Ο 69χρονος Ρόμπερτ Πρέβοστ ο οποίος έλαβε το όνομα Λέων 14ος είναι ο νέος Πάπας της Καθολικής Εκκλησίας όπως ανακοίνωσε ο πρωτοδιάκονος του Βατικανού από τον εξώστη του αποστολικού ανακτόρου απευθυνόμενος στους χιλιάδες πιστούς στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.
Προηγήθηκε λευκός καπνός από την Καπέλα Σιξτίνα μετά την τέταρτη ψηφοφορία.
«Ειρήνη στον κόσμο» το μήνυμά του
Εμφανώς συγκινημένος, ο νέος πάπας, Λέων 14ος, βγήκε στο μπαλκόνι της βασιλικής του Αγίου Πέτρου και χαιρέτισε το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί από νωρίς στην πλατεία και τον επευφημούσε με τη φράση «Ζήτω ο πάπας».
«Ειρήνη σε όλους, αδελφοί και αδελφές. Αυτός είναι ο πρώτος χαιρετισμός του Αναστάντος Κυρίου και αυτός ο χαιρετισμός ας φτάσει στις οικογένειές σας, σε όλη τη γη. Η ειρήνη ας είναι μαζί σας. Αυτή είναι η ειρήνη του Αναστάντος Κυρίου, μια ειρήνη ταπεινή και επίμονη, προέρχεται από τον Θεό που μας αγαπά όλους, απεριόριστα», ήταν τα πρώτα λόγια του Αμερικανού καρδινάλιου Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ, μετά την εκλογή του στο ύπατο αξίωμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
«Θυμόμαστε ακόμη την αδύναμη φωνή του πάπα Φραγκίσκου που ευλόγησε τη Ρώμη, όλον τον κόσμο, το πρωί του Πάσχα. Επιτρέψτε μου να συνεχίσω εκείνη την ευλογία. Ο Θεός σας αγαπά όλους. Το κακό δεν θα υπερισχύσει. Χωρίς φόβο, ενωμένοι, χέρι-χέρι, προχωρούμε. Είμαστε μαθητές του Κυρίου, ο κόσμος χρειάζεται το φως του. Είναι η γέφυρα για να φτάσει σε μας ο Θεός και η αγάπη του. Βοηθήστε μας να οικοδομήσουμε γέφυρες με διαλόγους, με συναντήσεις, ενωμένοι όλοι ως ένας μόνο λαός. Πάντα με ειρήνη. Πάπα Φραγκίσκε, σε ευχαριστούμε.
Ευχαριστώ όλους τους καρδινάλιους που με επέλεξαν για να περπατήσουμε μαζί αναζητώντας την ειρήνη και τη δικαιοσύνη και να εργαστούμε, ως γυναίκες και άνδρες του Ιησού και να διακηρύξουμε το Ευαγγέλιο με όραμα.
Είμαι παιδί του Αγίου Αυγουστίνου, ο οποίος είπε «μαζί σας είμαι χριστιανός και για σας επίσκοπος». Μπορούμε να πορευτούμε όλοι μαζί προς την πατρίδα για την οποία μας προετοίμασε ο Θεός.
Ένας ιδιαίτερος χαιρετισμός στην Εκκλησία της Ρώμης: Πρέπει να είμαστε μια ιεραποστολική εκκλησία που οικοδομεί διάλογο και γέφυρες, σαν αυτή την πλατεία, με ανοιχτές αγκάλες, διάλογο και αγάπη.
Σε όλους εσάς, αδελφούς και αδελφές, λέω ότι θέλω να είμαστε συνοδική Εκκλησία η οποία αναζητά πάντα την ειρήνη και θα είναι στο πλευρό όσων υποφέρουν.
Η Παρθένος είναι πάντα στο πλευρό μας. Σας ζητώ να προσευχηθούμε μαζί για τη νέα αυτή αποστολή μου, για την ειρήνη στον κόσμο. Και ζητάμε να μας ευλογήσει η Παρθένος», κατέληξε ο νέος ποντίφικας.
Ο Λέων 14ος είπε επίσης ότι δίνει άφεση αμαρτιών, όπως έκαναν και οι προκάτοχοί του όταν ανέλαβαν το αξίωμα τους.
Την πρώτη ευλογία του ποντίφικα έλαβαν πάνω από 200.000 άνθρωποι που έσπευσαν στο Βατικανό, με σημαίες από σχεδόν όλες τις καθολικές χώρες.
Μένει να δούμε αν ο νέος πάπας θα μεταβεί στη Νίκαια στο τέλος Μαΐου για να συναντήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο –όπως είχε συμφωνηθεί με τον Φραγκίσκο– επ’ ευκαιρία των 1700 ετών από την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο. Οι λεπτομέρειες της συνάντησης έχουν συμφωνηθεί και μένει να καθοριστεί αν ο νέος πάπας θα παρευρεθεί ή θα επιλέξει να στείλει κάποιον εκπρόσωπό του.
Ποιος είναι ο νέος προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας
Ο Καρδινάλιος Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ έχει απόψεις κοντά στον Πάπα Φραγκίσκο.
Γεννημένος στις 14 Σεπτεμβρίου 1955 στο Σικάγο του Ιλινόις, ο Πρέβοστ εισήλθε στη νεοσύστατη τάξη του Τάγματος του Αγίου Αυγουστίνου (OSA) το 1977 και έδωσε τους επίσημους όρκους του το 1981.
Το εκπαιδευτικό του υπόβαθρο περιλαμβάνει πτυχίο Μαθηματικών από το Πανεπιστήμιο Βιλανόβα το 1977, μεταπτυχιακό στη Θεολογία από την Καθολική Θεολογική Ένωση στο Σικάγο, καθώς και πτυχίο και διδακτορικό στο κανονικό δίκαιο από το Ποντιφικό Κολέγιο του Αγίου Θωμά Ακινάτη στη Ρώμη. Η διδακτορική του διατριβή είχε θέμα «Ο ρόλος του τοπικού ηγουμένου στο Τάγμα του Αγίου Αυγουστίνου».
Η καριέρα του στην Εκκλησία έχει σημαδευτεί από σημαντικούς ρόλους και επιτεύγματα. Μετά την χειροτονία του ως ιερέα το 1982, ο Πρέβοστ εντάχθηκε στην Αυγουστινιανή ιεραποστολή στο Περού το 1985 και υπηρέτησε ως πρύτανης της Εδαφικής Πρελατούρας του Τσουλουκάνας από το 1985 έως το 1986.
Πέρασε το έτος 1987 έως το 1988 στις Ηνωμένες Πολιτείες ως πάστορας και διευθυντής ιεραποστολών για την Αυγουστινιανή Επαρχία του Σικάγο, πριν επιστρέψει στο Περού, όπου πέρασε τα επόμενα δέκα χρόνια επικεφαλής του Αυγουστινιανού σεμιναρίου στο Τρουχίγιο και διδάσκοντας κανονικό δίκαιο στο επισκοπικό σεμινάριο, όπου ήταν επίσης νομάρχης σπουδών. Υπηρέτησε επίσης σε άλλες θέσεις εκεί, όπως ως ενοριακός πάστορας, αξιωματούχος της επισκοπής, διευθυντής εκπαίδευσης, καθηγητής σεμιναρίου και δικαστικός εφημέριος.
Το 1999, επέστρεψε στο Σικάγο και εξελέγη επαρχιακός ηγούμενος της επαρχίας «Μητέρας της Καλής Συμβουλής» στην αρχιεπισκοπή. Δυόμισι χρόνια αργότερα εξελέγη αρχιστράτηγος της Αυγουστινιανής Εκκλησίας και υπηρέτησε δύο θητείες μέχρι το 2013.
Το 2014, επέστρεψε στο Περού όταν ο Πάπας Φραγκίσκος τον διόρισε αποστολικό διοικητή της Επισκοπής Τσικλάγιο. Προήχθη σε Επίσκοπο Τσικλάγιο το 2015. Ενώ βρισκόταν εκεί, διετέλεσε επίσης αντιπρόεδρος και μέλος του μόνιμου συμβουλίου της Συνόδου των Περουβιανών Επισκόπων από το 2018 έως το 2023.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι επίσκοποι του Περού φέρεται να έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της θεσμικής σταθερότητας κατά τη διάρκεια των διαδοχικών πολιτικών κρίσεων που οδήγησαν στην ανατροπή διαδοχικών προέδρων.
Το 2020 και το 2021, ο Πρέβοστ διετέλεσε αποστολικός διοικητής του Καγιάο, στο Περού.
Ο Πάπας Φραγκίσκος διόρισε τον Πρέβοστ νομάρχη της Επισκοπικής Δικαστηρίου τον Ιανουάριο του 2023, μια ισχυρή θέση υπεύθυνη για την επιλογή επισκόπων, μια θέση που κατείχε μέχρι τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου στις 21 Απριλίου 2025. Στις 30 Σεπτεμβρίου 2023, ο Πάπας Φραγκίσκος προήγαγε τον Πρέβοστ στον βαθμό του Καρδιναλίου.
Σε βασικά θέματα, ο νέος Πάπας δεν είναι πολύ ομιλητικός, αλλά ορισμένες από τις θέσεις του είναι γνωστές. Φέρεται να είναι πολύ κοντά στο όραμα του Φραγκίσκου σχετικά με το περιβάλλον και την προσέγγιση των φτωχών και των μεταναστών. Είπε πέρυσι ότι «ο επίσκοπος δεν υποτίθεται ότι είναι ένας μικρός πρίγκιπας που κάθεται στο βασίλειό του».
Συγχαρητήρια τηλεγραφήματα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη τον νέο πάπα, μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Truth Social, υπογραμμίζοντας ότι για πρώτη φορά ένας Αμερικανός εκλέγεται προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
«Συγχαρητήρια στον καρδινάλιο Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ, ο οποίος μόλις χρίστηκε πάπας. Είναι μεγάλη τιμή, αφού συνειδητοποιούμε πως είναι ο πρώτος αμερικανός πάπας. Τόσος ενθουσιασμός και τόσο μεγάλη τιμή για τη χώρα μας. Προσβλέπω σε συνάντηση με τον πάπα Λέοντα τον 14ο. Θα είναι μια πολύ σημαντική στιγμή!», έγραψε ο Τραμπ στο μήνυμά του.
Ισπανία: Ο πρωθυπουργός Σάντσεθ εξέφρασε την ελπίδα πως ο πάπας Λέων ΙΔ΄ θα συμβάλει στην «υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»
Ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ εξέφρασε την ελπίδα πως ο πάπας Λέων ΙΔ΄ – όπως είναι το όνομα που επέλεξε ο αμερικανός καρδινάλιος Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ ο οποίος εξελέγη σήμερα νέος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας – θα μπορέσει να συμβάλει στην «υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». «Είθε ο ποντίφικας να συμβάλει στην ενίσχυση του διαλόγου και στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε έναν κόσμο που έχει ανάγκη από ελπίδα και ενότητα», έγραψε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της εκλογής του νέου Πάπα.
Τα «θερμά συγχαρητήριά» του προς τον νεοεκλεγέντα Πάπα Λέοντα 14ο εξέφρασε και ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς.
«Μέσω του αξιώματός σας, δίνετε σε αυτές τις δύσκολες στιγμές ελπίδα και καθοδήγηση σε εκατομμύρια πιστούς σε όλον τον κόσμο. Για πολλούς αποτελείτε άγκυρα δικαιοσύνης και συμφιλίωσης. Στην Γερμανία, οι άνθρωποι προσβλέπουν στο ποντιφικάτο σας με εμπιστοσύνη και θετική προσμονή. Σας εύχομαι δύναμη, υγεία και την ευλογία του Θεού για το έργο που έχετε μπροστά σας», αναφέρει στο συγχαρητήριο μήνυμά του ο κ. Μερτς.
Τον νέο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Λέοντα 14ο, συνεχάρησαν με κοινή δήλωσή τους, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα και η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ευχόμενοι η αρχιερατεία του να εμπνεύσει τον κόσμο μέσω της δέσμευσής του για “ειρήνη και διάλογο”.
Στην κοινή δήλωσή τους η Φον ντερ Λάιεν και ο Αντόνιο Κόστα αναφέρουν τα εξής:
«Συγχαίρουμε ειλικρινά την Αυτού Αγιότητα Λέοντα ΙΔ΄ για την εκλογή του ως Πάπα και επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας.
Εκατομμύρια Ευρωπαίοι εμπνέονται καθημερινά από τη διαρκή δέσμευση της Εκκλησίας για ειρήνη, ανθρώπινη αξιοπρέπεια και αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των εθνών.
Είμαστε βέβαιοι ότι ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ θα χρησιμοποιήσει τη φωνή του στην παγκόσμια σκηνή για να προωθήσει αυτές τις κοινές αξίες και να ενθαρρύνει την ενότητα στην επιδίωξη ενός πιο δίκαιου και συμπονετικού κόσμου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συνεργαστεί στενά με την Αγία Έδρα για να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες προκλήσεις και να καλλιεργήσει ένα πνεύμα αλληλεγγύης, σεβασμού και καλοσύνης.
Ευχόμαστε η αρχιερατεία του Πάπα Λέοντα ΙΔ΄ να καθοδηγείται από σοφία και δύναμη, καθώς ηγείται της Καθολικής κοινότητας και εμπνέει τον κόσμο μέσω της δέσμευσής του για ειρήνη και διάλογο».
Ο πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο χαιρέτισε την εκλογή ενός Αμερικανού πάπα ο οποίος έχει βαθύτατους δεσμούς με τη Λατινική Αμερική, εκφράζοντας την ελπίδα ο νέος ποντίφικας, ο Λέων ΙΔ΄, να υπερασπιστεί τους Λατινοαμερικάνους μετανάστες στη γενέτειρά του, τις ΗΠΑ.
«Είναι κάτι παραπάνω από ένας Αμερικανός», έγραψε στην πλατφόρμα Χ ο αριστερός πρόεδρος, αναφερόμενος στο παρελθόν του 69χρονου Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ, του πρώτου Αμερικανού πάπα στην ιστορία. «Ελπίζω ότι θα γίνει ο μεγάλος ηγέτης των μεταναστών στον κόσμο και ότι θα εμψυχώσει τους αδελφούς Λατινοαμερικάνους μετανάστες, που σήμερα εξευτελίζονται στις ΗΠΑ, πρόσθεσε ο Πέτρο.
Ο Πρέβοστ κατάγεται από το Σικάγο αλλά έζησε επί πολλές δεκαετίες στο Περού, αρχικά ως ιεραπόστολος και στη συνέχεια ως επίσκοπος του Τσικλάγιο. Έχει πάρει την περουβιανή υπηκοότητα.
Οι σχέσεις μεταξύ Κολομβίας και ΗΠΑ είναι τεταμένες, κυρίως λόγω των απελάσεων Κολομβιανών πολιτών από την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνεχάρη σήμερα τον πάπα Λέοντα ΙΔ΄ για την εκλογή του και εξέφρασε την ελπίδα πως το Βατικανό θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει το Κίεβο στις προσπάθειές του για δικαιοσύνη και διαρκή ειρήνη ύστερα από τρία χρόνια πολέμου με τη Ρωσία.
«Σε αυτήν την καθοριστική στιγμή για τη χώρα μας, ελπίζουμε σε περαιτέρω ηθική και πνευματική υποστήριξη από το Βατικανό στις προσπάθειες της Ουκρανίας με στόχο την απόδοση δικαιοσύνης και την επίτευξη διαρκούς ειρήνης», έγραψε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Telegram.
Τον αμερικανικής καταγωγής ποντίφικα συνεχάρη επίσης ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα συνεχιστεί ο εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ της Μόσχας και του Βατικανού.
«Είμαι βέβαιος ότι ο εποικοδομητικός διάλογος και οι επαφές μεταξύ Ρωσίας και Βατικανού θα αναπτυχθούν περαιτέρω στη βάση των χριστιανικών αξιών που μας ενώνουν», αναφέρει ο Πούτιν στο συγχαρητήριο μήνυμα προς τον νέο προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έκανε την εξής ανάρτηση στα αγγλικά για την εκλογή του νέου Πάπα:
«Congratulations to Pope Leo XIV. Your leadership comes at a time when the world faces profound challenges but also great opportunities for unity, compassion, and dialogue among peoples and faiths».
«Συγχαρητήρια στον Πάπα Λέοντα ΙΔ΄. Η ηγεσία σας έρχεται σε μια εποχή που ο κόσμος αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις αλλά και μεγάλες ευκαιρίες για ενότητα, συμπόνια και διάλογο μεταξύ λαών και θρησκειών».
Ο πρόεδρος του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν, ο μόνος χριστιανός αρχηγός στον αραβικό κόσμο, συνεχάρη σήμερα την Καθολική Εκκλησία και “τον κόσμο” για την εκλογή του πάπα Λέοντα ΙΔ΄ εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο νέος ποντίφικας “θα ενισχύσει τον διαθρησκευτικό διάλογο”.
“Ο πρόεδρος Αούν συνεχάρη την (Ρωμαιοκαθολική) Εκκλησία και τον κόσμο για την εκλογή του πάπα Λέοντα ΙΔ”, εκφράζοντας την ελπίδα “ότι (ο νέος πάπας) θα ενισχύσει τον διάλογο μεταξύ των θρησκειών και των πολιτισμών και θα καταστήσει την παπική του θητεία μια εποχή πλούσια σε επιτεύγματα στην υπηρεσία ολόκληρης της ανθρωπότητας”, αναφέρει η ανακοίνωση της προεδρίας του Λιβάνου.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ευχήθηκε στον “πρώτο πάπα από τις Ηνωμένες Πολιτείες”, τον Λέοντα ΙΔ’, επιτυχία στη συμφιλίωση όλων των θρησκειών.
“Εύχομαι στον πρώτο πάπα από τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιτύχει στην προώθηση της ελπίδας και της συμφιλίωσης μεταξύ όλων των πίστεων”, δήλωσε ο Νετανιάχου στον επίσημο λογαριασμό του στην πλατφόρμα Χ
ΑΘΗΝΑ 984/ΑΠΕ-ΜΠΕ