζάρεντ Κούσνερ, ο οποίος είπε ότι η Γάζα έχει πολύ πολύτιμη «παραθαλάσσιο θέρετρο ».
Ο Τραμπ έδωσε ασαφή απάντηση όταν του τέθηκε ερώτηση σχετικά με το αν υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών. Ερωτηθείς αν η άποψή του ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να μετεγκατασταθούν από τη Γάζα ήταν ένδειξη ότι είναι αντίθετος με την πολιτική των δύο κρατών που αποτελεί την προσέγγιση της εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών εδώ και δεκαετίες, ο Τραμπ απάντησε αρνητικά . «Δεν σημαίνει τίποτα για ένα κράτος ‘η δυο κράτη ή οποιοδήποτε άλλο κράτος. Σημαίνει ότι θέλουμε να έχουμε, θέλουμε να δώσουμε στους ανθρώπους μια ευκαιρία στη ζωή», είπε .«Δεν είχαν ποτέ μια ευκαιρία στη ζωή, επειδή η Λωρίδα της Γάζας ήταν ένα κολαστήριο για τους ανθρώπους που ζουν εκεί. Ήταν φρικτό».
Ο Τραμπ υποστήριξε ότι υπάρχει υποστήριξη υψηλού επιπέδου μεταξύ ανώνυμων ηγετών με τους οποίους είχε μιλήσει. «Αυτή δεν είναι μια απόφαση που ελήφθη ελαφρά τη καρδία», είπε, προσθέτοντας ότι “όλοι με τους οποίους έχω μιλήσει αγαπούν την ιδέα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέχουν αυτό το κομμάτι γης”. Είπε ότι η κίνηση αυτή θα φέρει «μεγάλη σταθερότητα σε αυτό το τμήμα της Μέσης Ανατολής».
Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να στείλει αμερικανικά στρατεύματα για την ασφάλεια της Γάζας. «Όσον αφορά τη Γάζα, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο. Αν είναι απαραίτητο, θα το κάνουμε», δήλωσε.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τραμπ να αναλάβουν οι ΗΠΑ τον έλεγχο στη Γάζα, ο Νετανιάχου είπε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «βλέπει ένα διαφορετικό μέλλον για τη Γάζα», προσθέτοντας: «Νομίζω ότι είναι κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει την ιστορία».
Ο Νετανιάχου χαρακτήρισε τον Τραμπ «τον μεγαλύτερο φίλο που είχε ποτέ το Ισραήλ στον Λευκό Οίκο» πρόσθεσε ότι «πρέπει να τελειώσουμε τη δουλειά στη Γάζα» και δήλωσε ότι «το Ισραήλ θα τελειώσει τον πόλεμο κερδίζοντας τον πόλεμο». Ο Νετανιάχου επαίνεσε τον Τραμπ επειδή «σκέφτεται έξω από το κουτί με φρέσκες ιδέες» και «δείχνει προθυμία να διαβολίσει τη συμβατική σκέψη».
Πηγή: Αθήνα984