Πού είστε; Πώς είστε; Τι βλέπετε από το παράθυρό σας;». Από την 1η Δεκεμβρίου, μια τηλεφωνική τελετουργία μάς μεταφέρει σε ένα ποιητικό σύμπαν.
Αν κάποιος διάλεγε ένα ποίημα ειδικά για εσάς, θα θέλατε να το ακούσετε; Πώς θα νιώθατε, αν κάποιος σας το «συνταγογραφούσε» από το τηλέφωνο για να ξορκίσετε τη δυσκολία των καιρών; To Τhéâtre de la Ville (Παρίσι) σχεδιάζει το πρόγραμμα «Ποιητικές Συνομιλίες» και, σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς από όλο τον κόσμο, αποδεικνύει ότι η τέχνη δημιουργεί ευαίσθητους και ποιητικούς δεσμούς.
Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση παίρνει τη σκυτάλη στην Αθήνα και από την 1η Δεκεμβρίου καταξιωμένοι ηθοποιοί μάς καλούν για μια πρωτότυπη συνομιλία. Μια απλή ιδέα μεταμορφώνεται σε μια καταπραϋντική τελετουργία: ο ακροατής κλείνει ένα ραντεβού, ο ηθοποιός τον καλεί και συνομιλεί μαζί του επί 20 λεπτά, του απαγγέλλει ένα ποίημα που εμπνεύστηκε από τη συνομιλία και, στο τέλος, του προτείνει μια ποιητική «συνταγή» ειδικά γι’ αυτόν.
Σε έναν κόσμο αποδυναμωμένο από την πανδημία, τώρα που τα σύνορα κλείνουν και οι κοινότητες αποξενώνονται, αυτές οι «συνεδρίες» αποκαθιστούν μια μορφή διαλόγου μεταξύ χωρών, καλλιτεχνών και κοινού και δημιουργούν νέους δεσμούς. Από το Παρίσι (Τhéâtre de la Ville) έως τη Φλωρεντία (Teatro della Pergola), από το Βουκουρέστι (Insula 42) στο Βερολίνο (Institut Français), από την Αφρική (9 χώρες, 11 εταίροι) έως την Αθήνα (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση), κάθε οργανισμός συνεργάζεται με ηθοποιούς που συνομιλούν με το κοινό στη δική τους γλώσσα κι έτσι δημιουργούν ένα ποιητικό σύμπαν, ένα θέατρο χωρίς σύνορα.
Το 2004, ο θεατρικός σκηνοθέτης, και μετέπειτα διευθυντής του Τhéâtre de la Ville του Παρισιού, Emmanuel Demarcy-Mota και ο συγγραφέας Fabrice Melquiot οραματίστηκαν ποιητικές συνομιλίες στους δρόμους της Γαλλίας. Οι συνομιλίες αυτές γεννήθηκαν από την επιθυμία τους να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στους κατοίκους μιας περιοχής μέσω μιας μοναδικής πράξης προφορικής ερμηνείας και μετάδοσης: κι έτσι αποφάσισαν να πουν ένα ποίημα σε κάποιον. Το 2020, ο Emmanuel Demarcy-Mota αποφάσισε να επαναλάβει, μαζί με τον θίασο, αυτή την πρωτοβουλία στο Théâtre de la Ville, το οποίο διευθύνει από το 2010. Έτσι, στην αρχή του lockdown, οι ποιητικές συνεδρίες αναδημιουργήθηκαν για να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση.
Πάνω από 100 καλλιτέχνες έχουν ήδη προσφέρει τηλεφωνικές συνεδρίες. Ηθοποιοί του Théâtre de la Ville συμπράττουν με ομότεχνούς τους από την Ιταλία, την Ελλάδα, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία, τη Σενεγάλη, την Αίγυπτο, το Καμερούν, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, τη Δημοκρατία του Κονγκό, την Ταϊβάν και τη Γαλλία, και συνομιλούν σε 22 γλώσσες, δημιουργώντας έτσι τον Θίασο του Φανταστικού. Από τον Μάρτιο του 2020, περισσότεροι από 9.500 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν παραλάβει κάποια «ποιητική συνταγή».
Οι «Ποιητικές Συνομιλίες» είναι δωρεάν και ανοιχτές σε όλους από την 1η Δεκεμβρίου. Κάθε άτομο μπορεί να εγγραφεί ή να εγγράψει κάποιο άλλο στον ιστότοπο του Théâtre de la Ville, επιλέγοντας ημερομηνία, ώρα και γλώσσα στο https://bookeo.com/consultationspoetiques. Ένας ηθοποιός θα σας καλέσει την ώρα που επιλέξατε.
Διαθέσιμες ημέρες & ώρες εντός των δύο πρώτων εβδομάδων του Δεκεμβρίου: Τρίτη & Πέμπτη 18:00-19:00, Σάββατο 11:00-12:00.
Συμμετέχουν οι Έλληνες ηθοποιοί: Δημήτρης Δρόσος, Μαρία Μαγκανάρη, Αργύρης Ξάφης.