Σήμερα 25 Απριλίου ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Τραμπ Στιβ Γουίτκοφ αναμένεται στην πρωτεύουσα της Ρωσίας προκειμένου να συναντήσει για πολλοστή φορά τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν . Οι ΗΠΑ θα ζητήσουν από την Ρωσία να αποχωρήσει από το Βόρειο Χάρκοβο, να παραδώσουν τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας της Ζαπορίζια στις ΗΠΑ και να εγκαταλείψουν τα σχέδια για αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας που κατά τις ΗΠΑ και κυρίως τους Ευρωπαίους , πρέπει να έχει στρατό εξοπλισμένο και αμυντική βιομηχανία.
Επίσης οι ΗΠΑ εμμέσως ζητούν η ειρήνη να παγώσει στα υφιστάμενα σύνορα κοινώς η Ρωσία να εγκαταλείψει τα σχέδια για “πλήρη απελευθέρωση” των Ρωσικών συνόρων. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στο δελτίο ειδήσεων του CBS ότι το Κρεμλίνο είναι έτοιμο να «καταλήξει σε συμφωνία» με τις ΗΠΑ για την Ουκρανία, αλλά υπάρχουν ορισμένα «στοιχεία αυτής της συμφωνίας που πρέπει να τελειοποιηθούν».
Bloomberg : Οι ΗΠΑ απαιτούν από τη Ρωσία να αποδεχθεί το δικαίωμα της Ουκρανίας να διαθέτει τον δικό της στρατό και αμυντική βιομηχανία
Σύμφωνα με το Bloomberg οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαιτήσουν από τη Ρωσία να αποδεχθεί το δικαίωμα της Ουκρανίας να διαθέτει τον δικό της στρατό και αμυντική βιομηχανία, ως μέρος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Ο Αμερικανός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ αναμένεται να θέσει το ζήτημα στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν σύμφωνα τις πηγές του Bloomberg. Αυτό θα σήμαινε ότι ο Πούτιν θα έπρεπε να εγκαταλείψει τον όρο περί αποστρατιωτικοποίησης της Ουκρανίας, έναν από τους βασικούς ισχυρισμούς του για την έναρξη του πολέμου.
Πρόκειται για ένδειξη ότι η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει κάποιες υποχωρήσεις και από το Κρεμλίνο, πέραν της Ουκρανίας, καθώς προσπαθεί να βάλει τέλος σε έναν πόλεμο που έχει εισέλθει στο τέταρτο έτος του.
Η κυβέρνηση Τραμπ επιθυμεί επίσης η Μόσχα να επιστρέψει στην Ουκρανία τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον οποίο κατέλαβε στις αρχές της πλήρους κλίμακας εισβολής της στη γειτονική χώρα το 2022. Το εργοστάσιο θα περάσει στη συνέχεια υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ, ώστε να διαχειρίζονται την ενέργεια και για τις δύο πλευρές, ανέφεραν οι πηγές. Πρόσθεσαν ότι οι λεπτομέρειες του σχεδίου δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί και ενδέχεται να αλλάξουν.
Οι ΗΠΑ επιθυμούν επίσης να διασφαλίσουν ότι η Ουκρανία θα έχει πρόσβαση στον ποταμό Δνείπερο και ότι τα εδάφη της περιοχής του Χαρκόβου, τα οποία έχουν καταληφθεί από τη Ρωσία, θα επιστραφούν. Ο Πούτιν έχει απαιτήσει την αναγνώριση του συνόλου των περιοχών Λουχάνσκ, Ζαπορίζια, Ντονέτσκ και Χερσώνας, παρά το γεγονός ότι δεν τις έχει καταλάβει πλήρως.
Η Ρωσία έχει συμφωνήσει στο πλαίσιο ειρήνης που προτείνει ο Ντοναλντ Τραμπ αλλά διαφωνεί με ορισμένες παραμέτρους, παρότι το σχέδιο σαφώς ευνοεί τις θέσεις της και προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη και μεγάλες αντιδράσεις στην Ουκρανία.
Την επίσκεψη του Γουίκοφ στην ρωική πρωτεύουσα έχει προαναγγειλει το Κρεμλίνο “Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ προβλέπεται να ταξιδέψει αυτήν την εβδομάδα στη Μόσχα, ανακοίνωσε την Τρίτη (22/04) ο Γιούρι Ουσάκοφ, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για τις Διεθνείς Σχέσεις κι ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές διεργασίες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Υπενθυμίζεται, πως ο Στιβ Γουίτκοφ έχει κατά το παρελθόν συναντηθεί τρεις φορές με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν .
Σ. Λαβρόφ: H Ρωσία είναι διατεθειμένη να κλείσει συμφωνία για να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως η Μόσχα είναι «διατεθειμένη» να συνάψει συμφωνία που θα τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με αποσπάσματα συνέντευξής του στο CBS News που μεταδόθηκαν χθες Πέμπτη, πριν από τη μετάδοσή της ολόκληρης μεθαύριο Κυριακή.
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «μιλά για συμφωνία, κι είμαστε διατεθειμένοι να συνάψουμε συμφωνία, όμως υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα σημεία, στοιχεία της που πρέπει να διασαφηνιστούν», ανέφερε ο κ. Λαβρόφ.
«Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις πως κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση», έκρινε ακόμη ο κ. Λαβρόφ, τη στιγμή που διεξάγονται κοπιώδεις συνομιλίες από την κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου, ειδικά όσον αφορά το ζήτημα της χερσονήσου της Κριμαίας.
Ερωτηθείς από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο σχετικά με το νέο κύμα ρωσικών επιδρομών στην Ουκρανία τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, το οποίο στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 12 ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες άλλους στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο, ο κ. Λαβρόφ απάντησε πως «δεν βάζουμε στο στόχαστρο παρά μόνο στρατιωτικούς στόχους ή πολιτικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιεί ο (ουκρανικός) στρατός».
«Αν πρόκειται για εγκατάσταση η οποία χρησιμοποιείται από τον ουκρανικό στρατό, το υπουργείο Άμυνας, οι διοικητές στο πεδίο έχουν δικαίωμα να επιτεθούν», επέμεινε ο κ. Λαβρόφ, στο αξίωμα από το 2004.
Ο αμερικανός πρόεδρος απαίτησε χθες μέσω Truth Social ο ρώσος ομόλογός του να «σταματήσει» να βομβαρδίζει την Ουκρανία.
«Βλαντίμιρ, σταμάτα!» αξίωσε σε αγανακτισμένο τόνο, πληκτρολογώντας την προσταγή αυτή με όλα τα γράμματα κεφαλαία, αφού τόνισε πως δεν είναι διόλου «ευτυχής» για τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Κίεβο, που εξαπολύθηκαν «σε πολύ κακή χρονική στιγμή».
Ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ ασκούν «ισχυρή πίεση» στη Ρωσία
Ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε χθες ότι οι ΗΠΑ ασκούν «ισχυρή πίεση» στη Ρωσία με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Εκτίμησε μάλιστα πως η Μόσχα θα έκανε «μια αρκετά μεγάλη παραχώρηση», συμφωνώντας να μην κυριεύσει όλη τη χώρα. «Ασκούμε ισχυρή πίεση στη Ρωσία» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά την υποδοχή του πρωθυπουργού της Νορβηγίας, Γιόνας Γκαρ Στέρε, στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφο ποια παραχώρηση είναι διατεθειμένη να κάνει η Μόσχα, ο Τραμπ απάντησε «να σταματήσει τον πόλεμο» και συνέχισε «να σταματήσει, να μην πάρει ολόκληρη τη χώρα», διευκρινίζοντας πως κατά την άποψή του είναι μια «αρκετά μεγάλη παραχώρηση» εκ μέρους της Ρωσίας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε πως «η Ουκρανία πρέπει επίσης να θέλει να καταλήξει σε συμφωνία».
Χθες, Τετάρτη, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επικρίνει έντονα τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγορώντας τον για «εμπρηστικές δηλώσεις», επειδή ο Ουκρανός πρόεδρος είχε επαναλάβει τη θέση του Κιέβου ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τη ρωσική κυριαρχία στην προσαρτημένη Χερσόνησο της Κριμαίας.
«Βλαντιμίρ, ΣΤΟΠ!»
Λίγο αργότερα ο Ντόναλντ Τραμπ απηύθυνε μια σπάνια επίπληξη κατά της Μόσχας χθες =για την αεροπορική επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους στο Κίεβο, απευθυνόμενος στον Ρώσο πρόεδρο σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τη φράση : «Βλαντιμίρ, ΣΤΟΠ!»
Τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου έρχονται ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η νέα προσπάθεια για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες με ευνοϊκούς για τη Ρωσία όρους που περιλαμβάνουν την αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014, κάτι που ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί.
Ο Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον: «Έχω τη δική μου προθεσμία», εν μέσω εικασιών ότι θέλει να έχει συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός πριν από την 100ή ημέρα της θητείας του, στις 30 Απριλίου. Σύμφωνα με παρατηρητές τη προεθεσμία αυτή έχει θέσει και προς την ουκρανική ηγεσία προκειμένου αν απαντήσουν στον ειρηνευτικό σχέδιο που προωθεί ο Λευκός Οίκος. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας υποστήριξε επανειλημμένα ότι θα τερμάτιζε τον πόλεμο εντός 24 ωρών από την ανάληψη των καθηκόντων του.
Ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε ότι ασκεί πίεση στον Βλαντίμιρ Πούτιν για να τερματίσει τον πόλεμο, υποστηρίζοντας ότι μια συμφωνία της Μόσχας να μην καταλάβει ολόκληρη τη χώρα θα ήταν μια «αρκετά μεγάλη παραχώρηση».
«Πιέζουμε πολύ τη Ρωσία και η Ρωσία το γνωρίζει αυτό», είπε.
Η πιο θανατηφόρα ρωσική επίθεση
Η χθεσινη ρωσική επίθεση στο Κίεβο ήταν η μεγαλύτερη και πιο θανατηφόρα φέτος. Δύο παιδιά ήταν μεταξύ των νεκρών και τουλάχιστον 90 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Η Ρωσία πραγματοποίησε επίσης πλήγματα εναντίον του Χάρκοβο και άλλων πόλεων. Κύματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών καθώς και βαλλιστικών και κατευθυνόμενων πυραύλων έπληξαν την ουκρανική πρωτεύουσα νωρίς το πρωί της Πέμπτης. Υπήρξαν εκρήξεις
Εκρήξεις σημειώνονταν για μεγάλο μέρος της νύχτας, αρχής γενομένης περίπου στη 1 π.μ. τοπική ώρα, και ο κρότος των αντιαεροπορικών πυρών καθώς η ουκρανική άμυνα προσπαθούσε να καταρρίψει τους πυραύλους. Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, δήλωσε ότι οι διασώστες που έψαχναν για επιζώντες βρήκαν έναν άνδρα ζωντανό και ανέσυραν τρία πτώματα. Ο Zelenskyy είπε ότι δύο από τα θύματα ήταν ένας αδελφός και μια αδελφή, ο 21χρονος Nikita και η 19χρονη Sofia. «Προς μεγάλη μας λύπη, υπάρχει καταστροφή και απώλεια στην πρωτεύουσά μας», είπε.
Στους τραυματίες περιλαμβάνονται έξι παιδιά και μια έγκυος γυναίκα, ενώ περισσότεροι από 40 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Ένα σπίτι, άλλα κτίρια και αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν και προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές από πτώση συντριμμιών σε πολλές συνοικίες.
Την Πέμπτη ο Τραμπ έγραψε στο Truth Social: “Δεν είμαι ευχαριστημένος με τα ρωσικά πλήγματα στο ΚΥΙΒ. Δεν ήταν απαραίτητο και πολύ κακός συγχρονισμός. Vladimir, STOP! 5.000 στρατιώτες την εβδομάδα πεθαίνουν. Ας κάνουμε την ειρηνευτική συμφωνία!”.
Την προηγούμενη ημέρα, είχε επιτεθεί εναντίον του Zelenskyy επειδή δεν υποστήριζε ένα αμερικανικό «ειρηνευτικό σχέδιο» στο οποίο η Κριμαία και άλλα ουκρανικά εδάφη θα παραδίδονταν στη Ρωσία. Ο Τραμπ κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ουκρανίας ότι παρατείνει το «πεδίο θανάτου» και ότι κάνει «πολύ επιβλαβείς» δηλώσεις. Ο Ζελένσκι απέκλεισε την αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικής και λέει ότι απαιτείται πλήρης κατάπαυση του πυρός πριν συζητηθεί οποιαδήποτε διευθέτηση.
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι διακόπτει το ταξίδι του στη Νότια Αφρική λόγω της επίθεσης. «Έχουν περάσει 44 ημέρες από τότε που η Ουκρανία συμφώνησε σε πλήρη κατάπαυση του πυρός και παύση των επιθέσεων … Και έχουν περάσει 44 ημέρες που η Ρωσία συνεχίζει να σκοτώνει τον λαό μας», δήλωσε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Χ. «Τα πλήγματα πρέπει να σταματήσουν αμέσως και άνευ όρων».
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ουάσινγκτον θα αντιδράσει στην απαίτηση της Ρωσίας να «αποστρατικοποιηθεί» η Ουκρανία ως μέρος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο ανέφερε ότι ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, θα επιμείνει κατά την επόμενη συνάντησή του με τον Πούτιν ότι το Κίεβο έχει τον δικό του στρατό και την αμυντική του βιομηχανία.
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι «μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της Ρωσίας για την απόσυρση της Ουκρανίας από τις περιοχές της, σε συνδυασμό με αυτά τα βάναυσα χτυπήματα, δείχνουν ότι η Ρωσία και όχι η Ουκρανία είναι το εμπόδιο για την ειρήνη».Πρόσθεσε: “Η Μόσχα, όχι το Κίεβο, είναι το σημείο όπου πρέπει να ασκηθεί πίεση. Ο Πούτιν αποδεικνύει με τις πράξεις του, όχι με τα λόγια, ότι δεν σέβεται καμία ειρηνευτική προσπάθεια και το μόνο που θέλει είναι να συνεχίσει τον πόλεμο. Η αδυναμία και οι παραχωρήσεις δεν θα σταματήσουν την τρομοκρατία και την επιθετικότητά του. Μόνο η δύναμη και η πίεση θα το κάνουν”.
Με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την ώρα που οι ρωσικές βόμβες έπεφταν γύρω τους, οι Ουκρανοί επέκριναν τη μονόπλευρη προσέγγιση του Τραμπ και την προφανή αδιαφορία του για τις απώλειες των Ουκρανών πολιτών. Η μαζική επίθεση υποδήλωνε ότι το Κρεμλίνο δεν ενδιαφερόταν ούτε στο ελάχιστο για την ειρήνη, πρότειναν.
Η Olga Rudenko, εκδότρια της εφημερίδας Kyiv Independent, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Δεν μπορώ να εξηγήσω πόσο σουρεαλιστικό είναι να κάθομαι στο πάτωμα στο ασφαλέστερο μέρος του διαμερίσματός μου ακούγοντας μια εξαιρετικά δυνατή ρωσική επίθεση με πυραύλους + μη επανδρωμένα αεροσκάφη – αφού έχω περάσει ολόκληρη τη μέρα συζητώντας και επεξεργαζόμενος την κάλυψη των ΗΠΑ που ουσιαστικά απαιτούν την παράδοση της Ουκρανίας».