«Η κοινωνία ζητά από όλους μας να ισχύσει ο νόμος, αίτημα που για την κυβέρνηση αποτελεί αδιαπραγμάτευτη εντολή», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στην σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τους πρυτάνεις με αντικείμενο την ασφάλεια στα πανεπιστήμια, κατά την οποία θα ανακοινωθούν δια της υπουργού Παιδείας, 10 σημεία-νομοθετικές παρεμβάσεις που συμπληρώνουν το “τολμηρό”, όπως χαρακτηρίστηκε από τον πρωθυπουργό, νομοθετικό πλαίσιο που εφαρμόζεται από το 2019 και το 2021.
Θέλουμε να κλείσουμε κάθε τρύπα που δεν συνδέει δικαιώματα με υποχρεώσεις, αλλά και κυρώσεις, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος σημείωσε παράλληλα ότι όλοι και ο καθένας ξεχωριστά, πρέπει να κάνουμε την δουλειά μας σωστά και υπεύθυνα και όταν αυτό δεν συμβαίνει, να υφιστάμεθα τις ανάλογες κυρώσεις αφού πρώτα έχουμε λογοδοτήσει.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους πρυτάνεις σαφή προγραμματισμό για την κατάρτιση ή επικαιροποίηση σχεδίων ασφαλείας μέσα στο επόμενο δίμηνο, σύνταξη εσωτερικών κανονισμών μέσα στο 2025 και θέσπιση πειθαρχικού συμβουλίου ανά τομέα για να προβλεφθούν αυτόματες κυρώσεις σε όποιον παρανομεί.
Επισήμανε πως ένας φοιτητής στον οποίο απαγγέλλονται διώξεις από την Δικαιοσύνη θα πρέπει να χάνει την φοιτητική ιδιότητα για 24 μήνες και γνωστοποίησε πως για την επιτάχυνση εκδίκασης υποθέσεων βίας στα πανεπιστήμια θα οριστεί αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου που θα έχει την πανελλαδική εποπτεία.
Τόνισε επίσης ότι η αποκατάσταση των ζημιών θα βαραίνει σε αστικό επίπεδο πρωτίστως τους πρωταίτιους.
Παράλληλα ανέφερε ότι θα υπάρχουν κυρώσεις, που μπορεί να φθάνουν και μέχρι την έκπτωση από τον ρόλο τους, για πρυτάνεις που δεν θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
«Είμαστε σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια, αλλά ο καθένας πρέπει να αναλάβει τον ρόλο που του αναλογεί. Δεν μπορούμε πια να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Τώρα είναι μία ευκαιρία, οριστικά και αμετάκλητα, να τελειώνουμε με φαινόμενα που ταλάνισαν τον δημόσιο πανεπιστήμιο καθ’ όλη την διάρκεια της μεταπολίτευσης», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.
ΠΗΓΗ:Αθήνα984