Στην προς τα πάνω αναθεώρηση των προβλέψεων για το ύψος του πληθωρισμού τόσο για το 2022 όσο και για το 2023 προχωρά το υπουργείο Οικονομικών ενόψει της κατάθεσης του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού του 2023 στη Βουλή τον Νοέμβριο. Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, για το 2022 ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κοντά στο 10%, έναντι πρόβλεψης για 8,8% που είχε αποτυπωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2023. Αντίστοιχα σημαντικά υψηλότερος από 3% (με βάση το προσχέδιο) εκτιμάται ότι θα είναι και ο πληθωρισμός το 2023. «Θα έχουμε έναν υψηλό πληθωρισμό φέτος, και έναν πληθωρισμό που θα είναι επίμονος και την επόμενη χρονιά, υψηλός, όχι 10%, αλλά αρκετά υψηλότερος από τις προηγούμενες εκτιμήσεις» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.
Το οικονομικό επιτελείο δεν κρύβει την ανησυχία του για την πορεία του δείκτη τιμών καταναλωτή και τις επιπτώσεις που έχει στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, με τον υπουργό Οικονομικών να επισημαίνει ότι η συρρίκνωση του ρυθμού αύξησης του πληθωρισμού δεν αποτελεί «στοιχείο πανηγυρισμού». Δεν παρέλειψε μάλιστα να σημειώσει ότι εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων υπάρχει ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών για εύρεση λύσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο ζήτημα της ενέργειας που αποτελεί και τη ρίζα του προβλήματος.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις χθεσινές ανακοινώσεις της Eurostat, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα τον Οκτώβριο υποχώρησε κάτω από τα επίπεδα του 10% και διαμορφώθηκε στο 9,8%. Βασική αιτία της επιβράδυνσης ήταν οι χαμηλότερες τιμές στα ενεργειακά προϊόντα όπως φυσικό αέριο, ηλεκτρισμός και υγρά καύσιμα οι οποίες είχαν αρχίσει την ανοδική τους πορεία από τον περσινό Οκτώβριο. Εφόσον το ποσοστό αυτό διατηρηθεί και με την ανακοίνωση του οριστικού μεγέθους από την ΕΛΣΤΑΤ, στις 10 του μηνός, τότε η μέση ετήσια μεταβολή του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή στο 10μηνο του έτους θα αγγίζει πλέον το 9%. Για το τελευταίο δίμηνο του 2022 στόχος του οικονομικού επιτελείου παραμένει η συγκράτηση του σε όσο το δυνατό ικανοποιητικά επίπεδα ώστε να διατηρηθεί μεταξύ του 9% και 10% το σύνολο του έτους.
Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Οικονομικών δεν εφησυχάζει καθώς παρά την επιβράδυνση που κατέγραψε ο τιμάριθμος τον Οκτώβριο, παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ενώ η αβεβαιότητα καθιστά όλο και πιο δύσκολη την οποιαδήποτε πρόβλεψη για το άμεσο μέλλον. Ήδη η απόφαση της Ρωσίας να αποσυρθεί από τη συμφωνία εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας έχει εντείνει τους φόβους για επισιτιστική κρίση. Την ώρα μάλιστα που η τιμή του σιταριού ακολουθεί εκ νέου ανοδική πορεία, με τις όποιες επιπτώσεις έχει αυτό στις τιμές σειράς αγαθών.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr/finance/1395816/sta-epipeda-toy-10-o-plithorismos-to-2022-simantika-ypsiloteros-toy-3-to-2023/