Όσα συνέβησαν χθες στη Βουλή θύμιζαν περίπου… θρίλερ. Συνεννοήσεις ανάμεσα σε βουλευτές διαφορετικών κοινοβουλευτικών ομάδων, άρση υπογραφών, «άδειασμα» κοινοβουλευτικών ομάδων και στο τέλος μια κοινοβουλευτική συμμαχία, με φόντο την πρόταση για σύσταση προανακριτικής Επιτροπής από τη Μ. Καρυστιανού.
Το νέο αυτό κείμενο αποτέλεσε τον άξονα σύγκλισης για μία ευρύτερη πολιτικά ομάδα, η οποία περιλαμβάνει την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, τους 6 ανεξάρτητους βουλευτές που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη, τους βουλευτές της Νίκης, καθώς και 4 πρώην «Σπαρτιάτες».
Με τον τρόπο αυτό, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Κυριάκος Βελόπουλος, που εδώ και καιρό συντηρούσαν παράλληλους αφηγήσεις για τα αίτια του δυστυχήματος στα Τέμπη και συγκάλυψεις, εμφανίζονται πλέον με κοινό βηματισμό, σηματοδοτώντας μία στροφή από τις έως τώρα παράλληλες πορείες τους σε πολιτική συνεργασία, έστω κι αν αυτό έγινε με αφορμή την κυρία Καρυστιανού.
Η κίνηση Καρυστιανού λειτούργησε καταλυτικά και για το stop στη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και Κινήματος Δημοκρατίας, καθώς οι 6 βουλευτές που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη απέσυραν τις υπογραφές τους από την πρόταση της Κουμουνδούρου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η εν λόγω πρόταση να υπολείπεται πλέον των 30 απαραίτητων υπογραφών και να μην μπορεί να εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια.
Οι προτάσεις
Στο τραπέζι του Προέδρου της Βουλής βρίσκονται πλέον τρεις διαφορετικές προτάσεις σύστασης προανακριτικής επιτροπής:
- Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας αφορά αποκλειστικά τον πρώην υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Καραμανλή.
- Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ επεκτείνεται και στον πρώην υπουργό Χρήστο Σπίρτζη, καθώς και σε έξι ακόμη υφυπουργούς που διατέλεσαν κατά την περίοδο 2016-2023.
- Η πρόταση Καρυστιανού, που θα κατατεθεί με 36 υπογραφές έως σήμερα το απόγευμα και με την οποία ζητά τη διερεύνηση ευθυνών για συνολικά 11 πρόσωπα, εκ των οποίων αρκετά εμπίπτουν στις ίδιες περιόδους διακυβέρνησης.
Οι 36 υπογραφές που συγκεντρώνει η πρόταση Καρυστιανού κατανέμονται ως εξής: 11 από την Ελληνική Λύση, 9 από την Νίκη, 6 από την Πλεύση Ελευθερίας και 6 από τους ανεξάρτητους βουλευτές του Στέφανου Κασσελάκη. Η πρόταση αναμένεται να κατατεθεί και επισήμως την Παρασκευή.
Μπροστά σε νέα δοκιμασία το πολιτικό σύστημα – Με 14 κάλπες η ψηφοφορία στην Ολομέλεια
Η συζήτηση των προτάσεων στην Ολομέλεια τοποθετείται πιθανότατα για την εβδομάδα 16 έως 20 Ιουλίου.
Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό, η μυστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί με 14 διαφορετικές κάλπες, όσες και τα πολιτικά πρόσωπα για τα οποία ζητείται προανακριτική εξέταση.
Οι βουλευτές θα παραλάβουν αντίστοιχο αριθμό ψηφοδελτίων με τα ονόματα και τα προτεινόμενα αδικήματα όπως αναφέρονται αθροιστικά στις τρεις προτάσεις.
Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες ημέρες στη Βουλή αναμένεται να έχουν αρκετή… ίντριγκα, μετά τα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν από την πρόταση Καρυστιανού, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αντιδρά ιδιαίτερα έντονα κυρίως για τις κατηγορίες προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
πηγή: erthnos.gr