Μέχρι και σε 60 δόσεις θα μπορούν να αποπληρώνουν ιδιώτες και επιχειρήσεις τα χρέη τους προς τους δήμους της χώρας σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ακόμη ότι για τους κακοπληρωτές τα χρέη τους θα “περνάνε” στην εφορία η οποία θα αναλαμβάνει να τα εισπράττει με προμήθεια 5%.
Στο ίδιο νομοσχέδιο, για το οποίο σήμερα λήγει η περίοδος της διαβούλευσης, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τους οφειλέτες όπως η δυνατότητα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, η μείωση των προστίμων για τους οικονομικά ασθενείς αλλά και ο τριπλασιασμός των προστίμων για τα παράνομα τραπεζοκαθίσματα, το οποίο ζητά εδώ και καιρό ο δήμος Αθηναίων.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι οφειλές προς τους δήμους από φυσικά και νομικά πρόσωπα ανέρχονται περί στα 4 δις ευρώ. Ωστόσο επειδή η αυτοδιοίκηση δεν διαθέτει τα μέσα και τους πόρους για να τα εισπράξει εδώ και χρόνια ζητά την παρέμβαση τους κράτους προς σε αυτή την κατεύθυνση. Σήμερα το μοναδικό μέτρο είσπραξης των οφειλών προς ην αυτοδιοίκηση είναι το “πάγωμα” της φορολογικής ενημερότητας του οφειλέτη μέχρι την ρύθμιση του χρέους.
Πιο αναλυτικά η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρει: «Εισάγεται η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς τους Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα με καταβολή σε έως 60 δόσεις, για οφειλές που βεβαιώθηκαν ως 31Αυγούστου 2024. Ειδικά για τους ευάλωτους οφειλέτες, θεσπίζεται, επιπλέον, απαλλαγή από τις προσαυξήσεις έως και 95%. Στόχος της ρύθμισης είναι, αφενός η διευκόλυνση των οφειλετών που θα την αξιοποιήσουν, λαμβάνοντας με τον τρόπο αυτό φορολογική ενημερότητα, και, αφετέρου, η βελτίωση της εισπραξιμότητας των Δήμων, καθώς το ύψος των οφειλών προς τους Δήμους και τις ΔΕΥΑ αγγίζει σήμερα τα 3,6 δις ευρώ.
Για κάθε οφειλή προς τους Δήμους άνω των 10.000 ευρώ θεσπίζεται πάγια δυνατότητα προσφυγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών του ν.4738/2020.
Απαλλάσσονται οι ιδιοκτήτες μη ηλεκτροδοτούμενων κτηρίων από δημοτικά τέλη, εφόσον προσκομίσουν υπεύθυνη δήλωση και βεβαίωση του αρμόδιου διαχειριστή δικτύου περί μη ηλεκτροδότησης και δεν αναζητούνται τυχόν οφειλές για την περίοδο πριν την υποβολή της σχετικής δήλωσης.
Πρόστιμα και τέλος επιτηδεύματος
Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται αύξηση του τέλος επιτηδεύματος που επιβάλλεται στα ξενοδοχεία το ύψος του οποίου θα το καθορίζει ο κατά τόπου δήμο. Επιπλέον τριπλασιάζονται τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται σε όσους παρανομούν με τοποθετώντας τα τραπεζοκαθίσματα των επιχειρήσεων τους σε κοινόχρηστο χώρο χωρίς άδεια. Ειδικότερα σε ότι αφορά τις δύο αυτές περιπτώσεις το νομοσχέδιο αναφέρει στην αιτιολογική του έκθεση: «Εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο επιβολής του τέλους παρεπιδημούντων, προκειμένου να επιβάλλεται από τους Δήμους με τρόπο δικαιότερο και αναλογικότερο, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και την επιβάρυνση που υφίσταται από τους επισκέπτες και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτή. Συγκεκριμένα, κάθε Δήμος θα ορίζει το ποσοστό του τέλους, ακόμη και ανά περιοχή, στο 0,5% ή 0,75%, ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις καθημερινές ανάγκες της εύρυθμης λειτουργίας του, στη συντήρηση των υποδομών και την εξυπηρέτηση κατοίκων και επισκεπτών.
Τριπλασιάζεται το πρόστιμο για την αυθαίρετη χρήση κοινόχρηστων χώρων και αυστηροποιούνται οι κυρώσεις από τη μη συμμόρφωση των παραβατών στην άρση της παράνομης κατάληψης, προκειμένου να διευκολυνθεί η απελευθέρωση του δημόσιου χώρου και η απρόσκοπτη διέλευση των πεζών.»
ΠΗΓΗ:Αθήνα984