Γύρω στο ένα τέταρτο των κοριτσιών που βρισκόντουσαν σε σχέσεις στην ηλικία μεταξύ 15 και 19 ετών έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία, δείχνει μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, απευθύνοντας έκκληση για περισσότερη προληπτική δράση.
Η ανάλυση του ΠΟΥ που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Lancet στηρίχθηκε σε έρευνα που έγινε με τη συμμετοχή χιλιάδων κοριτσιών ηλικίας μεταξύ 15 και 19 ετών από 154 χώρες και περιοχές. Έδειξε ότι το 24% από αυτά είχαν υποστεί βία από έναν σύντροφό τους τουλάχιστον μία φορά, με το 16% να δηλώνει ότι αυτό συνέβη πέρυσι.
Η επικεφαλής της έρευνας Δρ Λίνμαρι Σαρντίνχα δήλωσε ότι το κίνητρο για να γίνει η ανάλυση αυτή δόθηκε εν μέρει από την ανησυχία ότι οι νεότερες γυναίκες «παραμελούνται» και δεν λαμβάνουν υποστήριξη.
«Με εξέπληξε σε πολύ μεγάλο βαθμό το γεγονός ότι τεράστιο ποσοστό εφήβων κοριτσιών έχει ήδη υποστεί βία, προτού ακόμη κλείσει τα 20», δήλωσε στο Reuters. «Έχουμε μείνει πίσω από το σημείο στο οποίο θα έπρεπε να βρισκόμαστε».
Οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά
Τα στοιχεία της μελέτης στηρίχθηκαν σε έρευνες που έγιναν μεταξύ του 2000 και του 2018. Η Σαρντίνχα δήλωσε ότι τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί έκτοτε βρίσκονται ακόμη σε διαδικασία επαλήθευσης και δείχνουν να υπάρχει «πολύ ελαφριά μείωση».
Στις πράξεις βίας που καταγράφηκαν στις έρευνες, περιλαμβάνονται κλωτσιές και χτυπήματα, όπως και οποιαδήποτε ακούσια σεξουαλική πράξη, όπως βιασμός ή απόπειρα βιασμού.
Τα στοιχεία, τα οποία είναι κατανεμημένα ανά χώρα και περιοχή, δείχνουν μεγάλη συσχέτιση ανάμεσα στη βία και τον σεβασμό στα δικαιώματα των γυναικών: κράτη στα οποία τα κορίτσια και οι γυναίκες έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην εκπαίδευση και όπου κυριαρχεί κανόνες δικαίου που δεν διέπονται από την αρχή της ισότητας παρουσιάζουν τα υψηλότερα επίπεδα βίας.
Τα ποσοστά ήταν υψηλότερα στην Ωκεανία και ακολουθούσε η Αφρική, με το 49% των κοριτσιών να αναφέρουν ότι έχουν υποστεί βία από τον σύντροφό τους στην Παπούα Γουινέα και το 42% στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, έδειξε η ανάλυση. Το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στην Ευρώπη, όπου περίπου το 10% ανέφερε τέτοιου είδους περιστατικά.
Ο Δρ. Πασκάλ Αλότι, διευθυντής του τμήματος Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας και Έρευνας του ΠΟΥ σημείωσε ότι «με δεδομένο ότι η βία αυτή στη διάρκεια των κρίσιμων αυτών ετών διαμόρφωσης (του χαρακτήρα) μπορεί να προκαλέσει βαθιά και μόνιμα τραύματα, το θέμα αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρότερα υπόψη ως ζήτημα δημόσιας υγείας –και να εστιάσουμε στην πρόληψη και την στοχευμένη υποστήριξη».
Πηγή: ΑΠΕ