Η χθεσινή συνεδρίαση τηςΠολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε το μεγάλο χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και σχεδόν το σύνολο των κορυφαίων στελεχών της Κουμουνδούρου. \
Φαίνεται ότι ο πρόεδρος του κόμματος εμφανίζει εξαιρετικά χαμηλή ανοχή στις ενστάσεις ή τις διαφωνίες που μπορεί να εκφράζουν άλλα στελέχη, ενώ έστειλε διπλό κατά περίπτωση τελεσίγραφο με τη μορφή απειλής δημοψηφίσματος ή και διαγραφών.
Το ιστορικό μιας απρόσμενης σύγκρουσης
Το ζήτημα εν ολίγοις έχει ως εξής: Το τελευταία διάστημα τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ εκλήθησαν να βρουν τον τρόπο οι εκλογές για την ανάδειξη συνέδρων, αλλά και των μελών των συντονιστικών των ΟΜ και των νομαρχιακών επιτροπών να γίνουν με τρόπο που θα ενισχύει την συμμετοχή, όπως λένε στελέχη της Κουμουνδούρου.
Γι αυτό και ο Στέφανος Κασσελάκης επιθυμούσε η εκλογή των προσώπων, ιδιαίτερα στις ΟΜ και τις νομαρχιακές, να γίνει με δυο τρόπους: Είτε με φυσική παρουσία είτε ηλεκτρονικά.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο έχει αποδεχθεί τεχνικά πως είναι εξαιρετικά πολύπλοκο ζήτημα, ενώ σε προηγούμενες συνεδριάσεις στελέχη υποστήριζαν ότι με αυτόν τον τρόπο υπάρχουν ζητήματα διαβλητότητας ή πως από δεν ενισχύεται η ενεργός συμμετοχή των μελών στα κομματικά δρώμενα.
Η έκρηξη στην συνεδρίαση
Ο Στέφανος Κασσελάκης μπροστά σε αυτή την κατάσταση συμφώνησε να μετατεθούν για μετά το συνέδριο οι εκλογές για τα μέλη των οργάνων στις ΟΜ και τις νομαρχιακές. Η χθεσινή συνεδρίαση ξεκίνησε σε ήρεμο κλίμα με την γραμματέα Ράνια Σβίγκου να παρουσιάζει τη σχετική εισήγηση, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στις Βρυξέλλες.
Τα στελέχη αναγνώρισαν την ανάγκη για αναβολή των συγκεκριμένων εκλογικών διαδικασιών, ωστόσο ασκήθηκε κριτική για την αναβολή της τελευταίας στιγμής, από στελέχη όπως ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Ο Στέφανος Κασσελάκης εισήλθε στην συνεδρίαση λέγοντας ότι έχει δέκα λεπτά στη διάθεσή του. Τα όσα ακολούθησαν καταμαρτυρούν το κακό κλίμα που επικρατεί στην ηγεσία του κόμματος, με τον πρόεδρο να απειλεί με προσφυγή σε δημοψήφισμα αν δεν αποδέχονταν τα υπόλοιπα στελέχη την εισήγησή του. Στο πρακτικό μέρος της οποίας, όμως, συμφωνούσαν, όπως έλεγαν παριστάμενοι στην συνεδρίαση. Εξ ου και η εισήγηση τελικά έγινε αποδεκτή από την συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών.
Στελέχη όπως ο Αλέκος Φλαμπουράρης εξεμάνησαν μπροστά στο «τελεσίγραφο» Κασσελάκη, μιλώντας για αυταρχική συμπεριφορά που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Το ιστορικό στέλεχος φέρεται να απείλησε με αποχώρηση από τη συνεδρίαση, ωστόσο παρέμεινε σε αυτήν μέχρι τέλους. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη φέρεται να μιλούσε σε προσωπικό τόνο, ομνύοντας και στις επικοινωνιακές ικανότητές του.
Με το κλίμα να περιγράφεται από κακό έως εκρηκτικό, ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει σε εκλογές συνέδρων το προσεχές Σαββατοκύριακο, ενώ το συνέδριο θα ξεκινήσει στις 22 του μηνός με ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη.
Το αίνιγμα του Πολάκη
Αίσθηση πάντως προκάλεσε και η αναφορά του Στέφανου Κασσελάκη σε συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν σε όποιον δεν ακολουθήσει την κομματική απόφαση για «ναι» στην αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε από τον Γιάννη Ραγκούση τι θα συμβεί στην περίπτωση που κάποιος βουλευτής είτε απέχει από την ψηφοφορία, είτε καταψηφίσει.
Ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε, «θα υπάρξουν συνέπειες».
Με δεδομένο το γεγονός ότι ο Παύλος Πολάκης δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα πράξει στην σημερινή ψηφοφορία, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Πληροφορίες έφεραν τον Στέφανο Κασσελάκη να σκέφτεται είτε την απομάκρυνση Πολάκη από τη θέση του Συντονιστή των ΕΠΕΚΕ, είτε ακόμα και τη διαγραφή του, ανάλογα με τη στάση που θα κρατήσει.
Όσον αφορά την Αθηνά Λινού, πληροφορίες την έφεραν να έχει συναινέσει στην απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ και να υπερψηφίζει το νομοσχέδιο.
πηγή: ethnos.gr