Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει “τρελάνει” τους Έλληνες και όλο τον κόσμο. Ο σπουδαίος τενίστας νίκησε και τον Μπαουτίστα Αγκούτ με 3-1 σετ και προκρίθηκε στους τέσσερις καλύτερους του Australian Open. Έτσι, μετά την μυθική πρόκριση επί του “βασιλιά” Ρότζερ Φέντερερ επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων του παγκόσμιου τένις…
Υπάρχει ωστόσο κάποιος που είχε προβλέψει όλη αυτή την πορεία πολλά χρόνια πριν…! O HEAD COAH της ITP Παντελής Μοσχούτης και πρώην πρωταθλητής Ελλάδας (έφτασε στο νο258 της παγκόσμιας κατάταξης), σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Επικοινωνία 94FM και την εκπομπή “MVP στους 94″, με τον Αντώνη Καλκαβούρα, αποκαλύπτει πώς είχε προβλέψει πριν από 10 χρόνια την εξέλιξη του Στέφανου Τσιτσιπά…! Νέα του πρόβλεψη…; Ότι ο Τσιτσιπάς θα φτάσει στο νο1 του κόσμου…!
Αναλυτικότερα τα όσα είπε:
Για την δική του παρακαταθήκη στο ελληνικό τένις:
«Αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στα χρονικά στο ελληνικό τένις. Η τελευταία μας μεγάλη επιτυχία, που θυμόμαστε όλοι ήταν της Λένας της Δανιηλίδου, που είχε φτάσει 14η θέση στον κόσμο και από τα αγόρια το καλύτερο ranking το είχε ο Κωνσταντίνος ο Οικονομίδης στο 112 αν θυμάμαι καλά, που είχαμε δώσει μια πολύ καλή ώθηση στο Ελληνικό τένις μαζί με εμένα όταν φύγαμε στα 18 μας στο εξωτερικό και ήμασταν οι πρώτοι Έλληνες τενίστες, που «αγοράσαμε» έναν προσωπικό προπονητή. Είχα έναν Γερμανό εγώ και έναν Ισπανό ο Σόλωνας ο Πέππας και δείξαμε στις επόμενες γενιές, στον Κωνσταντίνο, στον Νίκο τον Ροβά, τον Γιάννη τον Βλάχο πως πρέπει να γίνεις επαγγελματίας. Οπότε ήταν μια πολύ εποικοδομητική δουλειά που κάναμε με τον Σόλωνα, γιατί τραβήξαμε αρκετό κόσμο και μείνανε αυτοί που πραγματικά το πιστεύανε και θέλανε να παίξουνε επαγγελματικά. Δεν έχει καμία απολύτως σχέση το επαγγελματικό τένις με το κολεγιακό. Οπότε αυτό που έγινε χτες ήταν ένα όνειρο για όλη την Ελλάδα, για όλο τον τενιστικό κόσμο»
Για το «φαινόμενο» Τσιτσιπάς:
«Γι’ αυτό είναι φαινόμενο… στην αρχή δεν είναι τα χτυπήματα ενός παίκτη, είναι το mental που λέμε στο τένις, το πνευματικό και εγκεφαλικό κομμάτι. Είναι πάρα πολύ σκληρός σ’ αυτό που κάνει μέσα στο γήπεδο και εννοείται εμείς που έχουμε παίξει το καταλαβαίνουμε και το λέμε σε έναν αθλητή, ότι πρέπει να παίξει από τον πρώτο πόντο μέχρι και τον τελευταίο όσο καλύτερα μπορεί. Και ο Στέφανος το κάνει 100% αυτό και είναι πάρα πολύ δύσκολο».
Για την πρώτη φορά που είδε τον «Στεφανάκο»…:
«Πριν δέκα χρόνια ήταν που τον είχα δει να παίζει σε ένα οικογενειακό τουρνουά που μπορούσε να παίξει ο γιος με τον μπαμπά. Έτυχε, λοιπόν, ο Απόστολος να είναι μαζί με το Στέφανο στο γήπεδο, 10 χρονών τότε ο Στεφανάκος, βέβαια τον έχω δει στο γήπεδο και 4, 5 και 6 ετών, αλλά εκείνη τη στιγμή δεν ξέρω, μου βγήκε και στις απονομές ανακοίνωσα πρώτη φορά επισήμως, ότι θα γίνει ο πρώτος Έλληνας τενίστας που θα σπάσει την κατοστάδα και το εύχομαι μέσα από την καρδιά μου και ο λόγος βέβαια είναι ότι πρώτα απ’ όλα ήταν ένα παιδί που δεν μπορούσες να το βγάλεις έξω από το γήπεδο! Δεν ήθελε να βγει έξω από το γήπεδο, μπορούσε να κοιμάται και να τρώει όλη μέρα εκεί μέσα και δεύτερον το πάθος που είχε στο να χτυπάει τη μπάλα. Του άρεσε πάρα πολύ να χτυπάει τη μπάλα, οπότε είτε έκανε λάθος είτε κέρδιζε τον πόντο ήταν ένα εκπληκτικό παιδί, που αυτό το βρίσκουμε ένα στα χίλια να το έχει έμφυτο αυτό το πράγμα. Δεν τον επηρέαζε ένα λάθος που θα έκανε. Ήταν πολύ εντυπωσιακός από πολύ μικρή ηλικία. Το πιο εύκολο λάθος να έκανε μέσα σε έναν αγώνα τον έβλεπες και ήταν σαν να μην τρέχει τίποτα. Δεν απογοητευόταν, ξεκινούσε τον επόμενο πόντο σαν να μην έχει γίνει τίποτα, αυτά τα πράγματα στο τένις είναι πάρα πολύ δύσκολα και αυτό φαινόταν από πολύ-πολύ μικρή ηλικία»
Για την πορεία προς την κορυφή:
«Είναι αυτό που λέμε, ειδικά στα γκραν σλαμ, που είναι εντελώς διαφορετικό άθλημα, πρέπει να κερδίσεις 3 σετ, αντί για 2. Πρέπει να το καταλάβει ο κόσμος, ότι είναι άλλο να πρέπει να κερδίσεις 2 σετ και άλλο 3. Είναι άλλο άθλημα, έχει άλλες προτεραιότητες μέσα στον αγώνα, με μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας και είναι πολύ δύσκολο να βρεις έναν παίκτη που να μην κάνει κοιλιές μέσα σε τέτοιας διάρκειας αγώνα. Αυτό λοιπόν που έγινε ειδικότερα κόντρα στον Φέντερερ, ήταν εντυπωσιακό! Εννοείται ότι έχουμε δει και τον Ρότζερ στα παλιότερά του, στην ηλικία του Στέφανου, να παίζει τέτοια ματς, δηλαδή να μην κάνει καμία κοιλιά, γι’ αυτό μπορώ να πω τώρα με μεγαλύτερη σιγουριά ότι όταν θα φύγει η γενιά του Ρότζερ, του Τζόκοβιτς, του Ναδάλ και θα έρθει ο Στέφανος, ο Σβέρεφ, ο Σαποβάλοφ και ο Τιμ από πίσω, σίγουρα, απλά να έχει την υγεία του το παιδί, θα τον δούμε και στο νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης. Έχει όλα τα προσόντα και είναι για να πάει εκεί…»
Για τη μάχη με τον «βασιλιά» Φέντερερ:
«Εγώ είχα δώσει ένα προγνωστικό ότι θα κερδίσει 3-1 ο Στέφανος και έπεσα μέσα. Σε όποιον με ρώταγε, έλεγα 3-1 σετ. Το πίστευα, γιατί τον ξέρω καλά πως σκέφτεται. Αν ήταν απλά ένας γνωστός, που έπαιζε ωραίο τένις, θα έλεγα “ωχ την πατήσαμε τώρα, ήρθαν τα δύσκολα“, αλλά επειδή ξέρω ακριβώς πως σκέφτεται το παιδί, σίγουρος δεν μπορείς να είσαι, αλλά ξέρω ότι δεν παίζει για να χάσει ή για μια εμπειρία! Παίζει για να κερδίσει! Σαν να έπαιζε τον πρώτο γύρο των προκριματικών, δεν καταλαβαίνει τίποτα. Ήξερα ότι δεν θα κάνει κοιλιά, ο Ρότζερ είναι και σε μια ηλικία, που μας αρέσει, δεν μας αρέσει, είναι πολύ λυπηρό να σταματήσει σιγά-σιγά το παγκόσμιο τένις, αλλά όπως και να το κάνουμε, είναι 37 ετών και υπάρχει διαφορά στην αθλητικότητα! Αυτό ήταν που του έδωσε κίνητρο να χτυπήσει εκεί στο τέλος. Να κάνει το σώμα του Φέντερερ, ώστε να μην έχει πολλές αντοχές. Το ένα κομμάτι ήταν αυτό και το δεύτερο, ότι ήταν εντυπωσιακό οι πόντοι στις πολύ κρίσιμες στιγμές έπαιξε το καλύτερο του σετ. Σαν Έλληνας και σαν πρώην παίχτης, που έχω επενδύσει κι εγώ πολλά λεφτά για το άθλημα και πολλά ταξίδια και πολλές θυσίες, έπρεπε να γίνει και αυτό σ’ αυτή τη χώρα, γιατί δυστυχώς για όλους μας, ο Έλληνας σαν Έλληνας δεν έχει αθλητική παιδεία. Ξέρουμε μόνο το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ και στην Ελλάδα εκτιμάμε έναν αθλητή, μόνο αν ακούσουμε Ολυμπιονίκης ή Πανευρωπαϊκή νίκη ή παγκόσμιος πρωταθλητής. Ο Στέφανος, σε βαθμό δυσκολίας, το λέω πάντα, αυτά που έχει κάνει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είναι σαν να έχει πάρει πέντε Ολυμπιάδες! Ο κόσμος δεν το γνωρίζει αυτό, οπότε έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για να πηγαίνει σε μία καφετέρια και να μιλάει για τον Στέφανο. Θα αρχίσει να γίνεται και αυτό, όπως όταν ήταν ο Νίκος ο Γκάλης, αν θυμόμαστε αυτές τις χρυσές εποχές του μπάσκετ και τώρα ο Γιάννης Αντετοκούνμπο…»
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Παντελή Μοσχούτη στο παρακάτω link: