Τετάρτη, 28 Μαΐου, 2025
  • Ο Σταθμός
  • Δήμος Ηρακλείου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
Επικοινωνία 94FM
ΑΚΟΥΣΤΕ LIVE
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
No Result
View All Result
Επικοινωνία 94FM
Home Top News

Στο 2% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο – Χωρίς… φρένο οι αυξήσεις στα ενοίκια με άνοδο 10,8%

Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ – Ο πληθωρισμός τροφίμων διαμορφώθηκε στο 2% τον Απρίλιο από το 2,2% του Μαρτίου – Αύξηση 29,9% στο φυσικό αέριο

από Εύα Λευκοπούλου
Πριν 3 εβδομάδες
σε Top News, Επικαιρότητα
Στο 2% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο – Χωρίς… φρένο οι αυξήσεις στα ενοίκια με άνοδο 10,8%
Share on FacebookShare on Twitter

Στο 2% «έπεσε» ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο (από 2,4% τον Απρίλιο), σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Παράλληλα, ο πληθωρισμός τροφίμων διαμορφώθηκε στο 2% τον Απρίλιο από το 2,2% του Μαρτίου.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στο φυσικό αέριο με 29,9%, στη μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο με 27,6%, στα ενοίκια κατοικιών με 10,8%, στην κατηγορία «καφές-κακάο-τσάι» με 10,6% και στα πακέτα διακοπών με 9,8%.

Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στο ελαιόλαδο με πτώση 28,3%, στο πετρέλαιο θέρμανσης με 12,9%, στον εξοπλισμό επεξεργασίας και εικόνας με 12,6%, στα καύσιμα και λιπαντικά με 10,1% και στην κατηγορία «σάλτσες-καρυκεύματα» με 7,4%.

Ειδικότερα, από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ του μηνός Απριλίου 2025 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2024 προέκυψε αύξηση 2,0% έναντι αύξησης 3,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2024 με το 2023.

Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Απρίλιο 2025, σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2025 δεν παρουσίασε μεταβολή. Κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους σημειώθηκε αύξηση 0,5%.

Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Μαΐου 2024 – Απριλίου 2025, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Μαΐου 2023 – Απριλίου 2024, παρουσίασε αύξηση 2,5%, έναντι αύξησης 2,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Μαΐου 2023 – Απριλίου 2024 με το δωδεκάμηνο Μαΐου 2022 – Απριλίου 2023.

 

Ποιοι κλάδοι «ανέβηκαν» και ποιοι «έπεσαν»

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 2,0% τον μήνα Απρίλιο 2025, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2024, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

• 2,0% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, κρέατα (γενικά), νωπά ψάρια, γιαούρτι, αυγά, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτεςγλυκά-παγωτά, καφές-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: τυριά, ελαιόλαδο, σάλτσες-καρυκεύματα.

• 4,6% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

• 3,4% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, υπηρεσίες που σχετίζονται με το σπίτι, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα.

• 1,7% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικά προϊόντα, ιατρικέςοδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.

• 1,6% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

• 0,8% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: μικρά είδη αναψυχής-άνθηκατοικίδια ζώα, ψυχαγωγικές και πολιτιστικές υπηρεσίες, εφημερίδες-βιβλία και χαρτικά είδη, πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: εξοπλισμό επεξεργασίας ήχου και εικόνας, διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού.

• 2,6% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

• 6,4% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενείακυλικεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

2. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

• 0,6% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, οικιακές υπηρεσίες.

• 0,8% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, καύσιμα και λιπαντικά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, άλλες υπηρεσίες σχετικές με την προσωπική μεταφορά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

• 0,4% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα προσωπικά είδη, υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας, ασφάλιστρα υγείας, άλλες υπηρεσίες.

Μηδενική μεταβολή μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου

Η μηδενική μεταβολή του Γενικού ΔΤΚ τον μήνα Απρίλιο 2025, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαρτίου 2025, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

• 4,5% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω επαναφοράς των τιμών στα επίπεδα πριν από τις χειμερινές εκπτώσεις.

• 0,2% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στις ιατρικές υπηρεσίες.

• 2,0% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος της
αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα καύσιμα και λιπαντικά.

• 1,1% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενείακυλικεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

2. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

• 0,3% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: άλλα προϊόντα αρτοποιίας, και ζαχαροπλαστικής, ζυμαρικά, πουλερικά, τυριά, έλαια και λίπη, λαχανικά κατεψυγμένα, σάλτσες-καρυκεύματα, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ψωμί, μοσχάρι, χοιρινό, αρνί και κατσίκι, νωπά λαχανικά, καφέ.

• 0,6% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).

• 3,0% στην ομάδα Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα ενοίκια κατοικιών.

• 0,3% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

• 1,4% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα
οχημάτων.

 

ΠΗΓΗ:in.gr

Προηγ.

ΑΑΔΕ: Λουκέτο σε 5 πρατήρια καυσίμων και άλλα 5 στο μικροσκόπιο – Διακοπή τροφοδοσίας για 24 πρατήρια

Επόμ.

Πάπας Λέων ΙΔ’: Η Εκκλησία θα φέρει φως στις σκοτεινές νύχτες αυτού του κόσμου

Επόμ.
Πάπας Λέων ΙΔ’: Η Εκκλησία θα φέρει φως στις σκοτεινές νύχτες αυτού του κόσμου

Πάπας Λέων ΙΔ’: Η Εκκλησία θα φέρει φως στις σκοτεινές νύχτες αυτού του κόσμου

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Τώρα στον αέρα

  • 94fm Eclectic Music
    21:00 - 23:59

Ροή ειδήσεων

Συνεργασία με την Ουκρανία για κατασκευή όπλων μεγάλου βεληνεκούς ανακοίνωσε ο Μερτς

Συνεργασία με την Ουκρανία για κατασκευή όπλων μεγάλου βεληνεκούς ανακοίνωσε ο Μερτς

28/05/2025
ΔΥΠΑ: Πάνω από 800 άνεργοι με αναπηρία προσλήφθηκαν σε Δήμους

ΔΥΠΑ: Πάνω από 800 άνεργοι με αναπηρία προσλήφθηκαν σε Δήμους

28/05/2025
Ελεύθερη η θεία της 7χρονης που τραυματίστηκε θανάσιμα στην Καλλιθέα – Εισαγγελική έρευνα για το περιστατικό

Ελεύθερη η θεία της 7χρονης που τραυματίστηκε θανάσιμα στην Καλλιθέα – Εισαγγελική έρευνα για το περιστατικό

28/05/2025

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ LIVE

Επικοινωνία 94fm
Επικοινωνία 94fm
LIVE

Το περιοδικό του Επικοινωνία | Τεύχος 14

Facebook Instagram Youtube

Ο Επικοινωνία 94FM, το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ηρακλείου Αττικής, είναι από τους πρώτους σταθμούς που εξέπεμψαν με την απελευθέρωση της ραδιοφωνίας το 1989.

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

  • Διαύγεια
  • Ε.ΔΗ.Ρ.Τ.Μ.Μ.Ε
  • Διαφημιστείτε στον 94fm
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Cookies

Μέλος της ΕΔΗΡΤΜΜΕ

Εγγραφή στο Newsletter

Copyright © 2024 94fm.gr

ΑΚΟΥΣΤΕ LIVE
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
No Result
View All Result