Συνέντευξη τύπου παραχωρεί ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κώστας Σκρέκας, προκειμένου να εξειδικεύσει τα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών, την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και κρουσμάτων κερδοσκοπίας.
Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε τέσσερα μέτρα βάσει των οποίων θα κινηθεί το υπουργείο για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας
Συμμετέχουν οι υφυπουργοί, κ. Μάξιμος Σενετάκης και κα Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Σωτήρης Αναγνωστόπουλος και ο διοικητής της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), κ. Χαράλαμπος Μελισσινός.
Τα τέσσερα μέτρα κατά της αισχροκέρδειας
Κατά την τοποθέτησή του ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε τέσσερα μέτρα βάσει των οποίων θα κινηθεί το υπουργείο για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας.
Τα τέσσερα μέτρα έχουν ως εξής:
1. Μόνιμη μείωση τιμής: Θα υπάρχει ειδική σήμανση και ειδική πινακίδα στα ράφια των σούπερ μάρκετ στις εταιρείες και στα προϊόντα που θα προχωρήσουν σε μόνιμη μείωση τιμής τουλάχιστον 5% και για διάστημα έως 6 μήνες το λιγότερο. Η μείωση αυτή θα είναι ανεξάρτητη από τις προωθητικές ενέργειες που διενεργούν ήδη οι εταιρείες. Η τιμή αναφοράς για τον καθορισμό της έκπτωσης θα είναι η 20/09/2023. Σε περίπτωση παράβασης θα επιβάλλονται πρόστιμα 20.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος. Στόχος της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι η μόνιμη και ορατή μείωση των τιμών στο ράφι. Η σήμανση είναι υποχρωτική όταν ισχύει η μείωση της τιμής.
2. Αυστηρούς ελέγχους στους προμηθευτές και στην εφοδιαστική αλυσίδα: Τα σούπερ μάρκετ με τζίρο έως 90 εκατ. ευρώ υποχρεούνται να κοινοποιούν στο υπουργείο τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών τους. Όπου εντοπίζονται ανατιμήσεις θα πραγματοποιούνται άμεσα έλεγχοι από ΔΙΜΕΑ. Όποτε αλλάζουν οι τιμοκατάλογοι των προϊόντων θα πρέπει να κοινοποιούνται οι τιμές αγορών των προϊόντων στο υπουργείο. Θα πρέπει το υπουργεί να ξέρει την καθαρή τιμή αγοράς του κάθε προϊόντος.
3. Διαφάνεια στις τιμές των οπωροκηπευτικών: Τα σούπερ μάρκετ με τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ υποχρεούνται να κοινοποιούν τις τιμές λιανικής σε φρούτα και λαχανικά. Οι τιμές θα αναρτώνται στον στην ιστοσελίδα e-katanalotis και θα δημοσιοποιούνται από το υπουργείο Ανάπτυξης ώστε να γνωρίζει ο καταναλωτής τις τιμές.
4. Αποφασιστική ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών: Ο καταναλωτής θα γίνει σύμμαχος στη μάχη κατά της ακρίβειας. Αναβαθμίζεται το σύστημα καταγγελιών, τόσο το τηλεφωνικό κέντρο του 1520 όσο και ο ιστότοπος που υποδέχεται τις καταγγελίες. Σχεδιάζεται και ενεργοποιειται σύστημα για υποβολή καταγγελιών μέσω μιας ειδικής εφαρμογής για τα κινητά τηλέφωνα. Θα δίνεται η δυνατότητα να παρέχεται οπτικό και βίντεοληπτικό υλικό που θα επισημαίνονται χρονικά και θα εντοπίζεται μέσω GPS.
«Τα δεδομένα αυτά θα χρησιμοποιούνται ως αποδεικτικά στοιχεία για να επιβάλονται πρόστιμα χωρίς να χρειάζεται να πάνε επί τόπου τα συνεργεία των ελεγκτικών μηχανισμών. Θα μπορούν έτσι τα ελεγκτικά συνεργεία να είναι καθολικά σε όλη τη χώρα» δήλωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Σωτήρης Αναγνωστόπουλος
Σωρεία ελέγχων και προστίμων
Μέχρι στιγμής το 2023 έχουν γίνει 14.949 έλεγχοι και έχουν εντοπιστεί 1.278 παραβάσεις με τα πρόστιμα να ανέρχονται σε 5.165.000 ευρώ ενώ έχουν κατασχεθεί 8 τόνοι προϊόντων, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ΔΙΜΕΑ Χαράλαμπος Μελισσινός.
Τέσσερα μέτρα για τη Θεσσαλία
Τέσσερα μέτρα για τους πληγέντες στη Θεσσαλία ανακοίνωσε επίσης ο Κώστας Σκρέκας. Τα μέτρα αυτά είναι:
- Πλαφόν στο νερό
- Πλαφόν στα κέρδη σε όλες τις εταιρείες διατροφής
- Ζητήθηκε από τις αλυσίδες πώλησης τροφίμων, ηλεκτρικών συσκευών και ύπνου να χαμηλώσουν τι τιμές τους –Πωλούνται προϊόντα με τιμές κάτω του 20%
- Κλιμάκια ελέγχου της ΔΙΜΕΑ διεξήγαγαν ελέγχους για να διαπιστωθούν παραβάσεις. Τα πρόστιμα την τελευταία εβδομάδα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έφθασαν τα 110.000 ευρώ.
Θέλουμε οι επιχειρήσεις να είναι βιώσιμες
Κλείνοντας ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε: «Εμείς δεν θέλουμε καμία εταιρεία να έχει πρόβλημα βιωσιμότητας. Θέλουμε τα περιθώρια κέρδους να είναι τα ίδια με πριν από την κρίση. Θέλουμε οι τιμές να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, όπως και το μικτό κέρδος των εταιρειών. Το ίδιο μικτό περιθώριο θα πρέπει να έχει και η βιομηχανία. Αυτοί που μπορούν και πρέπει θα προχωρήσουν με μειώσεις τιμών στο ράφι».