Στο πλαίσιο των δράσεων υποστήριξης του δοκιμαζόμενου Ουκρανικού Λαού που υλοποιεί η περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία και με άλλους φορείς, κλιμάκια της περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ διενήργησαν ιατρικούς προληπτικούς ελέγχους και rapid test σε παιδιά από την Ουκρανία τα οποία φιλοξενούνται στις κατασκηνώσεις του δήμου Ζωγράφου στη Ραφήνα.
Συνολικά στις παιδικές κατασκηνώσεις διαμένουν εδώ και περίπου ένα μήνα 30 ομογενείς από την Μαριούπολη εκ των οποίων τα 17 είναι παιδιά δημοτικού, γυμνασίου αλλά και λυκείου, τα οποία φοιτούν σε σχολεία του δήμου Ραφήνας.
Ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης τόνισε ότι “η περιφέρεια Αττικής και ο ΙΣΑ με τη συνδρομή των παιδιάτρων μας βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να κάνουμε ιατρικούς ελέγχους στα παιδιά αλλά και rapidtests, ενώ παράλληλα τους διανείμαμε σχολικά είδη και τάμπλετ, με στόχο να μπορέσουν να ενταχθούν όσο πιο ομαλά γίνεται στη σχολική καθημερινότητα και γρήγορα να ισορροπήσουν στη νέα πραγματικότητα. Μέριμνά μας να τους ξαναδώσουμε πίσω το χαμόγελό τους, όσο είναι δυνατόν, ενώ όπου απαιτείται θα παράσχουμε και ψυχολογική στήριξη. Παραμένουμε στο πλευρό του Ουκρανικού λαού με στοχευμένες δράσεις, για την ανακούφιση τους».
Ο δήμαρχος Ζωφράφου Β. Θώδας τόνισε ότι αυτή τη στιγμή στις παιδικές κατασκηνώσεις του δήμοι φιλοξενούνται 30 ομογενείς από τον Σαρδανά της Μαριούπολης, 17 εκ των οποίων είναι παιδιά.
“Ήρθαν εδώ την Καθαρά Δευτέρα και από την Τρίτη και μετά την επομένη μαζί με το Δήμαρχο της Ραφήνας έχουμε επιδοθεί σε μία προσπάθεια ώστε να κάνουμε τη ζωή τους πιο ανθρώπινη και με όρους αξιοπρέπειας. Για αυτό το λόγο ανακατασκευάσαμε με τη βοήθεια του ιδιωτικού τομέα κάποια από τα σπιτάκια που υπάρχουν στην κατασκήνωσή μας, έτσι ώστε να φιλοξενηθούν με ανθρώπινους όρους. Τα παιδιά εντάχθηκαν σε σχολεία, η σίτισή τους γίνεται από τις 2 ενορίες μέσω των κοινωνικών παντοπωλείων, ενώ είναι συγκινητική η προσφορά των ανθρώπων και των δύο δήμων που έρχονται και προσφέρουν ρουχισμό και διάφορα αναγκαία είδη. Μάλιστα πριν από λίγες μέρες διοργανώσαμε εδώ στην κατασκήνωση μαζί με τους πολιτιστικούς συλλόγους του δήμου Ζωγράφου και μία ψυχαγωγική εκδήλωση. Αυτό που μου έχει μείνει και δεν θα το ξεχάσω ποτέ ήταν όταν την πρώτη μέρα ήρθαμε εδώ με τον κ. Μπουρνούς και είδαμε έναν άνθρωπο να κλαίει γιατί έμαθε ότι το σπίτι του κατέρρευσε και τα παιδάκια του κρύβονταν κάτω από τα τραπέζια όταν άκουγαν τα πολιτικά αεροπλάνα να περνάνε..”.
O δήμαρχος Ραφήνας Ε. Μπουρνούς επισήμανε ότι εκτός από τις αρχικές ενέργειες που έγιναν από όλους τους φορείς, το επόμενο μέλημά τους ήταν τα παιδιά που φιλοξενούνται εδώ να ενταχθούν στη σχολική κοινότητα. Τρίτο βήμα είναι η ένταξη στην αγορά εργασίας “καθώς πολλοί από τους ανθρώπους που ήρθαν δεν θα γυρίσουν πίσω. Οι ίδιοι σκέπτονται ότι δεν έχουν τίποτα πίσω. Έχουμε ένα κατάλογο με ανθρώπους που προτίθενται να προσφέρουν δουλειά και φιλοξενία. Οι άνθρωποι βρίσκονται σε σοκ. Σκεφτείτε ότι σε μια στιγμή είδαν να καταστρέφονται όλα, έχασαν ανθρώπους, επομένως χρειάζεται υπομονή. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν αποφασίσει να μείνουν εδώ. Αυτή είναι μια ανάγκη που πρέπει η πολιτεία, το Κράτος και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να τη σκεφτούμε και να δούμε πως αυτοί οι άνθρωποι θα ενταχθούν στην κοινωνία. Πρόκειται για ομογενείς Έλληνες που διέμεναν σε ένα μέρος του Εύξεινου Πόντου που κάποτε ήταν γεμάτο από το ελληνικό στοιχείο. Οφείλουμε να τους αγκαλιάσουμε”.