Ο κίνδυνος για τη υπερχείλιση της Κάρλας ενισχύεται καθώς η στάθμη της λίμνης που αποξηράνθηκε το 1962 έχει φθάσει πλέον σε εξαιρετικά επικίνδυνο σημείο. Λίγο πριν τις 8 το απόγευμα εχθές εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 στους κατοίκους έξι χωριών. Πιο συγκεκριμένα μήνυμα εστάλη στα Κανάλια Μαγνησίας, στο Ριζόμυλο, στο Στεφανοβίκειο, στη Σωτήριο, στη Νίκη και στο Αχίλλειο.
Η ανησυχία είναι ιδιαίτερη στα παρακάρλια βόρεια της Μαγνησίας (αρχαία Βοιβηίς) καθώς το ύψος των νερών ανεβαίνει συνεχώς και απειλεί να πλημμυρίσει ακόμα μεγαλύτερες εκτάσεις του θεσσαλικού κάμπου μεταξύ των νομών Μαγνησίας και Λάρισας.
Από την υπερχείλιση της Κάρλας, στην οποία κατευθύνονται πλέον τεράστιες ποσότητες υδάτων από τον πλημμυρισμένο Πηνειό, κινδυνεύουν άμεσα όλα τα παρακάρλια χωριά. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κιλελέρ Θανάση Νασιακόπουλο σε κίνδυνο βρίσκονται οι οικισμοί Σωτήριο, Νίκη, Μόδεστος, Καστρί και Αμυγδαλή της Λάρισας και οι κωμοπόλεις Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλος του Δήμου Ρήγα Φεραίου, αλλά και τα Κανάλια στη Μαγνησία.
Σύμφωνα με τους ντόπιους κατοίκους ,αλλά και τους ειδικούς, η έκταση της πλημμυρισμένης λίμνης έφτασε στα επίπεδα του 1960 όταν είχε αρχίσει η αποξήρανσή της, που αποδείχθηκε αποτυχημένη και πενήντα χρόνια αργότερα άρχισαν οι προσπάθειες για την επαναφορά της με τη μορφή ελεγχόμενου μεγάλου ταμιευτήρα που εγκαινιάστηκε το 2018.
Ειρ. Αγαπηδάκη: Στα 130 τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 126 τα κρούσματα του ανώτερου αναπνευστικού
Νεότερα στοιχεία για τη δημόσια υγεία στις πληγείσες από την κακοκαιρία Daniel περιοχές έδωσε κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Στις 26 δομές υγείας του ΕΣΥ προσήλθαν 1.152 άτομα το τελευταίο 24ωρο. Αναφέρονται 37 νέα κρούσματα λοίμωξης του αναπνευστικού και 36 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας. Συνολικά έχουν διαγνωστεί 130 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 126 κρούσματα του ανώτερου αναπνευστικού. «Ο αριθμός αυτών των κρουσμάτων δεν εμπνέει ανησυχία, καθώς είναι αναμενόμενος για την εποχή», είπε η κυρία Αγαπηδάκη.
Σχετικά με τις νοσηλείες, υπάρχει μία επιπλέον στη Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και μία στην Καρδίτσα.
Μέχρι τώρα τα επιβεβαιωμένα παθογόνα είναι σαλμονέλα, εντεροπαθογόνο E.coli, ροταϊός και κλωστρίδιο.
Δεν εμπνέει ανησυχία η κατάσταση της υγείας κανενός ασθενή που νοσηλεύεται και δεν έχουμε μέχρι τώρα συρροές κρουσμάτων σε καμία περιοχή, είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.
Προστατευτικά υλικά θα μοιραστούν στους πολίτες
Η κυρία Αγαπηδάκη ανακοίνωσε ότι θα μοιραστούν 25.000 γαλότσες και προστατευτικές στολές στους πολίτες προκειμένου να μην μολύνονται από τα λιμνάζοντα νερά που υπάρχουν στην περιοχή. Κάλεσε τους πολίτες να περιμένουν τις επόμενες δυο ημέρες, όπου θα υπάρχει εντατικός ρυθμός διανομής προστατευτικών υλικών, αν δεν είναι απόλυτη ανάγκη, και μετά να πάνε να δουν σε τι κατάσταση είναι τα σπίτια τους.
Σχετικά με την υδροδότηση, χθες ελήφθησαν 40 νέα δείγματα και δεν υπάρχει στους δήμους καμία μεταβολή με τα όσα ανακοινώθηκαν χθες για την καταλληλότητα του νερού, είπε. Σημείωσε ότι από αύριο η ενημέρωση των πολιτών σε σχέση με την ποιότητα και καταλληλότητα του νερού θα γίνεται ανά δημοτικό διαμέρισμα.
Είπε τέλος, ότι έχει ξεκινήσει η ανίχνευση προνυμφών στα λιμνάζοντα ύδατα και γίνονται παρεμβάσεις, ώστε να μειωθεί η μολυσματικότητα των λιμνάζων υδάτων σε όλη την περιοχή.
Τεράστιες δυσκολίες στην περισυλλογή και υγειονομική ταφή των ζώων
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού ΣΚΑΙ, περισσότερα από 140.000 ζώα παραμένουν άταφα στον Θεσσαλικό Κάμπο παρά τις μέχρι τώρα προσπάθειες περισυλλογής με τη δυσοσμία να είναι αποπνικτική. Η περισυλλογή και ταφή η καύση των δεκάδων χιλιάδων ζώων που βρήκαν το θάνατο από τις πλημμύρες της κακοκαιρίας Ντάνιελ αποτελεί το βασικό πρόβλημα δημόσια υγείας για τις πληγείσες περιοχές και θεωρείται εν δυνάμει υγειονομική βόμβα .
Με χθεσινή ανάρτηση του ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε ότι με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ζήτησε από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο να αναλάβουν οι Ένοπλες Δυνάμεις ενεργό ρόλο, σε συνεννόηση με τις αρμόδιες Αρχές, στην περισυλλογή νεκρών ζώων, με την τήρηση παράλληλα όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας για το προσωπικό.
Όπως διαπιστώθηκε στην προχθεσινή κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλία, μέχρι χθες το πρωί στις 09:00, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ έχουν δηλωθεί ως νεκρά από τις πλημμύρες 49.050 αιγοπρόβατα, 19.295 χοίροι, 4.186 βοοειδή και 40.330 πτηνά. Ωστόσο, εκτός από τα νεκρά οικόσιτα ζώα για οποία έχει ξεκινήσει, παρά τη δυσκολία πρόσβασης στις μονάδες , η περισυλλογή και η διαδικασία της υγειονομικής ταφής, δεν είναι σαφές τι θα γίνει με τα υπόλοιπα ζώα .
Η απόσυρση των υδάτων αποκαλύπτει σε όλες τις πλημμυρισμένες περιοχές μια τραγική κατάσταση . Νεκρά ποντίκια, τυφλοπόντικες, κουνάβια, αλεπούδες, αδέσποτα σκυλιά, ακόμη και αγριογούρουνα . Η αποσύνθεση των νεκρών ζώων προχωρεί , έχει προκαλέσει τρομερή δυσοσμία και μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων.
Μέσα στον πανικό τους πολλοί κάτοικοι οι ίδιοι έχουν συγκεντρώσει και απομακρύνει τα πνιγμένα οικόσιτα ζώα τους από στάβλους και μαντριά, αλλά τα κουφάρια παραμένουν στοιβαγμένα .
Σύμφωνα με το σχέδιο περισυλλογής στο οποίο διαδραματίζουν σοβαρό ρόλο το κλιμάκια του Ειδικού Διακλαδικού Λόχου Αντιμετώπισης Πυρηνικής – Βιολογικής – Χημικής Αμυνας (ΕΔΛΟ/ΠΒΧ) του ΓΕΕΘΑ, με κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ο στρατός μαζεύει τα νεκρά ζώα και θα τα οδηγεί στους κλιβάνους και στις εγκαταστάσεις που έχουν επιλεγεί για την καύση τους. Μετά τη διαδικασία οι συμμετέχοντες στην περισυλλογή των κουφαριών θα περνούν από επιτήρηση από ειδική υγειονομική ομάδα που συγκροτήθηκε από το ΓΕΕΘΑ γι’ αυτόν τον σκοπό.
Οι υγειονομικές ομάδες θα βρίσκονται σε όλους τους χώρους περισυλλογής και σκοπός είναι να διασφαλιστεί ότι οι συμμετέχοντες σε αυτή τη διαδικασία δεν έχουν μολυνθεί και ακολουθούν τους κανόνες.
Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων θα είναι ενδεδυμένο με τον προβλεπόμενο ατομικό εξοπλισμό προστασίας έναντι μολυσματικών βιολογικών παραγόντων.
Πηγή: Αθήνα 984