Εδώ stickaki No.1, a.k.a Κορίνα, όβερ! Πάνω σε μια έρευνα που έκανα για κυβερνοασφάλεια μιας και είναι από τα αγαπημένα μου θέματα, από τη σχολή ακόμα, βρέθηκα πάνω στον όρο doxing ή doxxing.
Ομολογώ πως παραξενεύτηκα στην αρχή γιατί δε μου θύμιζε κάτι ο όρος, ύστερα, όμως, κατάλαβα ότι μια κατάσταση (λέγε με φακέλωμα) που μου ήταν αρκετά οικεία, είχε βρει όνομα.
Doxing ή doxxing, λοιπόν, είναι η κακόβουλη πρακτική της έρευνας, χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο, της συλλογής και της δημοσίευσης ιδιωτικών πληροφοριών ή πληροφοριών ταυτοποίησης (ιδιαίτερα ευαίσθητων προσωπικών πληροφοριών) σχετικά με ένα άτομο ή μια οργάνωση.
Προέρχεται από την ορθογραφική αλλοίωση της συντομογραφίας docs της αγγλικής λέξης documents (έγγραφα).
Αναμφίβολα, ζούμε στην εποχή που τα ψηφιακά μέσα και η τεχνολογία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας και της ζωής μας. Ο κυβερνοκόσμος συνυπάρχει, αρμονικά ή όχι, με τον φυσικό κόσμο σε τέτοιο βαθμό που εύκολα χάνει κάποιος το δρόμο του.
Ειδικότερα, τα social media είναι ένας πολύ διαδεδομένος τρόπος προβολής της επαγγελματικής μας δραστηριότητας, εκτός των άλλων. Τα χρησιμοποιούμε οι περισσότεροι, κι εγώ κι εσύ κι ο διπλανός σου! Τι γίνεται, όμως, όταν επαγγελματικός και προσωπικός βίος μπερδεύονται; Πώς θα ένιωθες αν έβλεπες κάτι που έχεις δημοσιεύσει εσύ να αναπαράγεται από άλλους παρά τη θέλησή σου;
DOXING ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ
Είναι από τις πιο επικίνδυνες διαδικασίες για την προσωπική μας ζωή, μια καινούρια μάστιγα που ήρθε να προστεθεί στο cyberbullying, το trolling κι ένα σωρό άλλους όρους.
Meanwhile… Cyberbullying > Bullying > Trolling
Για να καταλάβεις καλύτερα τι είναι αυτό σκέψου πως είσαι με φίλους σου σε ένα μαγαζί για ποτό για τα γενέθλια του ενός από την παρέα. Κάνετε “check-in” με τη φωτογραφία σας κρατώντας τα cocktails σας και την ανεβάζετε κάνοντάς tag. Βρίσκεις κάτι επιλήψιμο σ’αυτό, όχι, σωστά;
Ούτε κι εγώ… μέχρι που το καλοσκέφτηκα. Κάποιος ανταγωνιστής σου, (ή όποιος θέλει να σε βλάψει για οποιονδήποτε λόγο) είναι σε θέση να απομονώσει στιγμιότυπα/δραστηριότητες/φράσεις/δημοσιεύσεις και να σε κατηγορήσει ότι έχεις ροπή στο αλκοόλ, ή ακόμα χειρότερα ότι είσαι ήδη αλκοολικός. Εξεπλάγης, ε;
Κακή προπαγάνδα μέσω social media
Δυστυχώς, έτσι δουλεύει το σύστημα. Αν κάποιος θέλει σκόπιμα να σε βλάψει, θα πάρει αποσπάσματα από τα “καμώματά” σου, θα φτιάξει ένα κολάζ και στο τέλος θα σε παρουσιάσει ως έναν διαφορετικό άνθρωπο. Θα χρησιμοποιήσει φράσεις σου, διαλόγους, προκειμένου να βλάψει την προσωπικότητά σου.
Κινδυνεύουμε ΟΛΟΙ!
Υπάρχει το light doxing, υπήρξαν όμως και καταγραφές για πολύ σοβαρά και πιο ακραία περιστατικά.
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ DOXING
Οι επιπτώσεις που έχει κάθε ανάλογη κακόβουλη ενέργεια μπορεί να είναι καταστροφικές όχι μόνο σε επαγγελματικό επίπεδο αλλά και σε προσωπικό. Δεν μπορείς να “μαζέψεις τα ασυμμάζευτα” και η ψυχολογία σου είναι σε άσχημο επίπεδο.
Οι περισσότεροι εργοδότες μπαίνουν στους λογαριασμούς των social media των υποψήφιων εργαζομένων που στέλνουν βιογραφικό προκειμένου να ελέγξουν το profile τους!
ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΣΩ ΘΥΜΑ DOXING
Κανόνας Νο. 1 (και αδιαπραγμάτευτος)
Πρόσεχε ΤΙ γράφεις και ΠΟΥ. Γίνε ψηφιακός μινιμαλιστής.
Κινδυνεύουμε όλοι! Ειδικότερα αν είσαι άτομο αρκετά προβεβλημένο (δημόσιο πρόσωπο, πολιτικός, δημοσιογράφος, ασχολείσαι με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθηγητής, κ.ά) πρόσεχε τι γράφεις και πού! Ό,τι πεις ή ό,τι γράψεις να ξέρεις πως ανεβαίνει σε έναν δημόσιο χώρο και πολλοί θα έχουν την τάση να το παρερμηνεύσουν/παραποιήσουν.
Ραγδαία αύξηση του cyberbullying, ειδικά την τελευταία 2ετία με ολέθρια αποτελέσματα…
Τα social media πρέπει να μας ευχαριστούν, να μας εξ-υπηρετούν, να περνάμε ευχάριστα την ώρα μας, να μη μας περιορίζουν και κυρίως να μη είναι το μέσο για να κρεμάμε τη ζωή μας στα μανταλάκια.
Κανόνας Νο. 2 (δυστυχώς δεν περνάει και τόσο από το χέρι μας)
Χρειάζεται η πολιτεία να θεσπίσει ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο με κανόνες καλής ψηφιακής συμπεριφοράς αλλά και ποινές για τους παραβάτες. Έτσι ώστε όταν υπάρξουν φαινόμενα doxing, cyberbullying, extreme trolling, να υπάρξουν και οι αντίστοιχες ποινές. Αυστηρές ποινές. Για όλους.