Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στη διάρκεια της παραμονής της στο Πεκίνο, με αφορμή την πρόσκλησή της ως κεντρική ομιλήτρια στο 6ο Taihe Forum, είχε διαδοχικές συναντήσεις εργασίας και συνομιλίες με κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Συγκεκριμένα, όπως ενημερώνει ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, στη σχεδόν δίωρη συνάντηση εργασίας της Λίνας Μενδώνη με τον Υπουργό Προβολής και Επικοινωνίας Li Shulei, Πρόεδρο της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής και μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Δημοσιότητας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, παρουσία και του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Hu Heping, έγινε εκτενής αναφορά στον τρόπο εμβάθυνσης και ενδυνάμωσης των πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών.
Ο Li Shulei επεσήμανε την εγγύτητα μεταξύ κινεζικού και ελληνικού λαού και την οικειότητα και αγάπη των κινέζων πολιτών για τον ελληνικό πολιτισμό. Αναφέρθηκε αναλυτικά στο τεράστιο ιστορικό βάθος των δύο πολιτισμών, κινεζικού και ελληνικού, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα υπερδύναμη στο Πολιτισμό. Επισήμανε την υποχρέωση των δύο χωρών να πρωτοστατήσουν στην προστασία του πολιτιστικού αποθέματος, ιδιαίτερα στις σημερινές προσκλήσεις, όπως η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά, με τη στενή συνεργασία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας σε ζητήματα προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης. Ανέπτυξε τις δυνατότητες που διανοίγονται για την πολιτιστική συνεργασία των δυο πανάρχαιων λαών, φέρνοντας ως παράδειγμα την περαιτέρω προαγωγή των κλασικών σπουδών στην κινεζική πανεπιστημιακή εκπαίδευση, την ανάγκη αμοιβαίας μετάφρασης έργων της κλασικής και της σύγχρονης λογοτεχνίας, αλλά και στην προοπτική ίδρυσης κινεζικού αρχαιολογικού ινστιτούτου στην Ελλάδα. Πρότεινε, μάλιστα, τη διοργάνωση κοινού επιστημονικού ακαδημαϊκού συνεδρίου αφιερωμένου στην κλασική γραμματεία των δύο χωρών.
Από την πλευρά της, η Λίνα Μενδώνη ευχαρίστησε τους Υπουργούς Li Shulei και Hu Heping για την τιμητική πρόσκληση να ανοίξει τις εργασίες του Taihe Forum, ενώ αναγνώρισε τόσο το υψηλό επίπεδο των διμερών πολιτιστικών σχέσεων, αλλά και τις τεράστιες δυνατότητες αναβάθμισής τους. Με δεδομένο ότι και οι δύο χώρες έχουν κυρώσει τις συμβάσεις της ΟΥΝΕΣΚΟ για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών, της πολιτιστικής πολυμορφίας, της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ παράλληλα, συμμετέχουν και στο Forum των Αρχαίων Πολιτισμών, ζήτησε την άμεση ανανέωση, με εμβάθυνση και επαύξηση, σε πολλούς τομείς, του υπάρχοντος μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ιδίως στο ζήτημα του επαναπατρισμού παρανόμως διακινηθέντων πολιτιστικών αγαθών και του παράνομου εμπορίου αρχαιοτήτων, πρόταση η οποία έγινε αμέσως αποδεκτή. Στο πλαίσιο αυτό ο Li Shulei επανέλαβε την υποστήριξη της Κίνας στο ελληνικό αίτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, θέση την οποία είχε εκφράσει με σαφή και άμεσο τρόπο ο Πρόεδρος Σι Τσινπίνγκ, κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα, το 2019.
Όπως ενημερώνει η ίδια ανακοίνωση, η Λίνα Μενδώνη πρότεινε, επίσης, το πρόγραμμα της αμοιβαίας διοργάνωσης περιοδικών εκθέσεων αρχαιοτήτων να πλαισιωθεί και με την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, στο πεδίο της συντήρησης και αναστήλωσης των μνημείων, καθώς και της θωράκισης της πολιτιστικής κληρονομιάς, υλικής και άυλης, από κάθε σύγχρονη απειλή. «Η γνώση του αρχαίου κόσμου και η ευαισθητοποίηση των λαών μας συνιστά το μεγαλύτερο όπλο για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων. Οι αρχαίες παραδόσεις μας μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση για την ανανέωση, με σύγχρονους τρόπους, της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας», επισήμανε.
Ειδική αναφορά έκανε η Υπουργός Πολιτισμού στη συνεργασία με τον Υπουργό Hu Heping, για την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας σε θέματα έρευνας και προστασίας της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς, μέρος του οποίου αποτελεί και η διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων με ενάλιες κινεζικές αρχαιότητες στο υπό ίδρυση Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά, το οποίο προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025.
Η Λίνα Μενδώνη συμφώνησε με τις προτάσεις των δύο Υπουργών για την εντατικοποίηση των πολιτιστικών ανταλλαγών και την έναρξη άμεσης συνεργασίας των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων των Υπουργείων Πολιτισμού των δύο χωρών. Στην πρόταση του Li Shulei για την ανάγκη ενίσχυσης του μεταφραστικού προγράμματος παρουσίασε τον τρόπο ένταξής τους στο Greeklit, τη μεταφραστική πλατφόρμα που λειτουργεί στο ΕΙΠ με την υποστήριξη του ΥΠΠΟ.
Η Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας και με τον Shen Haixiong, Αναπληρωτή Υπουργό του Τμήματος Δημοσιότητας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ και Πρόεδρο του China Media Group, οργανισμού που διαθέτει 50 τηλεοπτικά κανάλια τα οποία εκπέμπουν σε 58 διαφορετικές γλώσσες. Ο Shen Haixong αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη αγάπη και εκτίμηση του κινεζικού λαού προς τον ελληνικό πολιτισμό και ιδιαίτερα στην αρχαιοελληνική φιλοσοφία. Το βασικό αντικείμενο της συζήτησης αφορούσε την προώθηση και προβολή μέσω των καναλιών του CMG του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, αλλά και της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας, με τον Shen Haixong να σημειώνει τη σημασία της ανάκαμψης του κινεζικού τουρισμού προς την Ελλάδα, μετά την πανδημία.
Η Λίνα Μενδώνη τόνισε ότι «η βαθιά ιστορία και η μοναδικότητα του κινεζικού και του ελληνικού πολιτισμού δεν αποτελεί μόνο καύχημα για τα επιτεύγματα των προγόνων, αλλά πρωτίστως ένα μοναδικό απόθεμα γνώσης, τέχνης και τεχνικής που μπορεί και πρέπει να εμπνέει διαρκώς τη σύγχρονη δημιουργία», υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι μεν μικρή χώρα, ο πληθυσμός της αντιστοιχεί στο ένα τρίτο των κατοίκων του Πεκίνου, αλλά αποτελεί αδιαμφισβήτητα πολιτιστική υπερδύναμη».
Η Λίνα Μενδώνη, αφού επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που μετέχουν ενεργά στην πρωτοβουλία Belt and Road, η οποία αποτελεί πεδίο εμβάθυνσης των οικονομικών, εμπορικών και πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις εξαιρετικές δυνατότητες του CMG να προβάλλει τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία της χώρας μας, καθώς και τις περιοδικές εκθέσεις που έχουν προγραμματιστεί να παρουσιαστούν από το ΥΠΠΟ σε σημαντικά μουσεία του Πεκίνου και άλλων μεγάλων πόλεων της Κίνας, την τριετία 2024-2026, αλλά και υψηλής ποιότητας γεγονότα σύγχρονης πολιτιστικής έκφρασης, Ελλήνων καλλιτεχνών, αλλά και δημιουργών της παραδοσιακής άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς.