Παρά τις διαρκείς νουθεσίες της Ευρωπαικής Επιτροπής και των θεσμών προς το υπουργείο Οικονομικών να περιορίσει έως και να μηδενίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς τους ιδιώτες και επιχειρήσεις (εργολάβους, προμηθευτές, φαρμακευτικές εταιρείες, έργα, μελέτες κλπ), εντούτοις τα χρέη ολοένα και πληθύνονται ξεπερνώντας τον Ιούλιο τα 3,2 δισ.ευρώ, όταν στα τέλη του 2023 ήταν 2,8 δισ. ευρώ.
«Πρωταθλητές» στα χρέη τα δημόσια νοσοκομεία που έφτασαν να χρωστούν σε προμηθευτές φαρμακευτικών και αναλώσιμων ιατρικών υλικών σχεδόν τα μισά χρέη τα οποία αποτιμώνται σε 1,18 δισ.ευρώ.
Αποτέλεσμα του «σφιξίματος» που εμφανίζει το δημόσιο αναφορικά με τις οφειλές του σε τρίτους είναι να εμφανίζεται στέρηση πολύτιμης ρευστότητας στην αγορά.
Με βάση την αρχική συμφωνία με τους θεσμούς θα πρέπει οι οφειλές του δημοσίου (υπουργεία και φορείς) στον ιδιωτικό τομέα για διάφορες παρεχόμενες υπηρεσίες του (έργα,μελέτες,προμήθειες κλπ) να μην ξεπερνά σε ετήσια βάση το 0,2% του ΑΕΠ ή σε απόλυτα ποσά τα 350 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα η Κομισιόν έχει παραπέμψει τη χώρα μας στο Ευρωπαικό Δικαστήριο για την πρακτική των καθυστερήσεων στις πληρωμές των νοσοκομείων του ΕΣΥ σε προμηθευτές και εργολάβους , ενώ παράλληλα σε εκθέσεις της έχει διαμηνύσει στην Ελλάδα να εφαρμόσει την κοινοτική οδηγία που μειώνει το όριο χρόνου στον ένα μήνα αντί τρεις μήνες σήμερα μετά το οποίο μια οφειλή χαρακτηρίζεται ως ληξιπρόθεσμη.
Ειδικότερα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τον περασμένο Ιούλιο:
-«Πρωταθλητές» σε εκκρεμή χρέη όπως και στο παρελθόν παραμένουν τα νοσοκομεία με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους προμηθευτές να φτάνουν στο 1,182 δισ. ευρώ από 1,319 δισ. ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο του 2023.
-Αύξηση καταγράφεται στα ληξιπρόθεσμα χρέη των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης που ανήλθαν στα 619 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο από 607 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο .
-Ανοδικά κινήθηκαν τα χρέη των Νομικών Προσώπων της Γενικής Κυβέρνησης που ανήλθαν σε 305 εκατ. ευρώ από 162 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2023.
-Αύξηση σημείωσαν τα χρωστούμενα των ΟΤΑ σε τρίτους καθώς διαμορφώθηκαν τον Ιούλιο στο ποσό των 298 εκατ. ευρώ από 273 εκατομμύρια ευρώ τον Ιούνιο.
-Σε υψηλότερα επίπεδα διαμορφώνονται και οι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου που ανήλθαν στο ποσό των 605 εκατ. ευρώ έναντι 558 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2023.
Από αυτά τα 185 εκατ. ευρώ αφορούν επιστροφές άμεσων φόρων εισοδήματος , τα 297 εκατ. ευρώ έμμεσους φόρους ενώ 116 εκατ. ευρώ ανήκουν στη κατηγορία των φορολογικών εσόδων.
Πάντως από το συνολικό ποσό φόροι ύψους 173 εκατ. ευρώ μένουν στα αζήτητα καθώς οι φορολογούμενοι δεν εμφανίζονται στην εφορία για να εισπράξουν τα ποσά που δικαιούνται ,καθώς δεν έχουν δηλώσει το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού ή έχουν αποβιώσει.
πηγή: athina984.gr