Από σήμερα παύει να ισχύει τοπλαφόν στο περιθώριο κέρδους στα τρόφιμα και τα βασικά είδη διαβίωσης, που εδώ και τέσσερα χρόνια καθόριζε ότι όλη η αλυσίδα αξίας σε καύσιμα, τρόφιμα και βασικά είδη δεν μπορούσε να λειτουργεί με ποσοστά κέρδους μεγαλύτερα από ό,τι είχε το Σεπτέμβριο του 2021.
Ακόμη, βέβαια, κι αν ,εν τω μεταξύ, οι επιβαρύνσεις στα κόστη λειτουργίας ήταν μεγάλες. Έτσι, από σήμερα, 1η Ιουλίου, οι επιχειρήσεις μπορούν να διαμορφώνουν τις τιμές των προϊόντων τους ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς στο περιθώριο κέρδους.
Το μέτρο του πλαφόν είχε εφαρμοστεί αρχικά ως έκτακτο μέτρο κατά τη διάρκεια της πανδημίας και είχε παραταθεί αρκετές φορές, έχοντας συναντήσει τη σφοδρή κριτική της αγοράς, που σε όλο της το φάσμα της, έκανε λόγο για μια στρέβλωση.
Ωστόσο κατάργηση του μέτρου προκαλεί μια συζήτηση για πιθανές νέες ανατιμήσεις σε βασικά είδη διαβίωσης.
Έστω, κι αν βέβαια, η υπόθεση τιμή, με βάση γνώστες της αγοράς, δεν είναι μια απλή διαδικασία προσδιορισμού επιθυμητού κέρδους, αλλά έχει να κάνει, κύρια, με την ανάγκη διατήρησης μεριδίων αγοράς, αλλά και της ανάγκης προσέλκυσης των καταναλωτών.
Χαρακτηριστικές, πάντως, είναι οι αναφορές για “αναμονές” κύκλου ανατιμήσεων από τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Καταναλωτή, Γιώργο Λεχουρίτη, που έχει σημειώσει ότι η κατάργηση του πλαφόν θα οδηγήσει σε ελεύθερη διαμόρφωση των τιμών και ενδεχομένως σε αυξήσεις σε τρόφιμα και καύσιμα, καθώς οι επιχειρήσεις θα μπορούν να ανεβάσουν τις τιμές σε ποσοστά κερδοφορίας που δεν ήταν εφικτά με το πλαφόν.
Ο υπουργός
Στο ζήτημα, πάντως, αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, σε πηγαδάκι, μετά το πέρας της συνέντευξής τύπου για τις ανακοινώσεις για τα νέα κοινοτικά κονδύλια ύψους 8,1 δισεκ. ευρώ, το απόγευμα της Δευτέρας.
Ο κ. Θεοδωρικάκος συνέστησε ψυχραιμία, μια και η άρση του πλαφόν εγγράφεται σε μια συγκυρία που ο πληθωρισμός έχει κάπως “προσγειωθεί” και ειδικά στα σούπερ μάρκετ, υπάρχει καταγραφή, για μια ομαλή πορεία τιμών. Ο ίδιος, δε, αναρωτήθηκε, πώς ένα μέτρο που έχει κατακριθεί, τώρα, συναντά το ενδιαφέρον, με σχόλια για πιθανή τροφοδότηση κύκλου ακρίβειας.
Πάντως, ο Υπουργός Ανάπτυξης, έχει διαμηνύσει προς την αγορά, πρόσφατα, από το βήμα της ανοικτής συνεδρίασης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων πως η κατάργηση της διάταξης δεν αποτελεί «πράσινο φως» για αδικαιολόγητες αυξήσεις.
Όπως έχει δηλώσει ο Τ. Θεοδωρικάκος οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και δε θα γίνει ανεκτή η όποια τάση για αθέμιτο κέρδος. Επισήμανε ακόμη ότι το υπουργείο προχωρά στην αναβάθμιση του ελεγκτικού μηχανισμού με τη μεταρρύθμιση για τη νέα ανεξάρτητη αρχή για την προστασία του καταναλωτή και την εποπτεία της αγοράς που θα βάλει τέλος στον κατακερματισμό των ελεγκτικών μηχανισμών, με βάση το μοντέλο της ΑΑΔΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, δε, υπάρχει ετοιμότητα, σε περίπτωση, που υπάρχει ανεξέλεγκτη κατάσταση, με μαζικές ανατιμήσεις σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης το πλαφόν να επανέλθει.
Η αγορά
Πάντως, πριν λίγες μέρες, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ ο Πρόεδρος της φετινής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ., ο κ. Ιωάννης Γιώτης, Εκτελεστικός Πρόεδρος της ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε. και Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), στην εισαγωγική του τοποθέτηση, είχε στείλει τα σχετικά μηνύματα.
Ανέφερε πως «η Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ γίνεται σε μια εποχή ανατροπών και διαρκών μετατοπίσεων που η Βιομηχανία βιώνει σε πραγματικό χρόνο: Σε διεθνές επίπεδο, οι πρόσφατοι δασμοί, οι γεωπολιτικές εντάσεις, η κλιματική κρίση και τα προτάγματα για μετάβαση σε πιο πράσινα συστήματα λειτουργίας συνθέτουν ένα πρόβλημα για δυνατούς λύτες. Αντίστοιχα, σε εθνικό επίπεδο, το διαρκώς υψηλότερο κόστος παραγωγής και λειτουργίας, οι κανονιστικές ρυθμίσεις, συμπιέζουν την υγιή επιχειρηματικότητα σε όλα τα στάδια.»
πηγή: news247.gr