Άμεση παρέμβαση προς την κυβέρνηση ζητά η ΓΣΕΕ με προσφυγή της προς τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων,υπό τη σκιά του νέου εργασιακού νομοσχεδίου.
Η ΓΣΕΕ, στο πλαίσιο της προσφυγής της, υπέβαλλε έκθεση παρατηρήσεων προς την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την Εφαρμογή των διεθνών Συμβάσεων, με στόχο την ανάδειξη και αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης καταστρατήγησης των θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων στη χώρα μας.
Οι παρατηρήσεις της ΓΣΕΕ, εστιάζουν στην “απαράδεκτη κατάσταση” , όπως αναφέρει, που επικρατεί σχετικά με:
– Την εφαρμογή και τήρηση των συμβάσεων,
– τις συλλογικές διαπραγματεύσεις,
– την ελευθερία συνδικαλισμού,
– την τριμερή διαβούλευση και
– την επιθεώρηση εργασίας.
Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία, παρά τις δεσμεύσεις και τις συστάσεις των διεθνών οργάνων, στην Ελλάδα συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα σοβαρές παραβιάσεις, οι οποίες προκύπτουν από μνημονιακές και νομοθετικές παρεμβάσεις που αποδυνάμωσαν το θεσμικό πλαίσιο των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, μετατόπισαν τον καθορισμό των μισθών στον μονομερή κρατικό έλεγχο και δημιούργησαν εμπόδια στην αυτονομία και αποτελεσματικότητα των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Ειδικότερα, επισημαίνεται από τη ΓΣΕΕ η ελλιπής ενσωμάτωση και εφαρμογή της Οδηγίας (ΕΕ) 2022/2041 σχετικά με επαρκείς κατώτατους μισθούς και το στόχο κάλυψης 80% από Συλλογικές Συμβάσεις, η χαμηλή κάλυψη εργαζομένων από Συλλογικές Συμβάσεις, η υποβάθμιση του ρόλου των συνδικαλιστικών οργανώσεων, καθώς και η υπολειτουργία των τριμερών μηχανισμών και των επιθεωρήσεων εργασίας, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η εργασία σε ψηφιακές πλατφόρμες και υπεργολαβίες.
Η ΓΣΕΕ ζητά από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων να παρέμβει άμεσα στην ελληνική κυβέρνηση για την αποκατάσταση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης ως μηχανισμού καθολικά δεσμευτικού καθορισμού μισθών και εργασιακών όρων, καθώς και την ενίσχυση των θεσμικών και πρακτικών μέσων προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων.
ΑΘΗΝΑ 984






