Σημαντικές αλλαγές στον θεσμό του προσωπικού γιατρού φέρνει το νέο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή και όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά τις παρατηρήσεις και τα σχόλια που έγιναν από φορείς και πολίτες κατά τη διαδικασία της πρόσφατης δημόσιας διαβούλευσης.
Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία του νέου νομοσχεδίου, είναι αυτό που απαγορεύει σε γιατρούς και ασθενείς που συνεργάζονται να βρίσκονται σε διαφορετικές περιφερειακές ενότητες.
Σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου, «ο γιατρός οφείλει να έχει κατ’ αποκλειστικότητα την έδρα του στον ίδιο δήμο ή σε όμορους δήμους της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας με τους ασθενείς του».
Οι πολίτες αυτοί δεν είναι ουκ ολίγοι, αν αναλογιστεί κάποιος ότι τα προηγούμενα δύο χρόνια που υπήρχε ημιάμεση πίεση από το υπουργείο Υγείας για εγγραφή των πολιτών στον θεσμό, αρκετοί ήταν αυτοί που έκαναν εγγραφή εκτός της περιφερειακής τους ενότητας.
Χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα που είχε αναφέρει η γενική γιατρός Αθανασία Τζανακάρη μιλώντας σε Συνέδριο Γενικής Ιατρικής, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε δώσει στη δημοσιότητα, σε προσωπικό γιατρό με έδρα στο Κέντρο Υγείας Μουζακίου, στην Καρδίτσα, είχαν εγγραφεί περίπου 600 άτομα από τον νομό Αττικής. Κι αυτό διότι δεν υπήρχαν διαθέσιμοι προσωπικοί γιατροί στην Αττική.
Κάτι που σημαίνει ότι ούτε η συντριπτική πλειοψηφία από αυτούς τους πολίτες είχε δει ποτέ από κοντά τον γιατρό της, ούτε φυσικά οι γιατροί τους ασθενείς τους, με όλες τις διαδικασίες να γίνονται ηλεκτρονικά, κάτι που είναι εξ’ ορισμού λάθος.
«Προσωπικός γιατρός σημαίνει ο γιατρός που είναι με κάθε έννοια κοντά σου, δηλαδή επιστημονικά για την κλινική εξέταση και εκτίμηση και φυσικά γεωγραφικά για να μπορεί να γίνει αυτό. Άρα, ήταν από την αρχή λάθος να επιτρέπεται να βρίσκονται γιατρός και ασθενής σε διαφορετικές γεωγραφικές ενότητες και επιτέλους αποκαθίσταται ακόμη μία στρέβλωση», δηλώνει στο NEWS 24/7 ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου, αρκετοί θα είναι οι πολίτες που θα πρέπει να αλλάξουν άμεσα προσωπικό γιατρό.
Η εγγραφή και η μετεγγραφή σε προσωπικό γιατρό γίνεται μέσω τηλεφωνικής ή ηλεκτρονικής διαδικασίας, μέσω του ίδιου του γιατρού που έχει πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα, μέσω των δημοσίων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ή και μέσω φαρμακείων.
Τι θα γίνει με όσους δεν εγγραφούν στον προσωπικό γιατρό
Για όσους δεν εγγράφουν έως τον Ιούνιο του 2025, το ηλεκτρονικό σύστημα της ΗΔΙΚΑ θα ορίσει αυτόματα έναν προσωπικό γιατρό για τον κάθε πολίτη. Ως εκ τούτου δεν θα υπάρχουν ποινές και επιβραβεύσεις.
Στο νέο νομοσχέδιο ξεκαθαρίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επιλέξουν έναν γιατρό από τους καταλόγους που επικαιροποιούνται ανά περιοχή, ή να δηλώσουν ως προσωπικό γιατρό έναν ιδιώτη χωρίς σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, τον οποίο θα πληρώνουν οι ίδιοι.
«Εμείς θα εξασφαλίσουμε ότι οι πολίτες θα έχουν τη δωρεάν επιλογή προσωπικού γιατρού. Αν κάποιος θέλει να επιλέξει τον ιδιώτη γιατρό, θα πρέπει να τον πληρώνει ο ίδιος ατομικά. Δεν αναγκάζουμε τους πολίτες να πάνε στον ιδιωτικό τομέα. Δίνουμε την επιλογή για όλους τους πολίτες να έχουν δωρεάν γιατρό. Αν κάποιος θέλει να επιλέξει τον δικό του γιατρό θα πρέπει να τον πληρώσει» είχε προαναγγείλει σχετικά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Ο ανώτατος πληθυσμός εγγεγραμμένων ανά γιατρό ορίζεται στους 2.000 για ενήλικες και στους 1.500 για παιδιά.
Ο θεσμός καλύπτει ειδικότητες της Γενικής και Οικογενειακής Ιατρικής και της Παθολογίας για ενήλικες, ενώ για παιδιά κάτω των 16 ετών αρμόδιοι είναι οι παιδίατροι.
Οι προσωπικοί γιατροί αποζημιώνονται από το κράτος για έως 1.500 εγγεγραμμένους και ανά ηλικιακή ομάδα.
Πιο συγκεκριμένα, αποζημιώνονται επιπλέον των μηνιαίων αποδοχών τους, οι οποίες καλύπτουν αριθμό εγγεγραμμένων ληπτών υπηρεσιών υγείας μέχρι 1.000 άτομα και για εγγεγραμμένους λήπτες υπηρεσιών υγείας από 1.001 έως 1.500 άτομα «κατά κεφαλήν» και ανά ηλικιακή ομάδα.
Οι γιατροί, και ιδιαίτερα οι ιδιώτες, δεν υπόκεινται σε clawback και rebate για τους εγγεγραμμένους πολίτες τους.
Υποχρεωτικά προσωπικοί γιατροί για 12 μήνες οι σημερινοί αγροτικοί γιατροί
Όσοι μπήκαν σε ιατρικές σχολές από το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 και έπειτα, υποχρεούνται μετά την αποφοίτησή τους και εφόσον επιθυμούν να αποκτήσουν τίτλο ειδικότητας στην Ελλάδα, να παρέχουν υπηρεσία για χρονικό 12 μηνών ως προσωπικοί ιατροί υποχρεωτικής υπηρεσίας.
Στη συνέχεια, οι νέοι γιατροί που επιθυμούν να ειδικευτούν στη Γενική Ιατρική ή στην Παθολογία, μπορούν να λάβουν εφάπαξ κίνητρα έως και 40.000 ευρώ για την εκπαίδευσή τους.
Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις για την ίδρυση 8 Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας, (ένα σε κάθε Ιατρική Σχολή/Τμήμα της χώρας) στα οποία θα υπηρετούν μέλη ΔΕΠ.
Αυτά θα είναι διασυνδεδεμένα με Σταθμούς Τηλεϊατρικής, με το δίκτυο να περιλαμβάνει 3.500 σημεία που θα προωθούν και θα υποστηρίζουν την κατ’ οίκον νοσηλεία.
Έτσι, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους, οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε κατ’ οίκον φροντίδα με 24ωρη ιατρική παρακολούθηση, μια δυνατότητα που στοχεύει στην άμεση και συνεχή υποστήριξη των ασθενών, ώστε να μην απαιτείται η μετακίνησή τους σε νοσοκομείο.
Με τον τρόπο αυτό, επιδιώκεται η καλύτερη εξυπηρέτηση των χρονίως πασχόντων και των ευπαθών ομάδων που ζουν στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας.
πηγή:news247.gr