Η αμυντική συμφωνία μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας, που επισφραγίζει τη σύσφιξη των σχέσεων των δυο χωρών, με φόντο τον πόλεμο που διεξάγουν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία, είναι πλέον σε ισχύ, μετέδωσε χθες Τετάρτη το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
Η συνθήκη τέθηκε σε ισχύ χθες Τετάρτη (4/12), όταν ανταλλάχθηκαν στη Μόσχα έγγραφα που πιστοποιούν την επικύρωση της συμφωνίας που υπογράφτηκε από τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Η επισημοποίηση της διμερούς συνθήκης καταγράφεται καθώς οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα κατηγορούν τη Βόρεια Κορέα, χώρα που διαθέτει πυρηνικά όπλα, πως έστειλε πάνω από 10.000 στρατιωτικούς στη Ρωσία για να τη βοηθήσει στον πόλεμο με την Ουκρανία.
Σύμφωνα με αναλυτές, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης θέλει η χώρα του να αποκτήσει τεχνολογίες αιχμής και ο στρατός του να αντλήσει εμπειρία και διδάγματα σε αντάλλαγμα.
Το χρονικό της συμφωνίας
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψαν τη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας κατά τη διάρκεια επίσκεψης του ενοίκου του Κρεμλίνου στην Πιονγκγιάνγκ.
Η συμφωνία προβλέπει πως το ένα κράτος θα προσφέρει στο άλλο στρατιωτική βοήθεια «χωρίς καθυστέρηση» σε περίπτωση επίθεσης κι ότι οι δυο χώρες θα καταπολεμήσουν από κοινού τις δυτικές κυρώσεις.
Τον περασμένο μήνα, τα μέλη της βουλής στη Μόσχα ενέκριναν ομόφωνα τη συμφωνία, που κατόπιν υπογράφτηκε από τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε πως επικυρώθηκε με διάταγμα του κ. Κιμ.
Η συνθήκη αποτελεί «ισχυρό κινητήρα που θα επιταχύνει τη δημιουργία πολυπολικής παγκόσμιας τάξης, ανεξάρτητης και δίκαιης, χωρίς κυριαρχία, υποταγή η ηγεμονία», διαβεβαίωσε το KCNA.
Αναλυτές εκτιμούν πως η Πιονγκγιάνγκ πιθανόν αλλάζει κατεύθυνση ως προς την εξωτερική της πολιτική αξιοποιώντας τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Πέρα από το ότι έστειλε στρατιώτες, η Βόρεια Κορέα βοηθά τη ρωσική πολεμική οικονομία προμηθεύοντας όπλα, υποστήριξη κι εργατικά χέρια και θα μπορούσε να παρακάμψει τον παραδοσιακό της σύμμαχο, γείτονα και μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο, την Κίνα.
Η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία ενίσχυσαν τις σχέσεις τους μετά τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στο ουκρανικό έδαφος την 24η Φεβρουαρίου 2022.
Οι δυο χώρες αντιμετωπίζουν σειρά κυρώσεων του ΟΗΕ, η πρώτη εξαιτίας του προγράμματός της για την ανάπτυξη πυρηνικού οπλοστασίου, η δεύτερη εξαιτίας του πολέμου που εξαπέλυσε εναντίον της Ουκρανίας.
Ο Κιμ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Πιονγκγιάνγκ του Ρώσου υπουργού Άμυνας Αντρέι Μπελαούσοφ, ότι η κυβέρνησή του, ο στρατός του και ο λαός της χώρας του υποστηρίζουν «την πολιτική της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας της και της εδαφικής της ακεραιότητας».
Τον Ιούνιο, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν χαρακτήριζε «επαναστατική» τη συμφωνία.
cnn.gr