Την έντονη αντίδραση των εκπροσώπων ΜμΕ έχει προκαλέσει το κύμα επιστολών με “ανακεφαλιοποιητικούς λογαριασμούς” σε μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, όπου ζητείται η επιστροφή μέρους των επιδοτήσεων που έλαβαν για την ενεργειακή κρίση την περσινή και προπέρσινη χρονιά.
Σημειώνεται ότι οι ενισχύσεις αφορούσαν περίπου 1,2 εκατομμύρια δικαιούχους, ωστόσο η απαίτηση επιστροφής δε γίνεται από όλους. Είχε, δε, δοθεί, με βάση όσα ανέφερε, χθες, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, ποσά της τάξης των 800 εκατομμυρίων ευρώ. Η δε επιστροφή χρημάτων, με βάση τον κ. Μαρινάκη, αφορά λιγότερο από το 0,5% των επιχειρήσεων αυτών.
Εκτιμάται, δηλαδή, με βάση την εκκαθάριση που έχει κάνει η ΔΕΗ, που έχει το 60% της αγοράς, ότι 2.500 επιχειρήσεις θα πρέπει να επιστρέψουν περί τα 2 εκατ. ευρώ λόγω υπέρβασης κρατικών ενισχύσεων ή λόγω σφαλμάτων ΦΠΑ ή μεγαλύτερης κατανάλωσης.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, η μεγάλη πλειοψηφία που βρίσκεται στη χαμηλή τάση θα πρέπει να επιστρέψει κάτι παραπάνω από 100 ευρώ, αν και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που υπάρχουν ποσά μεγαλύτερα. Επίσης, όπως αναφέρεται, μέσα από τους ανεκφαλιοποιητικούς λογαριασμούς, άλλες 100.000 επιχειρήσεις θα λάβουν 4 εκ ευρώ, καθώς προέκυψε ότι έπρεπε βάσει κατανάλωσης να πάρουν μεγαλύτερη επιδότηση
Οι αντιδράσεις των επιχειρήσεων
Πάντως, πολλοί φορείς κάνουν λόγο για κυβερνητικό εμπαιγμό που έρχεται να προστεθεί στα όσα έχουν ήδη καταγραφεί με την διάψευση προσδοκιών για μείωση της φορολογίας, πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία κτλ. με κορύφωση το ζήτημα της τεκμαρτής φορολόγησης.
Έτσι, με επιστολή της η ΓΣΕΒΕΕ επικαλούμενη πρόσφατες καταγγελίες από επιχειρήσεις – μέλη της ΓΣΕΒΕΕ κάνει λόγο για αιτήματα επιστροφής χρημάτων από εκκρεμότητες προηγούμενων επιδοτήσεων, Όπως σημειώνει “χωρίς αιτιολογία από τους παρόχους υπάρχουν επιπρόσθετες υπέρογκες χρεώσεις στους λογαριασμούς ενέργειας, οι οποίες και δεν δικαιολογούνται από τα υφιστάμενα τιμολόγια”.