Οι πολίτες της ΕΕ «αισθάνονται προδομένοι από τον παλαιότερο σύμμαχό μας», δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προειδοποιώντας ότι η Ένωση είναι «έτοιμη να απαντήσει». Χαρακτήρισε την απόφαση του Τραμπ «μεγάλο πλήγμα» που θα οδηγήσει σε υψηλότερους λογαριασμούς και αυξανόμενο πληθωρισμό παγκοσμίως.
Η ανακοίνωση του Τραμπ για τη «Μέρα Απελευθέρωσης» επέβαλε ελάχιστο δασμό 10% σε όλες τις χώρες, ενώ η ΕΕ επλήγη με επιπλέον επιβάρυνση 20%. Η κίνηση αυτή προκάλεσε άμεση αντίδραση και υπόσχεση αντιποίνων από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τις Βρυξέλλες, που εδώ και καιρό περίμεναν την οικονομική επίθεση του Τραμπ.
Η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η Κομισιόν οριστικοποιεί ήδη τα αντίμετρα της απέναντι στην προηγούμενη ανακοίνωση του Τραμπ για δασμούς στον χάλυβα και ετοιμάζει νέες απαντήσεις για το πρόσφατο πακέτο επιβαρύνσεων. Ωστόσο, πρόσθεσε: «Δεν είναι αργά για να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες μέσω διαπραγματεύσεων».
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, μία από τις κορυφαίες συμμάχους του Τραμπ στην Ευρώπη, άσκησε ασυνήθιστα σκληρή κριτική στην απόφασή του, λέγοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οι δασμοί είναι «ένα μέτρο που θεωρώ λανθασμένο και ενάντια στα συμφέροντα και των δύο πλευρών. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιτύχουμε μια συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με στόχο να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος που θα αποδυνάμωνε αναπόφευκτα τη Δύση προς όφελος άλλων παγκόσμιων παικτών».
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, δήλωσε ότι «η ΕΕ θα παραμείνει αταλάντευτος υποστηρικτής του ελεύθερου και δίκαιου εμπορίου», προσθέτοντας ότι είναι καιρός οι χώρες της ΕΕ να επικυρώσουν τις εμπορικές συμφωνίες με τον νότιο αμερικανικό συνασπισμό Mercosur και το Μεξικό και να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις με την Ινδία και άλλους εταίρους.
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Μίχεαλ Μάρτιν, χαρακτήρισε τους δασμούς «κακούς για την παγκόσμια οικονομία» και επιζήμιους για τις διατλαντικές σχέσεις.
«Δεν βλέπουμε καμία δικαιολογία για αυτό», δήλωσε ο Μάρτιν. «Πάνω από 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε αγαθά και υπηρεσίες ανταλλάσσονται καθημερινά μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ. Η διατάραξη αυτής της βαθιάς οικονομικής σχέσης δεν ωφελεί κανέναν».
Ο Σουηδός πρωθυπουργός, Ουλφ Κρίστερσον, εξέφρασε παρόμοιες απόψεις, υποστηρίζοντας ότι οι δασμοί είναι αντίθετοι προς την «ελεύθερη επιχειρηματικότητα και τον ανταγωνισμό» που «αποτελούν τα θεμέλια της επιτυχίας της Δύσης».
«Γι’ αυτό οι Αμερικανοί μπορούν να ακούνε μουσική στο σουηδικό Spotify και εμείς οι Σουηδοί να ακούμε την ίδια μουσική στα αμερικανικά iPhones», είπε. «Για αυτό λυπάμαι βαθιά για την πορεία που έχουν χαράξει οι ΗΠΑ, επιδιώκοντας να περιορίσουν το εμπόριο με υψηλότερους δασμούς».
Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Πέτερι Όρπο, χαρακτήρισε τους δασμούς «ανησυχητικούς».
«Δεν υπάρχουν νικητές σε έναν εμπορικό πόλεμο. Οι επιχειρήσεις, οι καταναλωτές και η οικονομική ανάπτυξη υποφέρουν. Η ΕΕ είναι έτοιμη να απαντήσει και να διαπραγματευτεί. Υποστηρίζουμε αυτή την προσπάθεια. Η Φινλανδία είναι προετοιμασμένη ως μέρος της Ένωσης», πρόσθεσε.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, ζήτησε «αμοιβαίους και πραγματικά ισοδύναμους δασμούς» μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ. «Χρειάζονται κατάλληλες αποφάσεις», τόνισε.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν—που αυτή την εβδομάδα καταδίκασε την Ουάσινγκτον για την επιθετική ρητορική της σχετικά με τον έλεγχο της Γροιλανδίας, αυτόνομης δανικής επικράτειας—δήλωσε ότι «κανείς δεν κερδίζει» από έναν εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης.
«Αντί να υψώνουμε τείχη, πρέπει να ρίχνουμε εμπόδια», είπε ο Ράσμουσεν. «Η Ευρώπη θα σταθεί ενωμένη. Η Ευρώπη θα δώσει ισχυρές και αναλογικές απαντήσεις».
Η Νορβηγίδα υπουργός Εμπορίου, Σεσίλιε Μίρσετ, δήλωσε ότι η απόφαση του Τραμπ να επιβάλει δασμούς 15% στη Νορβηγία — η οποία δεν είναι μέλος της ΕΕ — θα έχει «κρίσιμες» επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας.
«Αυτή είναι μια σοβαρή μέρα και τώρα πρέπει να αποκτήσουμε μια πλήρη εικόνα του τι σημαίνει αυτό πραγματικά για τη Νορβηγία», δήλωσε στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό NRK, προσθέτοντας ότι οι δασμοί κατά της ΕΕ επηρεάζουν επίσης το Όσλο λόγω των εκτεταμένων εμπορικών του δεσμών με την Ένωση. «Στέλνουμε επίσης πολλές εξαγωγές στην ΕΕ, οπότε θα μας επηρεάσει και εμάς».
Μια άλλη χώρα εκτός ΕΕ με υψηλά επίπεδα εμπορίου με το μπλοκ, η Ελβετία, κάλεσε για «σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και το ελεύθερο εμπόριο» μετά την απόφαση του Τραμπ να επιβάλει δασμούς 31% στα ελβετικά προϊόντα.
Η Ελβετία «θα καθορίσει γρήγορα τα επόμενα βήματα», δήλωσε η πρόεδρός της, Κάριν Κέλερ-Σούτερ.
Ο Μπερντ Λάνγκε, πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταδίκασε τους δασμούς ως «αδικαιολόγητους, παράνομους και δυσανάλογους», ενώ ο Γιόργκεν Βόρμπορν, εκπρόσωπος διεθνούς εμπορίου της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος — της μεγαλύτερης παράταξης στο Κοινοβούλιο — δήλωσε ότι είναι «δύσκολο να παραμείνεις ψύχραιμος όταν ένας φίλος συμπεριφέρεται σαν νταής».
«Αυτό βλάπτει έναν διατλαντικό δεσμό που έχει διατηρηθεί για αιώνες», πρόσθεσε ο Βόρμπορν. «Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή στην ιστορία του εμπορίου, όπου η ΕΕ πρέπει να απαντήσει με ενιαίο τρόπο».
Το Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με την Αυστραλία, τη Βραζιλία, τη Σιγκαπούρη και τη Σαουδική Αραβία, ήταν μεταξύ των χωρών που επλήγησαν με δασμό 10%.
Ο Βρετανός υπουργός Επιχειρήσεων, Τζόναθαν Ρέινολντς, προειδοποίησε: «Έχουμε στη διάθεσή μας μια σειρά εργαλείων και δεν θα διστάσουμε να δράσουμε», προσθέτοντας ωστόσο ότι το Λονδίνο θα επιδιώξει μια καλύτερη συμφωνία με τις ΗΠΑ.
«Κανείς δεν θέλει έναν εμπορικό πόλεμο και η πρόθεσή μας παραμένει η εξασφάλιση μιας συμφωνίας», δήλωσε. «Αλλά τίποτα δεν είναι εκτός τραπεζιού και η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστεί το εθνικό συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου».
Η Κίνα, που θα αντιμετωπίσει έναν τεράστιο δασμό 54%, έχει επίσης δεσμευθεί να ανταποδώσει τα μέτρα των ΗΠΑ.
ΑΘΗΝΑ 984/ politico.eu