Η καρδιά είναι η μηχανή του σώματος μας. Πρόκειται για μυ που έχει ως αποστολή να στέλνει αίμα σε όλο το σώμα. Έχει το μέγεθος μιας γροθιάς και προστατεύεται από τα πλευρά και το θώρακα.
Όπως κάθε άλλος μυς, η καρδιά χρειάζεται τη δική της παροχή αίματος πλούσιου σε οξυγόνο για να λειτουργήσει. Το αίμα παρέχει απαραίτητο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε κάθε κύτταρο, ενώ αφαιρεί τα απόβλητα και το διοξείδιο του άνθρακα.
Από τη δεξιά πλευρά δέχεται το φτωχό σε οξυγόνο αίμα -μέσω των φλεβών- και από την αριστερή πλευρά στέλνει παντού το πλούσιο σε οξυγόνο αίμα -μέσω των στεφανιαίων αρτηριών.
Κάθε χτύπος σημαίνει ότι έχει γίνει αυτό ακριβώς που διαβάσατε, με την οξυγόνωση να γίνεται στη μέση της ‘διαδρομής’.
Ο παλμός που μετρούν οι γιατροί είναι ο ήχος που παράγουν οι τέσσερις αρτηρίες, όπως ανοιγοκλείνουν για να ρυθμίσουν τη ροή (από και προς την καρδιά). Οι μετρήσεις γίνονται σε παλμούς ανά λεπτό (bpm).
Κάθε λεπτό χτυπάει από 60 έως 100 φορές, στην κατάσταση ηρεμίας.
Ακουμπήστε απαλά τα δάχτυλά σας στην εσωτερική μεριά του καρπού και μετρήστε τους παλμούς που έχετε σε 60’’, για να διαπιστώσετε την κατάστασή σας. Εάν έχετε smartwatch, δείτε τι αναφέρει και επιβεβαιώστε μόνοι σας.
Οι γυναίκες έχουν συνήθως περισσότερους παλμούς από τους άνδρες συνομηλίκους τους. Ένας αθλητής έχει 40 παλμούς στην κατάσταση ηρεμίας. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν μεγαλύτερο συστολικό όγκο (περισσότερο αίμα αποστέλλεται από την καρδιά, ανά παλμό).
Η καρδιά τους δεν χρειάζεται να χτυπήσει τις ίδιες φορές με έναν που δεν αθλείται, για να πάρει ο οργανισμός την ίδια ποσότητα αίματος.
Κάθε ώρα χτυπάει περί τις 4.000 φορές. Kάθε ημέρα η καρδιά χτυπά από 86.400 έως 144.000 φορές.
Κάθε χρόνο χτυπάει περί τις 42.000.000 φορές, για να διαχειριστεί αίμα που θα γέμιζε πισίνα Ολυμπιακών διαστάσεων.
Αύξηση παλμών προκαλεί το στρες, καθώς σε αγχώδεις καταστάσεις το σώμα απελευθερώνει αδρεναλίνη (ορμόνη) που αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό. Αυτό είναι ωφέλιμο όταν είμαστε σε κίνδυνο, αλλά μας κάνει κακό στην καθημερινότητα.
To πολύ αλκοόλ επηρεάζει επίσης, τους παλμούς. Όσο μεγαλώνουμε, οι παλμοί μειώνονται.
Υπάρχει μια εξίσωση που δείχνει ποιο θα πρέπει να είναι το πικ μας σε κάθε ηλικία. Είναι ο εκτιμώμενος μάξιμουμ καρδιακός παλμός 220 μείον η ηλικία μας.
Δηλαδή, ένας 35χρονος έχει πικ το 185. Αυτή είναι η γενική ιδέα. Τα υπόλοιπα τα συζητάτε με τον γιατρό σας.
Ποιες τροφές φροντίζουν την καρδιά μας
Είναι πολλά τα πράγματα που τρώμε και λειτουργούν με ευεργετικό τρόπο στην υγεία της καρδιάς μας. Για παράδειγμα,
- το σπανάκι, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και όλα τα άλλα φυλλώδη λαχανικά που περιέχουν αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και βιταμίνη Κ που προστατεύουν τις αρτηρίες και υποστηρίζουν τη σωστή πήξη του αίματος)
- ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες και όλα τα άλλα ψάρια που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (μειώνουν τη φλεγμονή, την πίεση και τον κίνδυνο για αρρυθμία)
- τα μούρα (έχουν πολλά αντιοξειδωτικά, όπως οι ανθοκυανίνες που μειώνουν τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες, που είναι παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις).
- τα αμύγδαλα, τα καρύδια και όλοι οι άλλοι ανάλατοι ξηροί καρποί που έχουν υγιή λίπη, φυτικές ίνες και ωμέγα-3 που βελτιώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς.
- η βρώμη, το καστανό ρύζι, το κινόα και όλα τα άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως που έχουν φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
- το αβοκάντο (είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και του κινδύνου καρδιακών παθήσεων)
- το ελαιόλαδο (είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λίπη και αντιοξειδωτικά, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων)
- τα όσπρια (είναι υψηλά σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης και μπορούν μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης και στη βελτίωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα).
- το σκόρδο (περιέχει αλισίνη, που είναι γνωστό ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη) και
- η μαύρη σοκολάτα (είναι πλούσια σε φλαβονοειδή και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, ενώ μειώνει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων).
πηγή: news247.gr