Δεν σχολιάζουμε δηλώσεις ή ομιλίες πρώην πρωθυπουργών. αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στον απόηχο της συνολικής κριτικής που άσκησε στην κυβέρνηση ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά και τις αιχμές που άφησε ο Κώστας Καραμανλής
Συνολική κριτική, σε πολύ υψηλούς τόνους, στην κυβερνητική πολιτική, εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς κατά την εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη, στο Πολεμικό Μουσείο.
Απαντώντας ευθέως και σε πρόσφατη αναφορά του πρωθυπουργού στην ΚΟ της ΝΔ διερωτήθηκε “πως και γιατί δημιουργήθηκε “η μικρότερη και πιο φοβική” ΝΔ όλων των εποχών, σε αυτές τις εκλογές;” “Μήπως ο ιστορικά μικρότερος αριθμός ψήφων δείχνει ότι το δέντρο, πράγματι, ούτε ψηλώνει, ούτε απλώνεται, ακριβώς διότι αποκόπηκε από τις ρίζες του;”, πρόσθεσε.
“Πως γίνεται όταν όλη η Δύση στρέφεται πιο Δεξιά, ορισμένοι να αναζητούν διαρκώς τους ανεμόμυλους ενός φαντασιακού κέντρου;”, υπογράμμισε επίσης ο κ. Σαμαράς, ο οποίος διερωτήθηκε εάν το “μοντέλο διακυβέρνησης με την ιδεολογία της παράταξης στο περιθώριο, με το αποκαλούμενο επιτελικό κράτος των 63 μελών του υπουργικού συμβουλίου, με ανακυκλούμενους υπουργούς, -πάμπολλους και πάντα αλάνθαστους εξωκοινοβουλευτικούς- και με τους βουλευτές σχεδόν απαξιωμένους, είναι επιτυχημένο”;
Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για “το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα, σε αριθμό ψήφων, στην ιστορία της παράταξης”, υπογράμμισε ότι” η ΝΔ είχε πάντοτε πόρτες ανοιχτές αλλά όχι πόρτες ιδεολογικά αφύλακτες” και πρόσθεσε πως “είναι άλλο πράγμα η διεύρυνση και άλλο η μετάλλαξη.”
Ο πρώην πρωθυπουργός άσκησε όμως σκληρή κριτική και στην οικονομία υπεραμυνόμενος μάλιστα και του μέτρου της μείωσης του ΦΠΑ, το οποίο απορρίπτει η κυβέρνηση ως αναποτελεσματικό.
Μίλησε για ” μέτρα ουσίας όπως η μείωση του ΦΠΑ, που θυμίζω έγινε επί κυβερνήσεως 2012-2014, κόντρα στις απαιτήσεις της Τρόϊκα. Και πέτυχε”, όπως είπε.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι”το μήνυμα των πολιτών στις πρόσφατες ευρωεκλογές δεν ήταν να συνεχιστεί η ασκούμενη πολιτική τρέχοντας ακόμα πιο γρήγορα! Ήταν το ακριβώς αντίθετο, να αλλάξει άμεσα”.
Πολύ σκληρή ήταν η κριτική και σε ότι αφορά τα εθνικά θέματα λέγοντας ότι “η εικόνα της χώρας μας είναι αποκαρδιωτική. Τρώμε την μια προσβολή, την μια ταπείνωση, μετά την άλλη. Από τους Σκοπιανούς, τους Αλβανούς και, φυσικά, τους ”φίλους” μας τους Τούρκους. Είναι αδιανόητα όσα συμβαίνουν”.
“Καλώ τον πρωθυπουργό να αποφασίσει, άμεσα, την αλλαγή της ακολουθούμενης εξωτερικής πολιτικής. Να επιστρέψει στις ιστορικές παρακαταθήκες της παράταξης. Να ασκήσει βέτο στην Αλβανία. Να προετοιμάσει, μέσω δημιουργίας μιας ισχυρής νομικής και πολιτικής ομάδας εμπειρογνωμόνων, την απεμπλοκή από την εθνικά επικίνδυνη Συμφωνία των Πρεσπών. Να ασκήσει, όπως και η Βουλγαρία, βέτο σε κάθε βήμα των Σκοπίων, τον αλυτρωτισμό των οποίων οφείλουμε να καταγγείλουμε εδώ και τώρα, παντού. Να αναθεωρήσει πλήρως την ”Φιλία” με την Τουρκία, καθιστώντας σαφές στην πράξη ότι δεν εκβιαζόμαστε, δεν απειλούμαστε και δεν φοβόμαστε. Υπάρχουν όρια!”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Καταλήγοντας την ομιλία του ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι “σε κάθε σταυροδρόμι πρέπει να επιλέξεις έναν δρόμο”.
“Ανησυχώ βαθιά. Πρέπει η κατάσταση αυτή να διορθωθεί. Αυτές είναι οι θέσεις μου. Τις οποίες, για να μην έχουμε παρανοήσεις, ποτέ δεν διαπραγματεύτηκα για “μεγάλα αξιώματα”. Κι ούτε πρόκειται “, συμπλήρωσε, ενώ κατέληξε λέγοντας: “Το έχω αποδείξει στη διαδρομή μου.
Υπηρετώ την πατρίδα και την παράταξη.
Ήμουν, είμαι, και θα είμαι παρών”
Αυστηρή κριτική για την αντίδραση της ΕΕ στα εκλογικά αποτελέσματα άσκησε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, αφήνοντας αιχμές που στρέφονται ευθέως και στον τρόπο που διαχειρίζεται το εκλογικό αποτέλεσμα η κυβέρνηση της χώρας μας.
Ο κ. Καραμανλής τόνισε πως το αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών, όπως και το χθεσινό των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, ήρθαν να επιβεβαιώσουν με ηχηρό τρόπο αυτό που γνωρίζουμε και βιώνουμε όλοι εδώ και χρόνια, η Ευρώπη, στην οποία πιστέψαμε και για την οποία αγωνιστήκαμε για δεκαετίες, διολισθαίνει σε βαθιά κρίση.
“Απόλυτος σεβασμός στην ελευθερία επιλογών και τρόπο ζωής, ναι. Όχι όμως αβασάνιστη αποδοχή ενός καταχρηστικού δικαιωματισμού, στο όνομα του οποίου θίγονται δικαιώματα και ευαισθησίες των ανθρώπων που επιμένουν να σέβονται τις αξίες και τις ρίζες τους, το θεσμό της οικογένειας, την θρησκευτική τους πίστη και την εθνική τους ταυτότητα και υπερηφάνεια”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καραμανλής.
Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, “όταν η αποχή φθάνει στο 60%, όταν 6 στους 10 των εκλογέων απέχουν, όπως δυστυχώς συνέβη και στην δική μας χώρα, δεν είναι ώρα εφησυχασμού αλλά ώρα επείγοντος συναγερμού. Αυταπάτες ούτε χωρούν ούτε συγχωρούνται”.
Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τόνισε πως “οι ηγεμονικές βλέψεις της Τουρκίας, η συστηματική επιχείρηση εκ μέρους της διεύρυνση της ατζέντας, η ευθεία αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας είναι δεδομένες και απροκάλυπτες”.
“Μόνο εθελοτυφλούντες μπορούν να το αμφισβητούν. Η όποια συγκυριακή ύφεση στην ρητορική και τις έμπρακτες προκλήσεις, υπαγορευόμενη από πρόσκαιρες σκοπιμότητες, δεν πρέπει να συσκοτίζουν την αλήθεια. Ότι δηλαδή η Τουρκία έχει ξεκάθαρο αναθεωρητικό σχέδιο για την περιοχή και ευθέως απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο”, ανέφερε και πρόσθεσε:
“Πιστεύω ότι καμμιά ελληνική κυβέρνηση δεν θα ήταν διατεθειμένη να υποχωρήσει σε μείζονα εθνικά θέματα και να αποδεχθεί ρυθμίσεις σε βάρος των εθνικών συμφερόντων. Πρώτον, διότι αποκλείω την πιθανότητα να το επιθυμεί. Αλλά επιπρόσθετα δεν θα μπορούσε, διότι θα βρισκόταν αντιμέτωπη με την ομόθυμη και σθεναρή αντίδραση των Ελληνίδων και των Ελλήνων”.
“Είναι λοιπόν αδύνατη και αδιανόητη η σύναψη συνυποσχετικού που θα κρύβει τεχνηέντως και εκ του πονηρού, υπό το πρόσχημα της προσφυγής στο ΔΔ της Χάγης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, την εκχώρηση με ασαφείς και διπλωματικά ευρηματικές διατυπώσεις, δικαιώματος στο ΔΔ να αποφανθεί περί του εύρους των χωρικών υδάτων ή ακόμα και της εδαφικής κυριαρχίας νήσων και βραχονησίδων. Είμαι κατηγορηματικός σε αυτό”, συμπλήρωσε ο κ. Καραμανλής.
“Υφέρπει όμως πάντα ο κίνδυνος, στο όνομα της ύφεσης, των χαμηλών τόνων και των ήρεμων νερών, να δημιουργείται σταδιακά η εντύπωση της αποδοχής της διευρυνόμενης τουρκικής ατζέντας και διεκδικήσεων, άρα βήμα-βήμα της δημιουργίας προηγούμενου. Με άλλα λόγια η δια της διαχρονικής διολίσθησης έκπτωση πάγιων εθνικών θέσεων που εδράζονται στέρεα επί του Διεθνούς Δικαίου.
Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται διαρκής εγρήγορση και ετοιμότητα, καθαρές απαντήσεις μη επιδεχόμενες παρερμηνεία, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική συνεχούς αναζήτησης ερεισμάτων στον διεθνή χώρο και βέβαια ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και αποτρεπτική ικανότητα. Πάνω απ όλα όμως επιβάλλει εθνική ομοψυχία και υψηλό εθνικό φρόνημα από όλους μας”, τόνισε.
Ο κ. Καραμανλής ζήτησε επίσης, με αφορμή “συμπεριφορές που υποκρύπτουν αλυτρωτικές διαθέσεις και υπονόμευση των σχέσεων καλής γειτονίας”, “να σταλεί ένα ξεκάθαρο και αυστηρό μήνυμα προς τα Τίρανα και τα Σκόπια: Τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν γίνονται ανεκτές και επισύρουν συνέπειες. Με την πρόσθετη υπενθύμιση ότι ο δρόμος τους προς την Ευρώπη εξαρτάται από την Ελλάδα. Καθαρές κουβέντες, καθαροί λογαριασμοί”, όπως είπε.