Σε εφαρμογή τέθηκε από σήμερα στα φαρμακεία, ο “κόφτης” των 3 ευρώ ανά γενόσημο σκεύασμα, την οποία θέσπισε με απόφαση του το Υπουργείο Υγείας.
Τι προβλέπει η Υπουργική Απόφαση
Η Υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β΄1126/16.02.2024) που εκδόθηκε την Παρασκευή, προβλέπει την εφαρμογή πλαφόν 3 ευρώ ανά εμβαλάγιο γενοσήμου στην επιβάρυνση της συμμετοχής του ασφαλισμένου, όπως υπολογίζεται πλέον βάσει της διαφοράς στη λιανική τιμή ενός γενοσήμου από την τιμή αποζημίωσης ανά θεραπευτική κατηγορία (μετά και την τελευταία κατάργηση της εξίσωσης της ασφαλιστικής τιμής και λιανικής τιμής στα γενόσημα).
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «Το ποσόν που ο ασθενής καλύπτει πέραν της θεσμοθετημένης συμμετοχής δεν μπορεί να υπερβαίνει το ύψος των 20 ευρώ ανά μοναδιαίο σκεύασμα και ειδικότερα για γενόσημα φάρμακα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ύψος των τριών (3) ευρώ ανά μοναδιαίο σκεύασμα».
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδη,ς δήλωσε σχετικά: “Κάθε εφαρμογή πολιτικής πρέπει να εξυπηρετεί διάφορους στόχους. Από τη μία, στην προκειμένη περίπτωση τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, πράγμα που είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε εάν θέλουμε να μπορούμε να διευκολύνουμε την είσοδο νέων καινοτόμων φαρμάκων στην τελική λίστα και αν είναι να σώσουμε περισσότερες ανθρώπινες ζωές και από την άλλη, να αποφύγουμε την υπερβολική επιβάρυνση των ασθενών στην περίπτωση που για τους δικούς τους λόγους δεν θέλουν να αλλάξουν το σκεύασμα το οποίο χρησιμοποιούν”.
Χαράτσι και στις διαγνωστικές εξετάσεις
Ένα ευρώ για κάθε εργαστηριακή εξέταση και 3 ευρώ για κάθε απεικονιστική εξέταση θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι, σύμφωνα με σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας για τη διαχείριση του clawback.
Το σχέδιο αυτό, αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με την 16μελή επιτροπή που έχει συστήσει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος για τη διαχείριση του clawback.
Έτσι, μετά την αυξημένη συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα έως 3 ευρώ που εφαρμόζεται ήδη, οι ασθενείς που έχουν παραπεμπτικό για μία π.χ. εξέταση αίματος θα πληρώνουν από την τσέπη τους 1 ευρώ, ενώ αν πρόκειται να κάνουν μία ακτινογραφία ή άλλη απεικονιστική εξέταση θα πληρώνουν 3 ευρώ.
Μάλιστα, τα ποσά αυτά θα εισπράττονται μέσω του παραπεμπτικού με αιτιολογία υπέρ ΕΟΠΥΥ, αλλά δεν θα αποδίδονται στον Οργανισμό, όπως είπε στους εκπροσώπους του ΠΙΣ, ο Άδωνις Γεωργιάδης
Το ετήσιο συνολικό ποσό είσπραξης που θα προκύπτει, θα προστίθεται ισόποσα (λογιστικά) από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στο ανώτατο όριο δαπάνης των εργαστηριακών εξετάσεων, με σκοπό τη μείωση του clawback.
Επί της ουσίας, οι ασθενείς καλούνται να συμμετέχουν και εκείνοι στο clawback των ιδιωτικών εργαστηρίων, το οποίο δεν προτίθεται να μειώσει η κυβέρνηση, όπως άλλωστε έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να γίνουν νέες αυξήσεις στους μισθούς των γιατρών.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης και συμφωνήθηκαν τα εξής:
-Διαχωρισμός του clawback σε πρωτογενές και δευτερογενούς προκειμένου να υπάρξει δικαιότερη κατανομή ανά γεωγραφικό Νομό και ανά κατηγορία.
-Άμεση εφαρμογή των Διαγνωστικών Πρωτοκόλλων προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα υπερσυνταγογράφησης.
-Προσπάθεια αύξησης του προϋπολογισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
-Ενεργοποίηση και λειτουργία της θεσμοθετημένης Επιτροπής Θεραπείας για τα ποιοτικά κριτήρια.
-Εφαρμογή κωδικού (OTP) στους ασφαλισμένους για την έκδοση παραπεμπτικών εξετάσεων.
ΠΗΓΗ:ΑΘήνα984