Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μισέλ Μπαρνιέ, αναμένεται να παραιτηθεί σήμερα, μία ημέρα μετά την ανατροπή της κυβέρνησής του από πρόταση μομφής – η πρώτη σε περισσότερα από 60 χρόνια – και μόλις τρεις μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων του, ένα ρεκόρ ανατροπής.
Ο Μπαρνιέ πρόκειται να υποβάλει την παραίτηση της κυβέρνησής του στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν το πρωί της Πέμπτης. Το προεδρικό μέγαρο ανακοίνωσε ότι ο Μακρόν θα απευθύνει διάγγελμα στο έθνος το βράδυ της ίδιας ημέρας.
«Μπορώ να σας πω ότι θα παραμείνει τιμή μου το ότι υπηρέτησα τη Γαλλία και τους Γάλλους με αξιοπρέπεια», δήλωσε ο Μπαρνιέ στην τελευταία του ομιλία πριν από την ψήφιση της πρότασης μομφής. «Αυτή η πρόταση μομφής … θα κάνει τα πάντα πιο σοβαρά και πιο δύσκολα. Αυτό είναι κάτι που γνωρίζω με βεβαιότητα».
Η αποπομπή του Μπαρνιέ έρχεται μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές το καλοκαίρι, που οδήγησαν σε μια Βουλή χωρίς σαφή πλειοψηφία και με την ακροδεξιά να κατέχει τον κρίσιμο ρόλο για την επιβίωση της κυβέρνησης.
Ο Μακρόν έχει το δύσκολο έργο να επιλέξει διάδοχο, με πάνω από δύο χρόνια να απομένουν στη θητεία του, ενώ ορισμένοι –αν και όχι όλοι– από τους πολιτικούς του αντιπάλους τον καλούν να παραιτηθεί. Το κατακερματισμένο κοινοβούλιο θα παραμείνει αμετάβλητο, καθώς δεν μπορούν να διεξαχθούν νέες βουλευτικές εκλογές πριν από τον Ιούλιο.
Η πρόταση μομφής, που κατατέθηκε από την ριζοσπαστική αριστερά στη Βουλή, προέκυψε εν μέσω αντιπαράθεσης για τον αυστηρό προϋπολογισμό του επόμενου έτους, αφού ο πρωθυπουργός Μπαρνιέ τη Δευτέρα προώθησε νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης χωρίς ψηφοφορία.
Με την κρίσιμη υποστήριξη του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν, μια πλειοψηφία 331 βουλευτών στο 577μελές κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της αποπομπής της κυβέρνησης.
Μιλώντας στο κανάλι TF1 μετά την ψηφοφορία, η ηγέτης του Εθνικού Συναγερμού, Μαρίν Λεπέν, δήλωσε: «Είχαμε μια επιλογή να κάνουμε, και η επιλογή μας είναι να προστατεύσουμε τους Γάλλους» από έναν «τοξικό» προϋπολογισμό. Η Λεπέν κατηγόρησε επίσης τον Μακρόν ότι είναι «σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνος για την τρέχουσα κατάσταση», προσθέτοντας ότι «η πίεση στον πρόεδρο της Δημοκρατίας θα αυξηθεί όλο και περισσότερο».
Ήταν η πρώτη επιτυχής πρόταση μομφής από την ήττα της κυβέρνησης του Ζορζ Πομπιντού το 1962, όταν πρόεδρος ήταν ο Σαρλ ντε Γκωλ.
Ο Μακρόν επέστρεψε εσπευσμένα στο Παρίσι λίγο πριν από την ψηφοφορία, ολοκληρώνοντας μια τριήμερη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία.
«Καλούμε τώρα τον Μακρόν να φύγει», δήλωσε η Ματίλντ Πανό, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του αριστερού κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία (LFI), καλώντας σε «πρόωρες προεδρικές εκλογές» για να λυθεί η βαθιά πολιτική κρίση.
Προσπαθώντας να αποφύγει τη θριαμβολογία για την πτώση της κυβέρνησης, η Λεπέν δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι το κόμμα της – μόλις διοριστεί νέος πρωθυπουργός – «θα τους αφήσει να δουλέψουν» και θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός «προϋπολογισμού αποδεκτού από όλους».
Ωστόσο, σε άρθρο γνώμης, η Le Monde επισήμανε ότι η Λεπέν ενδέχεται να διακινδυνεύει να αποξενώσει τους δικούς της υποστηρικτές, όπως συνταξιούχους και επιχειρηματίες, με την ανατροπή της κυβέρνησης.
«Μέσα σε λίγα λεπτά, διέλυσε τη στρατηγική εξομάλυνσης που ακολουθούσε με συνέπεια», ανέφερε η καθημερινή εφημερίδα.
Ο Λοράν Βοκιέ, επικεφαλής των δεξιών βουλευτών στο κοινοβούλιο, δήλωσε ότι η ακροδεξιά και η σκληρή αριστερά φέρουν την ευθύνη για μια πρόταση μομφής που θα «ρίξει τη χώρα σε αστάθεια».
Οι υποψήφιοι για τη θέση του πρωθυπουργού είναι λίγοι, αλλά ο πιστός υπουργός Άμυνας Σεμπαστιέν Λεκορνού και ο κεντρώος σύμμαχος του Μακρόν, Φρανσουά Μπαϊρού, είναι πιθανοί υποψήφιοι.
Από την αριστερά, ο Μακρόν θα μπορούσε να στραφεί στον πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργό και υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, που θεωρείται υποψήφιος από τον Σεπτέμβριο.
Ο Μπαρνιέ ήταν ο πέμπτος πρωθυπουργός από την ανάληψη της εξουσίας από τον Μακρόν το 2017, με κάθε έναν να υπηρετεί ολοένα και μικρότερη θητεία. Δεδομένης της αστάθειας, ο νέος υποψήφιος κινδυνεύει να έχει ακόμη μικρότερη θητεία από τον Μπαρνιέ, του οποίου η θητεία ήταν η συντομότερη από κάθε κυβέρνηση από την ίδρυση της Πέμπτης Δημοκρατίας το 1958.
Ο Μακρόν ενδέχεται να διορίσει τον νέο πρωθυπουργό γρήγορα, ανέφεραν πολλές πηγές στο AFP. Πηγή κοντά στον Μακρόν δήλωσε ότι ο πρόεδρος, ο οποίος στο παρελθόν έπαιρνε χρόνο για διορισμούς, «δεν έχει άλλη επιλογή» από το να το πράξει εντός 24 ωρών.
Ο Μακρόν έχει απορρίψει τις εκκλήσεις για παραίτηση.
Με τις αγορές να είναι νευρικές και τη Γαλλία να προετοιμάζεται για απεργίες στον δημόσιο τομέα κατά της απειλής περικοπών – δράσεις που θα κλείσουν σχολεία και θα επηρεάσουν τις αεροπορικές και σιδηροδρομικές μεταφορές – υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση κρίσης.
Τα συνδικάτα έχουν καλέσει τους δημόσιους υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών και των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, να απεργήσουν την Πέμπτη λόγω ξεχωριστών μέτρων περικοπών.
«Η αποτυχία του» ήταν ο τίτλος στην πρώτη σελίδα της αριστερής εφημερίδας Libération, με φωτογραφία του Μακρόν, του οποίου η θητεία διαρκεί έως το 2027.
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος πρόκειται να φιλοξενήσει μια μεγάλη διεθνή εκδήλωση το Σάββατο για τα εγκαίνια της ανακαινισμένης Παναγίας των Παρισίων μετά την πυρκαγιά του 2019, με καλεσμένους όπως ο Ντόναλντ Τραμπ, στην πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του.
ΑΘΗΝΑ 984