Ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις επιχείρησαν στο εσωτερικό του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας χθες, Τετάρτη, και επιτέθηκαν σε πολλούς στόχους της Χαμάς προτού αποσυρθούν, ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός, με τον ραδιοφωνικό σταθμό των ενόπλων δυνάμεων να κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη διείσδυση στον θύλακα μέχρι στιγμής.
Στο βίντεο από τη νυκτερινή επιχείρηση που έδωσε στη δημοσιότητα ο στρατός φαίνονται τεθωρακισμένα οχήματα να προχωρούν σε μια αμμώδη περιοχή στη μεθόριο. Ένας εκσκαφέας ισιώνει το χώμα ενός αναχώματος, άρματα μάχης εκτοξεύουν οβίδες και φαίνονται εκρήξεις κοντά ή εν μέσω μιας σειράς κατεστραμμένων σπιτιών.
Στην ανακοίνωση του στρατού του Ισραήλ που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο επισημαίνεται ότι “στη διάρκεια της νύκτας ο στρατός διεξήγαγε στοχευμένη επιδρομή με άρματα μάχης στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τα επόμενα στάδια της μάχης”, μια πιθανή αναφορά στην ευρεία χερσαία εισβολή που έχουν απειλήσει ότι θα πραγματοποιήσουν οι Ισραηλινοί στον παλαιστινιακό θύλακα με στόχο την εξόντωση της Χαμάς.
“Οι στρατιώτες έχουν πλέον εξέλθει από την περιοχή και έχουν επιστρέψει στο ισραηλινό έδαφος”, πρόσθετε η ανακοίνωση.
Ειχες προηγηθει το ρεπορτάζ του ισραηλινού ραδιοφώνου σύμφωνα με το οποίο ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις, επικουρούμενες από άρματα μάχης, πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας, μια επιδρομή που περιγράφεται ως μεγαλύτερη από ό,τι είχε πραγματοποιηθεί στο παρελθόν κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα.
Το ρεπορτάζ του ισραηλινού ραδιοφώνου περιγράφει ως μια “σχετικά μεγάλη” τη χερσαία εισβολή, υποδηλώνοντας ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιδρομή από τότε που το Ισραήλ άρχισε να συγκεντρώνει δυνάμεις έξω από τον θύλακα πριν από μια προγραμματισμένη εισβολή σε πλήρη κλίμακα.
Τα τανκς και τα οχήματα πεζικού έπληξαν “πολυάριθμους τρομοκρατικούς πυρήνες της Χαμάς, υποδομές και θέσεις εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων” καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης, προτού εξέλθουν από τη Γάζα και επιστρέψουν στο Ισραήλ, ανέφερε η Jerusalem Post, επικαλούμενη το ραδιόφωνο του στρατού.
Από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση στις 7 Οκτωβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις άμυνας έχουν πραγματοποιήσει αρκετές εισβολές για να διερευνήσουν θέσεις της Χαμάς και να συλλέξουν πληροφορίες για ομήρους.
Η Χαμάς εκτόξευσε μπαράζ ρουκετών προς το κεντρικό και νότιο Ισραήλ το βράδυ της Τετάρτης, τραυματίζοντας ελαφρά έξι ανθρώπους.
Διάγγελμα Νετανιάχου : Προετοιμαζόμαστε για χερσαία επίθεση
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζονται για χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, επανέλαβε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το πότε θα ξεκινήσει η επιχείρηση.
Αρκέστηκε να πει πως το πράσινο φως θα δώσει το πολεμικό συμβούλιο που έχει συγκροτηθεί και προέτρεψε του πολίτες να φέρουν όπλα για την ασφάλεια τους.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε πως προτεραιότητες είναι η απελευθέρωση των ομήρων και η διάλυση της Χαμάς, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως όλα τα μέλη της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης πρέπει να θεωρούνται «μελλοθάνατοι».
Σε ό,τι αφορά τις επικρίσεις για την αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών να αποτρέψουν την άνευ προηγουμένου επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ο Νετανιάχου δεν έβγαλε τον εαυτό του από το κάδρο των ευθυνών. «Οι αστοχίες θα εξεταστούν και όλοι (οι υπεύθυνοι) θα λογοδοτήσουν, εμού συμπεριλαμβανομένου. Ωστόσο, όλα αυτά θα γίνουν μετά τον πόλεμο», ανέφερε.
Η ΕΕ ζητά παύση εχθροπραξιών για ανθρωπιστικούς λογους
Η ΕΕ αναμένεται να υποστηρίξει ομόφωνα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την έκκληση για “ανθρωπιστική παύση” των βομβαρδισμών στη Γάζα, ώστε να επιτραπεί η παροχή τροφίμων, νερού και ιατρικών προμηθειών στους Παλαιστίνιους σε πολλές περιπτώσεις.
Οι 27 φαινεται ότι καταλήγουν στην εκκληση αυτη μετά από “δύσκολες συζητήσεις” μεταξύ των κρατών μελών που πέρασαν μέρες διαφωνώντας για το ποια ορολογία να χρησιμοποιήσουν σε σχέση με το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του.
Τα προηγούμενα σχέδια της επίσημης δήλωσης που θα υπογραφεί σε σύνοδο κορυφής των ηγετών στις Βρυξέλλες σήμερα Πέμπτη πρότειναν μια έκκληση για “ανθρωπιστική παύση” ώστε να επιτραπεί “η ταχεία, ασφαλής και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και η παροχή βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη”.
Ο όρος “παύση” θεωρήθηκε πολύ κοντά στη φράση “κατάπαυση του πυρός” για αρκετά κράτη μέλη -Γερμανία, Αυστρία και Τσεχική Δημοκρατία- τα οποία ανησυχούσαν ότι θα μπορούσε να αποδυναμώσει το μήνυμα γύρω από το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του.
Πλήγματα και στον Λίβανο
Σύμφωνα με τον στρατό τα συστήματα αεράμυνας αναχαίτισαν πύραυλο εδάφους – αέρος που εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο σε ισραηλινό στρατιωτικό drone το βράδυ της Τετάρτης, εν μέσω συνεχιζόμενων ανταλλαγών με την υποστηριζόμενη από το Ιράν τρομοκρατική ομάδα Χεζμπολάχ και συμμαχικές παλαιστινιακές φατρίες.
Μετά την 7η Οκτωβρίου, εκτυλίσσονται καθημερινά συγκρούσεις ανάμεσα στον στρατιωτικό βραχίονα του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ και τον στρατό του Ισραήλ στα νότια σύνορα του Λιβάνου. Έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 52 ανθρώπους στη λιβανέζικη πλευρά, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων αμάχων, 39 μαχητών της Χεζμπολάχ και 9 οργανώσεων που έχουν συμμαχήσει μαζί της, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Χθες Τετάρτη, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε τους θανάτους άλλων δυο μελών της. Στην ισραηλινή πλευρά των συνόρων έχουν σκοτωθεί τέσσερις άνθρωποι.
Το εγκατεστημένο στην ανατολική Λιβύη κοινοβούλιο απαίτησε χθες Τετάρτη την «άμεση» αποχώρηση των πρεσβευτών χωρών που υποστηρίζουν το Ισραήλ στον πόλεμο που εξαπέλυσε εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, αναφερόμενο ονομαστικά στις ΗΠΑ, στη Βρετανία, στη Γαλλία και στην Ιταλία. Με ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του χθες, ο θεσμός, προσκείμενος στο στρατόπεδο του ισχυρού στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, απαίτησε ακόμη να ανασταλεί ο εφοδιασμός των χωρών αυτών με λιβυκούς υδρογονάνθρακες αν δεν σταματήσουν «οι σφαγές» Παλαιστινίων.
Έναυσμα αυτού του πολέμου ήταν η επίθεση άνευ προηγουμένου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου, με απολογισμό πάνω από 1.400 νεκρούς, στην πλειονότητά τους αμάχους. Τα πλήγματα του ισραηλινού στρατού σε αντίποινα στη Λωρίδα της Γάζας, θύλακα στον οποίο κυβερνά η Χαμάς, έχουν απολογισμό μέχρι στιγμής 6.500 νεκρούς, επίσης στην πλειονότητά τους αμάχους.
ΣΑ του ΟΗΕ: Δεν εγκρίθηκε ούτε το ρωσικό σχέδιο ψηφίσματος για τη Γάζα
Δεν υιοθετήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσε η Ρωσία, ζητώντας «ανθρωπιστική εκεχειρία» και απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολιορκούμενη από τον ισραηλινό στρατό Λωρίδα της Γάζας.
Το σχέδιο υποστηρίχθηκε από τη Ρωσία, την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Γκαμπόν. ΗΠΑ και Βρετανία το καταψήφισαν, ενώ απείχαν εννέα χώρες-μέλη (Γαλλία, Ελβετία, Αλβανία, Μάλτα, Βραζιλία, Ισημερινός, Γκάνα, Μοζαμβίκη και Ιαπωνία).
Νωρίτερα, η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσαν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητώντας προσωρινή παύση των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για «ανθρωπιστικούς λόγους».
Το σχέδιο καταψηφίστηκε επίσης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, υποστηρίχθηκε από 10 χώρες-μέλη (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ελβετία, Αλβανία, Μάλτα, Ισημερινό, Γκαμπόν, Γκάνα, Ιαπωνία), ενώ Βραζιλία Μοζαμβίκη απείχαν από την ψηφοφορία.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ , Times of Israel, The Guardian Αθήνα 984