Τρίτη, 10 Ιουνίου, 2025
  • Ο Σταθμός
  • Δήμος Ηρακλείου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
Επικοινωνία 94FM
ΑΚΟΥΣΤΕ LIVE
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
No Result
View All Result
Επικοινωνία 94FM
Home Υγεία

Πρόγραμμα «Προλαμβάνω»: 65.000 πολίτες βρήκαν παθήσεις που αγνοούσαν

Σχεδόν 9.000 βιοψίες έχουν διενεργηθεί σε πολίτες που υποβλήθηκαν σε αυτοδιαγνωστικό τεστ για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου

από Εύα Λευκοπούλου
Πριν 2 εβδομάδες
σε Υγεία
Πρόγραμμα «Προλαμβάνω»: 65.000 πολίτες βρήκαν παθήσεις που αγνοούσαν
Share on FacebookShare on Twitter

Περισσότερες από 65.000 έγκαιρες διαγνώσεις ή εντοπισμοί πρώιμων ευρημάτων, που αύξησαν σημαντικά την πιθανότητα πλήρους θεραπείας, έχουν γίνει έως σήμερα χάρη στις προληπτικές εξετάσεις της δράσης «Προλαμβάνω», σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Οι περισσότερες περιπτώσεις, περίπου 49.000, συνδέονται με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» κατά του καρκίνου του μαστού, με το οποίο άλλωστε εγκαινιάστηκε πριν από τρία χρόνια η πολιτική των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για ευάλωτες ηλικιακές ομάδες.

Σχεδόν 9.000 βιοψίες έχουν διενεργηθεί σε πολίτες που υποβλήθηκαν σε αυτοδιαγνωστικό τεστ για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και έχουν πραγματοποιηθεί πολλά χειρουργεία, ενώ περισσότερες από 5.200 γυναίκες έχουν παραπεμφθεί για περαιτέρω έλεγχο στο πλαίσιο των ελέγχων για τον έγκαιρο εντοπισμό καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Ακόμα 4.000 άτομα έχουν παραπεμφθεί για διαγνωστικό έλεγχο ισχαιμίας στο πλαίσιο του μεγαλύτερου επιμέρους προγράμματος που εντάσσεται στο «Προλαμβάνω», το οποίο αφορά στην αποτροπή καρδιαγγειακών παθήσεων και καλύπτει το μεγαλύτερο το εύρος ηλικιών, 30 έως 70 ετών.

«Μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες ζωές που σώθηκαν χάρη στις προληπτικές εξετάσεις. Δεν υπάρχει κάτι παραπάνω να πει κανείς», τόνισε κυβερνητικό στέλεχος που είχε ενεργό ρόλο στη συνεργασία μεταξύ του υπουργείου Υγείας και του Μεγάρου Μαξίμου. Η ίδια πηγή προσέθεσε ότι εξίσου σημαντικό αποτέλεσμα του «Προλαμβάνω» είναι η καλλιέργεια μίας κουλτούρας πρόληψης στη χώρα μας, η οποία απουσίαζε στο παρελθόν και εφόσον «ριζώσει» θα αποδειχθεί πολύτιμη στο μέλλον.

Πάνω από 2,5 εκατομμύρια πολίτες έχουν εξεταστεί δωρεάν

Η συμμετοχή σε αυτά τα τέσσερα μεγάλα προγράμματα, αλλά και στις υπόλοιπες μικρότερες δράσεις που περιλαμβάνονται στο «Προλαμβάνω» που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη από το 2022, έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία, καθώς περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια πολίτες έχουν αξιοποιήσει μέχρι σήμερα την ευκαιρία να κάνουν εξετάσεις, χωρίς κόστος, σε 15.000 δομές υγείας.

Στο πλαίσιο του «Φώφη Γεννηματά», που απευθύνεται σε γυναίκες ηλικίας 45 έως 74 ετών, έχουν γίνει 765.065 ψηφιακές μαστογραφίες. Για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας έχουν εξεταστεί 370.573 γυναίκες 21 έως 65 ετών, ενώ για την πρόληψη του καρκίνου παχέος εντέρου, 808.356 πολίτες έχουν υποβληθεί σε self-test και 25.779 έχουν κάνει κολονοσκόπηση.

Στους 512.593 ανέρχονται, για την ώρα, οι πολίτες που έχουν κάνει αιματολογικές εξετάσεις για την καρδιαγγειακή υγεία. Για όσους διαπιστωθεί αυξημένος καρδιαγγειακός κίνδυνος, πραγματοποιείται ηλεκτροκαρδιογράφημα, μέτρηση αρτηριακής πίεσης και υπερηχοκαρδιογράφημα. Εφόσον απαιτηθεί, ο κύκλος των προνοιών ολοκληρώνεται με περαιτέρω έλεγχο για τη διαπίστωση ισχαιμίας.

Αρκούν το ΑΜΚΑ και λίγα λεπτά – Η πρόληψη σώζει ζωές

Όσοι δεν έχουν κάνει μέχρι τώρα προληπτικές εξετάσεις μπορούν να αδράξουν την ευκαιρία και να συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Προλαμβάνω», εντελώς δωρεάν, είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι, με το ΑΜΚΑ τους.

Για εκείνους που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, η διαδικασία είναι ακόμη πιο απλή καθώς σε αυτήν την περίπτωση λαμβάνουν με SMS ή/και email το ηλεκτρονικό τους παραπεμπτικό.

Ακόμη, όμως, και εάν δεν έχουν άυλη συνταγογράφηση, αρκεί να μπουν στο site https://proliptikes.gov.gr/, να βρουν τα συνεργαζόμενα κέντρα στην περιοχή τους και να κλείσουν ραντεβού εύκολα και γρήγορα δίνοντας απλά το ΑΜΚΑ τους.

 

ΠΗΓΗ:newsit.gr

Προηγ.

ΣΑΤΑ: 48ωρη απεργία από τις 06:00 το πρωί της Τετάρτης έως τις 06:00 το πρωί της Παρασκευής

Επόμ.

Δήμος Αθηναίων: Ζητά ομόφωνα ανάκληση απόφασης της Αποκεντρωμένης και κατάργηση «ρύθμισης Βορίδη»

Επόμ.
Δήμος Αθηναίων: Ξεκινά τη λειτουργία του το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας

Δήμος Αθηναίων: Ζητά ομόφωνα ανάκληση απόφασης της Αποκεντρωμένης και κατάργηση «ρύθμισης Βορίδη»

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Τώρα στον αέρα

  • Δημοτικές Διαπλοκές
    10:00 - 12:00

Ροή ειδήσεων

Θάνατος βρέφους στην Πάρο: Στην δικαιοσύνη σήμερα οι γονείς του

Θάνατος βρέφους στην Πάρο: Στην δικαιοσύνη σήμερα οι γονείς του

10/06/2025
Ξυλοδαρμός εργαζόμενου καθαριότητας: Ταυτοποιήθηκε ένας από τους δράστες

Ξυλοδαρμός εργαζόμενου καθαριότητας: Ταυτοποιήθηκε ένας από τους δράστες

10/06/2025
Γάζα: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 124 τραυματίες από ισραηλινά πυρά σε κέντρο διανομής βοήθειας

Γάζα: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 124 τραυματίες από ισραηλινά πυρά σε κέντρο διανομής βοήθειας

10/06/2025

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ LIVE

Επικοινωνία 94fm
Επικοινωνία 94fm
LIVE

Το περιοδικό του Επικοινωνία | Τεύχος 14

Facebook Instagram Youtube

Ο Επικοινωνία 94FM, το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ηρακλείου Αττικής, είναι από τους πρώτους σταθμούς που εξέπεμψαν με την απελευθέρωση της ραδιοφωνίας το 1989.

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

  • Διαύγεια
  • Ε.ΔΗ.Ρ.Τ.Μ.Μ.Ε
  • Διαφημιστείτε στον 94fm
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Cookies

Μέλος της ΕΔΗΡΤΜΜΕ

Εγγραφή στο Newsletter

Copyright © 2024 94fm.gr

ΑΚΟΥΣΤΕ LIVE
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
No Result
View All Result