Mπορεί η επέκταση πέρυσι των POS και των ταμειακών μηχανών σε 500.000 ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις, όπως και της υποβολής των αποδείξεων και των τιμολογίων στην εφαρμογή “MyData” να έβαλαν φρένο στην ανεξέλεγκτη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή πολλών επαγγελματικών κλάδων στη χώρα μας, εντούτοις η παραοικονομία στη χώρα μας αναδεικνύεται σε “πρωταθλήτρια” σε ολόκληρη την Ευρώπη στερώντας φορολογικά έσοδα από το δημόσιο, ενισχύοντας την ανισότητα μεταξύ επαγγελματιών και επιχειρήσεων και υπονομεύοντας τον υγιή ανταγωνισμό.
Το «μαύρο» χρήμα ρέει στην Ελλάδα καθώς σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Αμερικανικού «Κέντρου Οικονομικής και Πολιτικής Έρευνας (CEPR)» αποκαλύπτεται πως η παραοικονομία στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 36% του ΑΕΠ(Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν), ποσοστό υπερδιπλάσιο του μέσου όρου των αναπτυγμένων κρατών (17%), καταλαμβάνοντας έτσι την «κορυφή» στην Ευρώπη.
Με ένα λόγο ένα στα τρία ευρώ που διακινούνται στη χώρα μας εμπίπτουν στην ανεπίσημη οικονομία και κινούνται κάτω από το «ραντάρ» της εφορίας ευνοώντας όσους πολίτες μπορούν με τον τρόπο αυτό να κερδοσκοπούν αποδίδοντας ελάχιστα η καθόλου από όσα οφείλουν στον τόπο τους. Σύμφωνα με την μελέτη του “Κέντρου Οικονομικής και Πολιτικής Έρευνας” η παραοικονομία, εκτός από την φοροδιαφυγή ,περιλαμβάνει την αδήλωτη η υποδηλωμένη εργασία και το «βρώμικο» χρήμα (ναρκωτικά, όπλα, σεξουαλική εκμετάλλευση κλπ) και αδήλωτες συναλλαγές.
Ποιες χώρες της Ευρώπης ακολουθούν πίσω από την Ελλάδα στον κατάλογο της παραοικονομίας.
Κατά σειρά ακολουθούν η Ιταλία με ποσοστό 31% του ΑΕΠ της, η Ισπανία και η Πορτογαλία με ποσοστό 24% Λιθουανία, Λετονία και Βουλγαρία με 20%,η Γαλλία καταγράφει 14%, η Γερμανία 13%, ενώ χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης όπως η Αυστρία, η Δανία, η Σλοβενία, η Σουηδία και η Ελβετία βρίσκονται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα (από 9% έως 6%). Στην τελευταία θέση, το Βέλγιο έχει ποσοστό παραοικονομίας μόλις 5% του ΑΕΠ της.
Τέλος η έκθεση σημειώνει ότι από το 1999 μέχρι το 2020, η Ελλάδα παρουσίασε αύξηση της παραοικονομίας κατά 4% συνεχίζοντας να αποτελεί μιας χρόνια παθογένεια, ενώ σημαντική αύξηση παρουσίασε σε χώρες όπως η Ισπανία και η Λετονία (+7%), ενώ στη Γερμανία, την Αυστρία και το Βέλγιο η αύξηση ήταν μόλις +1%.
ΑΘΗΝΑ 984