Αμετάβλητο, έως στο τέλος του χρόνου, σκοπεύει να διατηρήσει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα , το επιτόκιο βάσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε ποσοστό 3% το οποίο “κλείδωσε ” πέρυσι με διάρκεια έως στα τέλη ερχόμενου Μαρτίου, κι αυτό προκειμένου να διαφυλάξει περίπου 450.000 ενήμερους δανειολήπτες, που κατέχουν στεγαστικό δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο από τις διαδοχικές αυξήσεις του επιτοκίου Euribor μηνός ή τριμήνου από πλευράς Ε.Κ.Τ..
Αποτέλεσμα του “κλειδώματος” του επιτοκίου βάσης για ένα χρόνο στο 3% ήταν οι δανειολήπτες να γλιτώσουν την επιβάρυνση στις δόσεις του δανείου τους που θα προκαλούσε η ,έως και σήμερα, πρόσθετη αύξηση σε ποσοστό 1% που επέβαλε η ΕΚΤ φτάνοντας το επιτόκιο βάσης στο 4%.
Η παράταση ισχύος του σημερινού καθεστώτος προστασίας για τους ενήμερους δανειολήπτες θα ισχύσει εφόσον η ΕΚΤ διατηρήσει ως έχει το επιτόκιο βάσης στο 4% ή προχωρήσει σε νέες αυξήσεις για τον περιορισμό του πληθωρισμού στο 2%, γεγονός ωστόσο που μάλλον μοιάζει αδύνατο όπως διαβεβαιώνουν επιτελείς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Μάλιστα η επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στο Bloomberg άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο μείωσης πλέον του επιτοκίου Euribor από το ερχόμενο καλοκαίρι. Στην περίπτωση αυτή εξυπακούεται ότι το “κλείδωμα’ δεν θα ισχύσει και η όποια μείωση στο επιτόκιο βάσης αποφασιστεί από πλευράς ΕΚΤ θα περάσει στο ισχύον ποσοστό του 3%, ανακουφίζοντας έτσι τα νοικοκυριά από το επιπλέον βάρος που καλούνται να πληρώσουν ως δόσεις των δανείων τους λόγω των περσινών αυξήσεων στο επιτόκιο του Euribor μηνός η τριμήνου.
Το πρόγραμμα στήριξης των δανειοληπτών που εξήγγειλε πέρυσι η Κυβέρνηση προέβλεπε για τα κυμαινόμενα στεγαστικά δάνεια που βασίζονται σε Euribor ενός μηνός το επιτόκιο να σταθεροποιηθεί στο ποσοστό 2,70%, ενώ για όσα βασίζονται σε Euribor τριών μηνών στα επίπεδα του 2,85%, από 3,90% που είναι σήμερα.
Το πρόγραμμα “παγώματος” του επιτοκίου βάσης αφορούσε στα ενήμερα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο αλλά και σε δάνεια που είχαν ρυθμιστεί και πρόσφατα και για τα οποία δεν υπήρχε καθυστέρηση στην καταβολή των δόσεων.Ακόμη περιλαμβάνονταν και τα στεγαστικά δάνεια σε συνήφθησαν με διαφορετικό νόμισμα από ευρώ όπως το ελβετικό φράγκο.
Είναι χαρακτηριστικό των αυξήσεων του επιτοκίου από πλευράς ΕΚΤ και στη συνέχεια της μεταφοράς των αυξήσεων στις δόσεις των κυμαινόμενων στεγαστικών δανείων από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα πως δάνειο ύψους 100.000 ευρώ με περίοδο αποπληρωμής 20 έτη μαζί με το περιθώριο κέρδους μιας τράπεζας (συν δηλαδή περίπου 2,5%) ο δανειολήπτης έφτασε να πληρώνει μηνιαία δόση 690 ευρώ από 536 ευρώ που ήταν πριν αρχίσει το ράλι των αυξήσεων.
πηγή: athina984.gr