Οι τιμές στα τρόφιμα συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία παρά την πτώση που καταγράφεται στον πληθωρισμό και τις τιμές ενέργειας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιανουάριο οι ανατιμήσεις στην κατηγορία των τροφίμων άγγιξαν το 15,4% συνεχίζοντας για ακόμη έναν μήνα τον τελευταίο χρόνο να διατηρούνται σε διψήφιο ποσοστό.
Αν και σε συγκεκριμένα προϊόντα και κυρίως σε εκείνα που κατέγραψαν πολύ μεγάλες αυξήσεις το προηγούμενο διάστημα παρατηρείται, όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς, να μπαίνει ένα «φρένο» στις ανατιμήσεις και ενδεχομένως μικρές μειώσεις, εντούτοις, «ενθαρρυντικά» σημάδια για σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών δεν φαίνονται προς το παρόν άμεσα.
Γιατί δεν πέφτουν οι τιμές
«Η εκτίμησή μου είναι πως πηγαίνοντας προς το Μάρτιο θα υπάρξει μείωση στις τιμές στα τρόφιμα» σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Ανάπτυξης.
Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι οι τιμές στα στα τρόφιμα «είναι λογικό να μην πέφτουν με την ίδια ταχύτητα γιατί οι βιομηχανίες τροφίμων έχουν αποθέματα άρα προτού προχωρήσουν στις μειώσεις τιμών θα πρέπει να προλάβουν να πουλήσουν τα αποθέματα που έχουν παραχθεί κατά την εποχή των υψηλότερων τιμών της ενέργειας».
«Υπάρχει μία χρονική διαφορά φάσης και την υπολογίζουμε περίπου στο δίμηνο όπου εκεί θα φαίνονται οι σοβαρότερες μειώσεις τιμών» συμπλήρωσε. Επεσήμανε ωστόσο ότι ήδη ότι στο «καλάθι του νοικοκυριού» παρατηρήθηκε μετά από αρκετές εβδομάδες ότι υπήρχαν περισσότερα προϊόντα με μείωση και λιγότερα με αύξηση, με τον υπουργό Ανάπτυξης να εκτιμά πως αυτό «θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση τις επόμενες εβδομάδες».
πηγή: cnn.gr