Ο υφυπουργός Πολιτισμού, Χρίστος Δήμας, επισκέφτηκε το Λονδίνο και το Πανεπιστήμιο του Cambridge, όπου συμμετείχε σε εκδηλώσεις αφιερωμένες στη μνήμη του Λόρδου Βύρωνα, που πραγματοποιήθηκαν με αφορμή τα 200 χρόνια από το θάνατό του στο Μεσολόγγι.
Στο Κολλέγιο Trinity του πανεπιστημίου του Cambridge, όπου οργανώθηκε από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών διήμερη εκδήλωση για τα 200 χρόνια από το θάνατο του διάσημου αποφοίτου του, Λόρδου Βύρωνα, ο κ. Δήμας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, κατέθεσαν στεφάνι εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση.
Ο υφυπουργός Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, μίλησε για το έργο και τη ζωή του Λόρδου Βύρωνα, την αγάπη του για την Ελλάδα, την συμβολή του στην Επανάσταση και τη συνεισφορά του στη διάχυση του κύματος του φιλελληνισμού στην Ευρώπη.
Ειδική αναφορά έκανε και στα Γλυπτά του Παρθενώνα, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως: «Ο Λόρδος Βύρωνας, ήταν ο πρώτος που έθεσε το ζήτημα της αρπαγής των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον φυσικό τους χώρο και εναντιώθηκε ασκώντας μάλιστα δημόσια κριτική στον Έλγιν. Υπενθυμίζω πως το υπουργείο Πολιτισμού έχει ανακηρύξει το 2024 σε έτος του Λόρδου Βύρωνα».
Το πρόγραμμα της διήμερης εκδήλωσης στο Κολλέγιο Trinity, περιλαμβάνει ακαδημαϊκές ομιλίες για το έργο και τη ζωή του Λόρδου Βύρωνα και την απήχησή του σήμερα, απαγγελίες σύγχρονης ποίησης από καταξιωμένους και νέους ποιητές, καθώς και κονσέρτο μουσικής που έχει γραφτεί ειδικά για την επέτειο.
Η κατάθεση στεφάνου αποτελεί συνέχεια μιας παρόμοιας τελετής, όταν το 1924, στα εκατό χρόνια από το θάνατο του Λόρδου Βύρωνα, ο τότε γραμματέας της ελληνικής αποστολής στο Λονδίνο, είχε έρθει στο Κολλέγιο Trinity για να καταθέσει στεφάνι, παρουσία του προέδρου του Κολλεγίου και του πρύτανη του Πανεπιστημίου. Οι αφιερώσεις από τα στεφάνια που κατατέθηκαν το 1924, σώζονται στα αρχεία του κολλεγίου, μαζί με χειρόγραφα του ποιητή και προσωπικά του αντικείμενα.
Ο Ναπολέων Κάτσος, καθηγητής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και μέλος του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου σημείωσε: «Πρόκειται για μια ιδιαιτέρως συμβολική τελετή, που υπογραμμίζει τους βαθύτατους δεσμούς φιλίας μεταξύ του βρετανικού και του ελληνικού λαού. Ο Βύρωνας μελέτησε και αγάπησε την Ελλάδα σε όλες τις εκφάνσεις της, από την αρχαία μέχρι και τη σύγχρονή του. Με το έργο και την ίδια του τη ζωή σφραγίζει μια σχέση φιλίας και πνευματικής συγγένειας που είναι ζωντανή μέχρι σήμερα. Θέλω να ευχαριστήσω το Κολλέγιο Trinity που φιλοξενεί αυτή την εκδήλωση και την ελληνική πολιτεία που ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό στην πρόσκλησή μας. Με συγκινεί το μήνυμα που δίνεται με τόσο σεμνό τρόπο, ότι 200 χρόνια μετά ‘Η Ελλάδα θυμάται’».
Στην τελετή κατέθεσαν επίσης στεφάνι, ο Έλληνας Πρέσβης στο Λονδίνο, Ιωάννης Τσαούσης, η Κυριακή Μήτσου εκπροσωπώντας τον δήμαρχο της πόλης του Μεσολογγίου και ο Κωνσταντίνος Βελέντζας, εκπροσωπώντας την Εταιρεία Ελληνισμού και Φιλελληνισμού.
Λίγο αργότερα, ο κ. Δήμας μετέβη στην πρεσβευτική κατοικία της Ελλάδας στο Λονδίνο, όπου πραγματοποιήθηκε επίσης εκδήλωση μνήμης με αφορμή τα 200 χρόνια από το θάνατο του Λόρδου Βύρωνος. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αναγνώστηκαν ποιήματα και ιστορικές παραπομπές στο έργο του, από ακαδημαϊκούς και από απόδημους Έλληνες.
Ο υφυπουργός Πολιτισμού, είχε την ευκαιρία να συζητήσει με πολλούς συμπατριώτες μας που ζουν μόνιμα στο Λονδίνο, όπου μιλήσανε για την πορεία της Ελλάδας, για τις σπουδές και την επαγγελματική τους δραστηριότητα και φυσικά για την αδιαπραγμάτευτη διαχρονικά θέση της Ελλάδας: Την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα εκεί όπου ανήκουν, στον φυσικό τους χώρο.
Τέλος, ο Έλληνας πρέσβης στο Λονδίνο κ. Τσαούσης, ξενάγησε τον κ. Δήμα στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα – έκθεση που είναι αφιερωμένη στον Γιώργο Σεφέρη. Εκεί βρίσκεται το γραφείο του, αντικείμενα που χρησιμοποιούσε και ιστορικές φωτογραφίες.