Ένα πραγματικό αλαλούμ κυριαρχεί στην ενημέρωση που αφορά στις προγραμματισμένες για σήμερα, πρώτες από το 2020, διμερείς συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας καθώς οι δυο πλευρές παίζουν καθυστέρηση , δεν έχουν συμφωνήσει ούτε στην ώρα έναρξης των συνομιλιών, ενώ οι αντιπροσωπίες τους δεν έχουν μεταβεί στο τόπο της συνάντησης, το Παλάτι Ντολμανμπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη. Οι μεν Ουκρανοί έχουν μεταβεί στην Άγκυρα ενώ οι Ρώσοι βρίσκονται σε άγνωστη τοποθεσία στην Κωνσταντινούπολη . Η Ρωσία δια στόματος της εκπροσώπου του ΥΠΕΞ Μαρίας Ζαχάροβα υποστήριξε ότι οι συνομιλίες θα λάβουν χώρα μετά το μεσημέρι «έπειτα από αίτημα» της Τουρκίας. Την παραπάνω δήλωση διέψευσε η Τουρκία σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει αναβολή των συνομιλιών Ρωσίας – Ουκρανίας, καθώς δεν υπάρχει ακόμα προγραμματισμένη συνάντηση Ουκρανίας – Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη, όπως δήλωσε πηγή του τουρκικού ΥΠΕΞ.
«Δεν έχει οριστεί ακόμη ώρα για συνάντηση. Από αυτή την άποψη, δεν τίθεται θέμα αναβολής», ανέφερε η πηγή.
«Οι συζητήσεις στην Κωνσταντινούπολη μετατέθηκαν στο δεύτερο μισό της ημέρας έπειτα από αίτημα της τουρκικής πλευράς», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες. Επίσης από τη Μόσχα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανακοίνωσε επισήμως ότι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν δεν πρόκειται να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη.
Η ουκρανική πλευρά δεν έχει προβεί σε δηλώσεις για την ώρα έναρξης των διαπραγματεύσεων και μάλιστα η ουκρανική αντιπροσωπεία δεν μετέβη στην Κωνσταντινούπολη αλλά έφθασε μαζί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμρ Ζελένσκι στην Άγκυρα, όπου ο κ. Ζελένσκι θα έχει συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Όπως δήλωσε ο ίδιος ο πρόεδρος Ζελένσκι κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, ολόκληρη η αντιπροσωπεία τον συνοδεύει στην τουρκική πρωτεύουσα και από την πορεία των εξελίξεων θα κριθεί εάν οι εκπρόσωποι του μεταβούν στην Κωνσταντινούπολη, ώστε να ξεκινήσουν οι διμερείς διαπραγματεύσεις.
Ζελένσκι: Διακοσμητικού χαρακτήρα η ρωσική αντιπροσωπεία
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία βρίσκεται σε επαφή με τις αμερικανικές αντιπροσωπείες για το θέμα των συνομιλιών με την Ρωσία. “Η Ουκρανία θα αποφασίσει τα βήματα που θα ακολουθήσει στις συνομιλίες μετά την συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν” , εξήγησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και πρόσθεσε ότι η ουκρανική πλευρά δεν ενημερώθηκε επισήμως για την σύνθεση της ρωσικής αντιπροσωπείας που έστειλε στην Κωνσταντινούπολη η Μόσχα , αλλά μοιάζει να είναι «διακοσμητικού χαρακτήρα» και αναρωτήθηκε «αν είναι σε θέση να λάβει αποφάσεις».
«Είμαστε σε επαφή με την αμερικανική πλευρά, πιστεύω ότι θα είναι επίσης παρόντες στην Τουρκία σε υψηλό επίπεδο», είπε. «Όσον αφορά τους Ρώσους, θα το δούμε. Τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, αλλά από όσα έχουμε παρατηρήσει, μοιάζει περισσότερο με θεατρικό σκηνικό παρά με σοβαρό γεγονός ».
«Αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα», πρόσθεσε, »είναι ποιος παίρνει πραγματικά τις αποφάσεις στη ρωσική πλευρά. Και θα ενεργήσουμε αναλόγως».
Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι της αντιπροσωπείας του θα ηγηθεί ο Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, ένας σκληροπυρηνικός σύμβουλος του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ηγήθηκε του μοναδικού προηγούμενου γύρου άμεσων ειρηνευτικών συνομιλιών με την Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη το 2022.
Απάντηση Μόσχας σε Ζελένσκι: «Γελοίος και αποτυχημένος»
«Ενας γελοίος και αποτυχημένος μιλάει για αξιοσέβαστους ανθρώπους», είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, απαντώντας στη δήλωση του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ότι η ρωσική αντιπροσωπεία στην Τουρκία «είναι διακοσμητική».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία δεν στέλνει τους δύο κορυφαίους διπλωμάτες της – τον Γιούρι Ουσακόφ και τον Σεργκέι Λαβρόφ – οι οποίοι συμμετείχαν σε προηγούμενες διαπραγματεύσεις υψηλού επιπέδου με Αμερικανούς αξιωματούχους στη Σαουδική Αραβία. Επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας θα είναι στην Κωνσταντινούπολη ο σύμβουλος του προέδρου Πούτιν, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Αμυνας Αλεξάντερ Φόμιν και τον αρχηγό της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Ιγκορ Κοστιούκοφ.
Οι Βλαντιμίρ Μεντίνσκι και Αλεξάντερ Φόμιν είχαν λάβει μέρος και στις τελευταίες διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών το 2022, πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Η απόφαση της Μόσχας να διορίσει και πάλι τον Μεντίνσκι υποδηλώνει ότι το Κρεμλίνο προσπαθεί να αναβιώσει τις συνομιλίες με βάση το ίδιο πλαίσιο όπως το 2022 – ένας γύρος που θεωρείται ευρέως άκαρπος λόγω των μαξιμαλιστικών απαιτήσεων της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στον στρατό και την κυριαρχία της Ουκρανίας.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας από την πλευρά του αναμένεται να τονίσει κατά τις συνομιλίες του με τον πρόεδρο της Ουκρανίας την τουρκική θέση, ότι δηλαδή θα πρέπει να υπάρξουν κατάπαυση του πυρός και ειρηνευτικές συνομιλίες χωρίς καθυστέρηση για τον τερματισμό του πολέμου, ανακοίνωσε το γραφείο του. Ο Ταγίπ Ερντογάν θα συζητήσει με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι όλες τις πτυχές των τελευταίων εξελίξεων στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, δηλώνει στο Χ ο επικεφαλής των προεδρικών υπηρεσιών Επικοινωνίας Φαρετίν Αλτούν.
Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ δήλωσε από την Ντόχα, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη ότι παραμένει πιθανή η έλευση του στην Τουρκία ενώ και ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι ο οποίος έφθασε στην Άγκυρα δήλωσε ότι είναι σε θέση να συμμετάσχει στην συνομιλίες εάν το αποφασίσει κατά την σημερινή συνάντηση του με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα από τη Ντόχα ότι ενδέχεται να μεταβεί αύριο στην Κωνσταντινούπολη, αν οι συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, που είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν σήμερα, σημειώσουν πρόοδο.
“Ξέρετε, αν γίνει κάτι, θα πάω την Παρασκευή”, επεσήμανε ο Τραμπ από το Κατάρ, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στις χώρες του Κόλπου. Διάσταση απόψεων μέχρι και για την ώρα έναρξης των συνομιλιών φέρονται να έχουν Κίεβο και Μόσχα, με τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό ενός πολέμου που διανύει πλέον τον τρίτο χρόνο του να κρέμονται σε μια κλωστή. Τι προσδοκίες υπάρχουν από τη συνάντηση των δύο πλευρών στην Κωνσταντινούπολη;
Στην αμερικανική αντιπροσωπεία που θα πάρει μέρος στις συνομιλίες , πιθανότατα αύριο, συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και απεσταλμένοι του Τραμπ, ο Στιβ Γουίτκοφ και ο Κιθ Κέλογκ
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε την Πέμπτη από την Αττάλεια, όπου συμμετέχει στην άτυπη σύνοδο υπουργών του ΝΑΤΟ, ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι ανοιχτός σε κάθε μηχανισμό που θα οδηγήσει σε μια δίκαιη ειρήνη στον πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αναφέρει το Reuters.
Ο Ρούμπιο πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να δουν πρόοδο τις επόμενες ημέρες, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση.
Η σύσκεψη υπό τον Πούτιν
Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποίησε χθες συνάντηση για την προετοιμασία των συνομιλιών στην Τουρκία και το Κρεμλίνο δημοσίευσε ένα σύντομο βίντεο από την εκδήλωση.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA, παρευρέθηκαν:
-ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ
-ο υπουργός Άμυνας Αντρέι Μπελούσοφ
-ο διευθυντής της εθνικής φρουράς Βικτορ Ζολότοφ
-ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας Σεργκέι Σοϊγκού, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Βαλερί Γκεράσιμοφ και ο διευθυντής της FSB Αλεξάντερ Μποτρίκοφ
Το RIA ανέφερε ότι συμμετείχαν επίσης διοικητές ομάδων στρατευμάτων που εμπλέκονται άμεσα στη σύγκρουση.
«Στο χέρι των Ρώσων»
Εναπόκειται στη Ρωσία να κάνει το επόμενο βήμα στις πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, δήλωσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε στους δημοσιογράφους νωρίτερα σήμερα, εντείνοντας την πίεση προς τη Μόσχα μετά την «ντρίμπλα» του Πούτιν.
Υπενθυμίζεται πως ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε το Κίεβο το περασμένο Σάββατο, σε «άνευ όρων συνομιλίες» στην Κωνσταντινούπολη. Μία πρόταση που ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι αποδέχθηκε, μετά την άρνηση της Μόσχας να δεχθεί πρόταση για εκεχειρία άνευ όρων 30 ημερών, από τη Δευτέρα. Ο Ρούτε πρόσθεσε πως η Ουκρανία είναι σαφέστατα έτοιμη για κατάπαυση του πυρός και άμεσες συνομιλίες.
«Είναι πλέον στο χέρι των Ρώσων να βεβαιωθούν ότι θα κάνουν τα επόμενα βήματα που είναι απαραίτητα», ανέφερε ο Ρούτε χαρακτηριστικά.
Οπως ανακοινώθηκε, στην Τουρκία επρόκειτο να μεταβούν τελικά ως αντιπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης οι Στιβ Γουίτκοφ και Κιθ Κέλογκ. Ωστόσο, με τις σημερινές δηλώσεις του, ο Αμερικανός πρόεδρος άνοιξε εκ νέου το «παράθυρο» ενδεχόμενης παρουσίας του στις συνομιλίες στην Τουρκία, εάν υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες.
Στο νυχτερινό βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του την Τετάρτη, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι «οι απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα για αυτόν τον πόλεμο – γιατί ξεκίνησε, γιατί συνεχίζεται – βρίσκονται στη Μόσχα». «Το πώς θα τελειώσει ο πόλεμος εξαρτάται από τον κόσμο», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Ο Τραμπ επιδιώκει οι δύο πλευρές να υπογράψουν εκεχειρία 30 ημερών για να σταματήσει ο μεγαλύτερος χερσαίος πόλεμος που έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο. Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε από την πλευρά του χθες, Τετάρτη, ότι θα μπορούσαν να γίνουν συζητήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο ανταλλαγής αιχμαλώτων πολέμου.
Υπενθυμίζεται πως ο Ζελένσκι έχει ήδη πει «ναι» σε άμεση κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες, άνευ όρων, ενώ ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι θέλει πρώτα να ξεκινήσουν συνομιλίες σχετικά με τις λεπτομέρειες μιας τέτοιας κατάπαυσης του πυρός.
Ο Ρώσος πρόεδρος είχε χθες το βράδυ συνάντηση για τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία με τους πλέον υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Μόσχας.
Μεταξύ αυτών που συμμετείχαν στη συνάντηση ήταν ο υπουργός Αμυνας Αντρέι Μπελοούσοφ, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας Βαλέρι Γκεράσιμοφ, ο Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας Σεργκέι Σοϊγκού, ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών και Ρώσοι υψηλόβαθμοι διοικητές.
ΗΠΑ -Νέες κυρώσεις στη Ρωσία;
Ο Τραμπ, εκφράζει συχνά πλέον δημοσίως την απογοήτευσή του τόσο για τη στάση της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας, καθώς προσπαθεί να ωθήσει τις δύο πλευρές προς ειρηνευτική διευθέτηση. Εχει δηλώσει πως «πάντα υπάρχει στο τραπέζι» το ενδεχόμενο επιβολής περαιτέρω κυρώσεων στη Μόσχα, εφόσον αποδειχθεί πως στέκεται εμπόδιο στη διαδικασία.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο επιβολής οικονομικών κυρώσεων ή δευτερογενών κυρώσεων σε αγοραστές ρωσικού πετρελαίου.
«Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη προετοιμάζουν περαιτέρω κυρώσεις στον ενεργειακό και χρηματοπιστωτικό τομέα της Ρωσίας», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Νοέλ Μπαρό από την πλευρά του, ενόψει της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Τουρκία.
Ο Αμερικανός ομόλογός του, Μάρκο Ρούμπιο, που βρίσκεται στην Αττάλεια για την άτυπη σύνοδο του ΝΑΤΟ είχε δηλώσει μερικά μόλις λεπτά νωρίτερα, πως ο Αμερικανός πρόεδρος «είναι ανοιχτός σε οποιονδήποτε μηχανισμό οδηγήσει σε δίκαιη ειρήνη στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας». Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο αύριο, Παρασκευή, θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη για συνομιλίες με Ευρωπαίους ομολόγους του σχετικά με την Ουκρανία.
Ο Ρούμπιο τόνισε ακόμη πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να δουν πρόοδο τις επόμενες δύο ημέρες, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση».
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Σίμπιχα γνωστοποίησε ότι συναντήθηκε με τον Ρούμπιο, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου στην Τουρκία, για να του παρουσιάσει το «όραμα» του Ζελένσκι για την ειρήνη και να «συντονίσουν τα βήματά τους ενόψει των επόμενων κρίσιμων ημερών».
Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν πλέον στην Ουκρανία και ελέγχουν περίπου το ένα πέμπτο της χώρας, ο Ρώσος πρόεδρος προσφέρει ελάχιστες, αν όχι καθόλου, παραχωρήσεις για διευθέτηση, μέχρι στιγμής. Παρουσιάζοντας την πρότασή του για νέο γύρο συνομιλιών την Κυριακή, ανέφερε πως οι συνομιλίες στην Τουρκία αποσκοπούν σε διαρκή ειρήνη χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.
Αναφέρθηκε ωστόσο συγκεκριμένα στις συνομιλίες του 2022 και στο σχέδιο συμφωνίας που τότε είχε απορριφθεί.
Με βάση εκείνο το σχέδιο συμφωνίας, μεταξύ άλλων, η Ουκρανία έπρεπε να αποδεχθεί μόνιμη ουδετερότητα με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ: Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και άλλες χώρες όπως η Λευκορωσία, ο Καναδάς, η Γερμανία, το Ισραήλ, η Πολωνία και η Τουρκία.
Αξιωματούχοι στο Κίεβο υποστηρίζουν πως η συμφωνία για ουκρανική ουδετερότητα αποτελεί κόκκινη γραμμή που δεν πρόκειται να περάσουν.
Ποιος θα εκπροσωπήσει τον Πούτιν
Με δεδομένο ότι, πάντα, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, από την διεξαγωγή μέχρι και τα αποτελέσματά τους, πώς κατάφεραν οι δύο πλευρές να «κάτσουν στο ίδιο τραπέζι»;
Στην πραγματικότητα όμως, το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές μοιάζει αγεφύρωτο, επομένως αποτελεί γρίφος το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων.
Από τη μια πλευρά, ο Ζελένσκι ξεκαθάρισε την Τρίτη (13/5) πως οτιδήποτε άλλο εκτός από μια συμφωνία για άνευ όρων κατάπαυση του πυρός θα ήταν αποτυχία. Απεναντίας, ο Πούτιν έχει δηλώσει πως η Ρωσία δεν αποκλείει ότι «κατά τη διάρκεια αυτών των συνομιλιών θα υπάρξει η δυνατότητα να συμφωνηθεί κάποιου είδους εκεχειρία, μια νέα κατάπαυση του πυρός» και πως οι συνομιλίες θα έχουν ως στόχο την εξάλειψη των «βαθύτερων αιτιών» της σύγκρουσης.
Οι «βαθύτερες αιτίες» στις οποίες αναφέρεται περιλαμβάνουν τη δυτική στροφή της Ουκρανίας, μιας χώρας που ήταν στη σφαίρα επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης και την ένταξή της στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και την πρόθεση του ΝΑΤΟ να επεκταθεί προς ανατολάς μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Πάντως, καμία από τις δύο διεκδικήσεις της Μόσχας, δεν είναι διαπραγματεύσιμες για την Ουκρανία ή τους συμμάχους της.
Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει προσπαθήσει να διατηρήσει καλές σχέσεις με τους δύο γείτονές της στη Μαύρη Θάλασσα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής και έχει φιλοξενήσει δύο φορές συνομιλίες για τον πόλεμο. Εκπρόσωποι της Μόσχας και του Κιέβου συζήτησαν ένα περίγραμμα για τον τερματισμό του πολέμου στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο του 2022.
Όμως οι συνομιλίες αυτές κατέρρευσαν μετά την υποχώρηση της Ρωσίας από το προάστιο Μπούχα του Κιέβου, όπου εκατοντάδες πολίτες βρέθηκαν νεκροί μετά από μια πολύμηνη κατοχή από τις ρωσικές δυνάμεις.
Οι επαφές μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών ήταν έκτοτε περιορισμένες και αφορούσαν κυρίως ανθρωπιστικά ζητήματα, όπως η ανταλλαγή αιχμαλώτων και ο επαναπατρισμός των λειψάνων των στρατιωτών.
Πού βρίσκονται οι δύο πλευρές;
Η Ρωσία επιμένει ότι οι συνομιλίες θα αντιμετωπίσουν αυτό που αποκαλεί «βαθύτερες αιτίες» της σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένης της «αποναζιστικοποίησης» και της αποστρατιωτικοποίησης της Ουκρανίας, δύο ασαφείς όρους που χρησιμοποίησε η Μόσχα για να δικαιολογήσει την εισβολή. Έχει επίσης επαναλάβει ότι η Ουκρανία πρέπει να παραχωρήσει τα εδάφη της που έχουν καταληφθεί από τα ρωσικά στρατεύματα.
Το Κίεβο δήλωσε ότι δεν θα αναγνωρίσει τα εδάφη του ως ρωσικά – αν και ο Ζελένσκι αναγνώρισε ότι η Ουκρανία μπορεί να τα πάρει πίσω μόνο με διπλωματικά μέσα.
Τα δύο αντιμαχόμενα μέρη δυσκολεύονται να συμφωνήσουν ακόμη και για την κατάπαυση του πυρός.
Η Ουκρανία συμφώνησε τον περασμένο μήνα με την πρόταση των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός χωρίς όρους, η οποία, σύμφωνα με τον Zelenskyy, αποτελεί προϋπόθεση για τις διαπραγματεύσεις. Όμως ο Πούτιν, τα στρατεύματα του οποίου έχουν τη δυναμική σε τμήματα της μετωπι
Όμως ο Πούτιν, του οποίου τα στρατεύματα έχουν το προβάδισμα σε τμήματα του μετώπου, απέρριψε την πρόταση.
Τι ακολουθεί ;
Ο Ζελένσκι δήλωσε στο Κίεβο ότι η Δύση θα πρέπει να επιβάλει μαζικές κυρώσεις εάν ο Πούτιν παραλείψει τη συνάντηση. Είπε επίσης ότι θα αποφασίσει για τα επόμενα «βήματα» του Κιέβου ανάλογα με το ποιον θα στείλει η Ρωσία.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς έχουν προειδοποιήσει για νέες σαρωτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας εάν δεν επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος στην Τουρκία αυτή την εβδομάδα.
Η ΕΕ ενέκρινε την Τετάρτη μια νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η οποία υπόκειται ήδη σε περισσότερα από 20.000 περιοριστικά μέτρα, περιορίζοντας τον «σκιώδη» πετρελαϊκό στόλο της.
Τον Μάρτιο, ο Τραμπ απείλησε να επιβάλει δασμούς στη ζωτικής σημασίας ρωσική πετρελαϊκή βιομηχανία, καθώς η οικονομία της χώρας επιβαρύνεται από τις υψηλές στρατιωτικές δαπάνες για τον πόλεμο. Ο Αμερικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ είχε υποστηρίξει την επιβολή δασμών 500% στις εισαγωγές από χώρες που συνεχίζουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ουράνιο.
Πηγή: Aθήνα984