Περισσότερους από 45 εκατομμύρια χρήστες στην ΕΕ έχουν αναφέρει ότι έχουν διαδικτυακές πλατφόρμες, μεταξύ των οποίων το TikTok, το Twitter, το Facebook και η Amazon. Πρόκειται για ένα όριο που θα τις υποβάλει σε αυστηρότερους ευρωπαϊκούς κανόνες, εφόσον επανειλημμένως διαπράξουν σοβαρές παραβάσεις, ενώ είναι πιθανόν έως και να απαγορευθεί η λειτουργία τους στην ΕΕ.
Να σημειωθεί ότι η ΕΕ είχε δώσει διορία στους «ισχυρούς» του δικτύου μέχρι σήμερα να διαβιβάσουν τον αριθμό των ενεργών χρηστών τους ανά μήνα, στο πλαίσιο του κανονισμού για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA).
Πλέον, από το καλοκαίρι του 2023, ιδίως οι μεγαλύτεροι «παίκτες» θα υπόκεινται με δικά τους έξοδα από ανεξάρτητους φορείς.
Οι «πολύ μεγάλες» διαδικτυακές πλατφόρμες, για τις οποίες ισχύουν οι αυστηρότερες υποχρεώσεις, είναι αυτές με περισσότερους από 45 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες στην ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να τους επιβάλει πρόστιμο έως και 6% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών τους, ή ακόμη και να απαγορεύσει τη λειτουργία τους στην ΕΕ, σε περίπτωση επανειλημμένων σοβαρών παραβάσεων.
Οι πλατφόρμες «σε αριθμούς»
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τους, οι πλατφόρμες αριθμούν:
- Google Search – 332 εκατομμύρια χρήστες
- YouTube – 401,7 εκατομμύρια
- Facebook – 255 εκατομμύρια
- Instagram – 250 εκατομμύρια
- Twitter – 100,9 εκατομμύρια
- Bing – 107 εκατομμύρια
- TikTok – 125 εκατομμύρια
Στο μεταξύ, ορισμένες πλατφόρμες, όπως η Amazon, το Pinterest ή το Apple Store, δήλωσαν απλώς ότι βρίσκονται πάνω από το όριο που τις χαρακτηρίζει ως «πολύ μεγάλες», χωρίς να προσδιορίσουν τον ακριβή αριθμό των χρηστών τους.
Από την άλλη , οι Spotify, OnlyFans και Tinder εξασφάλισαν ότι βρίσκονταν κάτω από το όριο.
«Ορισμένες πλατφόρμες απλώς δηλώνουν ότι βρίσκονται κάτω από το όριο. Αυτό δεν είναι αρκετό. Ένας αριθμός είναι ένας αριθμός», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιοχάνες Μπάρκε. «Καλούμε τις πλατφόρμες που δεν το έχουν κάνει ακόμη να δημοσιεύσουν σύντομα τους αριθμούς τους», πρόσθεσε σχετικά.
πηγή: ertnews.gr