Να προκηρύξει νέα κινητοποίηση, για το σύνολο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., μετά την δικαστική προσφυγή του Υπουργείου Εσωτερικών με την οποία κηρύχθηκε παράνομη η απεργία – αποχή από όλες τις διαδικασίες της αξιολόγησης, που είχε προκηρύξει η Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
Συγκεκριμένα, η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., κοινοποίησε τα προβλεπόμενα εξώδικα προς τα Υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών, Προεδρίας της Κυβέρνησης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που αφορούν στην προκήρυξη «Απεργίας-Αποχής» για όλους τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους και Προϊστάμενους, από όλες τις διαδικασίες και όλα τα στάδια, όπως αυτά προβλέπονται από τον Ν.4940/2022, με έναρξη την αξιολογική περίοδο του έτους 2023.
Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση της, η ΠΟΕ – ΟΤΑ σημειώνει:
Το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., μετά την δικαστική προσφυγή του Υπουργείου Εσωτερικών με την οποία κηρύχθηκε παράνομη για τυπικούς λόγους, σύμφωνα με τον αντισυνδικαλιστικό Νόμο Χατζηδάκη, η ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ, από όλες τις διαδικασίες της αξιολόγησης, που είχε προκηρύξει η Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αποφάσισε να προκηρύξει εκ νέου την κινητοποίηση για το σύνολο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Συγκεκριμένα, μετά την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. κοινοποιήθηκαν τα προβλεπόμενα εξώδικα προς τα Υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών, Προεδρίας της Κυβέρνησης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που αφορούν στην προκήρυξη «Απεργίας-Αποχής» για όλους τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους και Προϊστάμενους, από όλες τις διαδικασίες και όλα τα στάδια, όπως αυτά προβλέπονται από τον Ν.4940/2022, με έναρξη την αξιολογική περίοδο του έτους 2023.
Η κυβέρνηση στην αγωνιώδη προσπάθειά της να βρει πολιτική διέξοδο από τις τεράστιες ευθύνες οργανωτικής και λειτουργικής διάλυσης των Ελληνικών Σιδηροδρόμων που ανέδειξε με «εκκωφαντικό» τρόπο το σιδηροδρομικό «έγκλημα» στα Τέμπη, θέλει να βάλει όλους τους εργαζόμενους συλλήβδην στο στόχαστρο, καλλιεργώντας τον επικίνδυνο κοινωνικό αυτοματισμό.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να πετάξει από πάνω της τις ευθύνες και να συνεχίσει να προωθεί την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και τη λειτουργία κρατικών δομών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια καταδεικνύοντας την αξιολόγηση ως τη «λύση» στα αδιέξοδα της πολιτικής τους.
Η αξιολόγηση δεν θα λύσει τα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί η υποστελέχωση, οι ελλείψεις σε μέσα και εξοπλισμό, τα τεράστια κενά στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην Παιδεία, στην Κοινωνική Ασφάλιση κ.λπ.
Η σημερινή αξιολόγηση παραμένει αντιδραστική και μηχανισμός που στοχεύει στη «διάσπαση», στη χειραγώγηση και υποταγή των Δημοσίων Υπαλλήλων στην απαρέγκλιτη προώθηση υλοποίησης της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής.
Η άμεση σύνδεση της αξιολόγησης με τη μισθολογική εξέλιξη και το βαθμό επίτευξης στόχων που προωθείται μέσα από το λεγόμενο «σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής», θα οδηγήσει στη συρρίκνωση μισθών και συντάξεων, στην εξέλιξη των αρεστών, ενώ ανοίγει ο δρόμος για την εντατικοποίηση της εργασίας, με εργαζόμενους σιωπηλούς και φοβισμένους.
Ο ιδιαίτερος ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως ο φορέας λήψης και διεκπεραίωσης σε πρώτο βαθμό κάθε μικρού ή μεγάλου προβλήματος ή ανάγκης των Δημοτών, με την πανσπερμία κλάδων, ειδικοτήτων και ρόλων που οι εργαζόμενοι σε αυτήν ασκούν, πρέπει να γίνει επιτέλους αντιληπτός και να οδηγήσει όλους τους εμπλεκόμενους σε ένα σύστημα αξιολόγησης απλό, άμεσο, κατανοητό, αντικειμενικό και αποδεκτό από όλους. Ένα σύστημα αξιολόγησης που δεν θα αποτελεί έναν ακόμη γραφειοκρατικό μηχανισμό ελέγχου και επιβολής, αλλά ένα κοινό δρόμο αναβάθμισης των παρεχομένων υπηρεσιών στους πολίτες.