Σάββατο, 14 Ιουνίου, 2025
  • Ο Σταθμός
  • Δήμος Ηρακλείου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
Επικοινωνία 94FM
ΑΚΟΥΣΤΕ LIVE
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
No Result
View All Result
Επικοινωνία 94FM
Home Επικαιρότητα

«Πονοκέφαλος» η φοροδιαφυγή στα ενοίκια – Η ηλεκτρονική πληρωμή, οι διασταυρώσεις και οι παρεμβάσεις στην κλίμακα φορολόγησης

από Άννα Μαχαίρα
Πριν 2 εβδομάδες
σε Επικαιρότητα
«Πονοκέφαλος» η φοροδιαφυγή στα ενοίκια – Η ηλεκτρονική πληρωμή, οι διασταυρώσεις και οι παρεμβάσεις στην κλίμακα φορολόγησης
Share on FacebookShare on Twitter

Τον «γόρδιο δεσμό» της αγοράς ενοικίων καλείται να επιλύσει η κυβέρνηση, προκειμένου να περιορίσει τη φοροδιαφυγή που «κρύβεται» πίσω από τα χαμηλά δηλωμένα εισοδήματα και το «μαύρο χρήμα» που διακινείται κάτω από το τραπέζι για την καταβολή των πραγματικών μισθωμάτων.

Το σχεδιαζόμενο μέτρο που θα καταστήσει υποχρεωτική από το 2026 την πληρωμή κάθε ενοικίου μέσω του τραπεζικού συστήματος ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής, δεν λύνει από μόνο του το πρόβλημα των «μαύρων μισθώσεων» εάν δεν συνοδευτεί από την καθιέρωση ουσιαστικών κινήτρων αλλά και προστίμων τα οποία θα αναγκάζουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές να αναγράφουν στα συμβόλαια το πραγματικό και όχι κάποιο πλασματικό τίμημα.

Η ανακοινωθείσα επιδότηση ενός μηνιαίου ενοικίου για σχεδόν ένα εκατομμύριο νοικοκυριά από το φθινόπωρο και κάποιες φοροελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες, βρίσκονται μεν στη θετική κατεύθυνση, δεν φαίνονται ωστόσο αρκετά για να εξαλείψουν τη φοροδιαφυγή στον τομέα των ενοικίων.

Όταν το χάσμα μεταξύ δηλωθέντων ενοικίων και καταβαλλόμενων πραγματικών ποσών είναι τεράστιο, η επιδότηση των 800 ευρώ (συν 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος) δεν στοιχειοθετεί ισχυρό κίνητρο για τους ενοικιαστές να ζητήσουν τη δήλωση του πραγματικού ποσού από τους ιδιοκτήτες.

Εάν ωστόσο το νέο πλαίσιο για την ηλεκτρονική καταβολή των ενοικίων, συνδυαστεί με αυστηρούς όρους, διασταυρώσεις και ποινές για τους παραβάτες, όλα θα εξελιχθούν διαφορετικά.

Ήδη, για τα ενοίκια επιχειρήσεων ισχύει ότι μόνο τα ποσά που εξοφλούνται ψηφιακά εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα. Το ίδιο πρότυπο μεταφέρεται πλέον και στις ιδιωτικές μισθώσεις, καθιστώντας τις πληρωμές με μετρητά ουσιαστικά άκυρες για την Εφορία.

Όσον αφορά στις διασταυρώσεις, θα γίνονται με βάση τα μισθωτήρια συμβόλαια, τις καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος και τα νέα ψηφιακά μητρώα ακινήτων.

Για τους παραβάτες σχεδιάζεται να υιοθετηθεί το «μοντέλο» που εφαρμόζεται στις αγοραπωλησίες ακινήτων, όταν η εξόφληση γίνεται με μετρητά και όχι με τραπεζικά μέσα. Με την ισχύουσα διάταξη οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο ίσο με το 10% του τιμήματος που καταβλήθηκε με μετρητά με το πρόστιμο να είναι κατ’ ελάχιστο 10.000 και μέχρι 500.000 ευρώ, για κάθε παράβαση.

Για παράδειγμα, σε περίπτωση αγοραπωλησίας ακινήτου αξίας 100.000 ευρώ το συμβόλαιο ακυρώνεται και οι φορολογούμενοι έρχονται αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου 10.000 ευρώ, που είναι το 10% του τιμήματος σε μετρητά.

Την ευρεία απόκρυφη εισοδημάτων στο χώρο των ενοικίων, αποκαλύπτουν περίτρανα τα ίδια τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών (η ΑΑΔΕ συγκεκριμένα). Σύμφωνα με αυτά, η ετήσια δηλωθείσα δαπάνη για ενοίκια κατοικιών ανέρχεται σε μόλις 3.058 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε μέσο μηνιαίο μίσθωμα 254,83 ευρώ, μέγεθος το οποίο δεν έχει καμιά σχέση με τις πραγματικές τιμές της αγοράς.

Μειώσεις φόρων

Για να αποφευχθούν κοινωνικές αντιδράσεις και για να μη μετακυλήσει το κόστος των αλλαγών στους ενοικιαστές, η κυβέρνηση εξετάζει παράλληλα παρεμβάσεις στην κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια.

Στόχος είναι να μετριαστεί η απότομη κλιμάκωση μεταξύ των σημερινών συντελεστών (15% – 35% – 45%) με ενδιάμεσα κλιμάκια ή ακόμη και μείωση του αρχικού συντελεστή.

Σήμερα, τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται αυτοτελώς:

-15% για ποσά έως 12.000 ευρώ,

-35% για το τμήμα από 12.000,01 έως 35.000 ευρώ, και:

-45% για εισόδημα πάνω από 35.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπολογίζεται φόρος στο 95% του εισοδήματος, λόγω αυτοματοποιημένης έκπτωσης 5% για δαπάνες συντήρησης του ακινήτου.

 

 

 

 

 

 

 

 

πηγή: ertnews.gr

Προηγ.

Σοβαρό επεισόδιο με πυροβολισμούς στη Θέρμη: Ερευνάται η εμπλοκή της Τουρκικής μαφίας

Επόμ.

Ληστεία στα ΕΛΤΑ Καλαβρύτων: Αναλαμβάνει το ελληνικό FBI – Θα ενημερώνει την Αντιτρομοκρατική

Επόμ.
Ληστεία στα ΕΛΤΑ Καλαβρύτων: Αναλαμβάνει το ελληνικό FBI – Θα ενημερώνει την Αντιτρομοκρατική

Ληστεία στα ΕΛΤΑ Καλαβρύτων: Αναλαμβάνει το ελληνικό FBI - Θα ενημερώνει την Αντιτρομοκρατική

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Τώρα στον αέρα

  • 94fm Eclectic Music
    00:00 - 14:00

Ροή ειδήσεων

Ο Γιάννης Συμεωνίδης στην εκπομπή Namaste του Επικοινωνία 94 για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα

Ο Γιάννης Συμεωνίδης στην εκπομπή Namaste του Επικοινωνία 94 για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα

13/06/2025
Δίκη ΟΠΕΚΕΠΕ: Τι είπαν στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι

Δίκη ΟΠΕΚΕΠΕ: Τι είπαν στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι

13/06/2025
Λειψυδρία: Το καλοκαίρι η διαμόρφωση του Εθνικού Σχεδίου για τα ύδατα

Λειψυδρία: Το καλοκαίρι η διαμόρφωση του Εθνικού Σχεδίου για τα ύδατα

13/06/2025

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ LIVE

Επικοινωνία 94fm
Επικοινωνία 94fm
LIVE

Το περιοδικό του Επικοινωνία | Τεύχος 14

Facebook Instagram Youtube

Ο Επικοινωνία 94FM, το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ηρακλείου Αττικής, είναι από τους πρώτους σταθμούς που εξέπεμψαν με την απελευθέρωση της ραδιοφωνίας το 1989.

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

  • Διαύγεια
  • Ε.ΔΗ.Ρ.Τ.Μ.Μ.Ε
  • Διαφημιστείτε στον 94fm
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Cookies

Μέλος της ΕΔΗΡΤΜΜΕ

Εγγραφή στο Newsletter

Copyright © 2024 94fm.gr

ΑΚΟΥΣΤΕ LIVE
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
No Result
View All Result