Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας ετοιμάζονται να εκκενώσουν Παλαιστίνιους πολίτες από τη νοτιότερη πόλη της Γάζας, τη Ράφα, πριν από την προγραμματισμένη επίθεσή τους εκεί κατά της Χαμάς, σύμφωνα με δημοσίευμα της Δευτέρας.
Επικαλούμενη ισραηλινούς και Αιγύπτιους αξιωματούχους, η Wall Street Journal ανέφερε ότι τα ισραηλινά σχέδια προβλέπουν ότι οι πρώτες δύο με τρεις εβδομάδες της επιχείρησης θα αποτελούνται από την εκκένωση των αμάχων, σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και άλλες αραβικές χώρες.
Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι η Ράφα, όπου έχουν αναπτυχθεί τα τέσσερα άθικτα τάγματα της Χαμάς, παραμένει το τελευταίο μεγάλο προπύργιο της οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας, αφού οι IDF επιχειρούν στο βόρειο και το κεντρικό τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.
Πιστεύει επίσης ότι πολλοί από τους εναπομείναντες 129 ομήρους, που απήχθησαν κατά τις φρικαλεότητες της 7ης Οκτωβρίου υπό την ηγεσία της Χαμάς, κρατούνται στη Ράφα.
Οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι μάχες στη Ράφα αναμένεται να διαρκέσουν τουλάχιστον έξι εβδομάδες, αν και το χρονοδιάγραμμα της επιχείρησης παραμένει αβέβαιο. Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος ασφαλείας που αναφέρεται στην έκθεση δήλωσε ότι οι IDF “θα έχουν ένα πολύ αυστηρό επιχειρησιακό σχέδιο“.
Το δημοσίευμα ήρθε ενώ ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, Μάθιου Μίλερ, δήλωσε: “Δεν θέλουμε να δούμε Παλαιστίνιους να εκκενώνονται από τη Ράφα, εκτός αν πρόκειται να επιστρέψουν στα σπίτια τους“. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή της σε μια μαζική εισβολή των IDF στη Ράφα, αν και αυτή η διατύπωση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ φάνηκε να είναι νέα: “Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει κανένας αποτελεσματικός τρόπος να εκκενώσουμε 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιους. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να διεξαχθεί μια επιχείρηση στη Ράφα που δεν θα οδηγούσε σε υπέρμετρη βλάβη των αμάχων και δεν θα εμπόδιζε σοβαρά την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας“, δήλωσε ο Μίλερ.
Σε άλλες περιπτώσεις, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι θα ήταν έτοιμοι να δεχτούν μια επίθεση των IDF στη Ράφα, αν το Ισραήλ κατάφερνε να εκκενώσει με ασφάλεια τους αμάχους εκεί και να φροντίσει για τις ανθρωπιστικές τους ανάγκες.
Στα τελευταία σχόλιά του, ο Μίλερ απέρριψε την ιδέα ότι υπάρχει οποιαδήποτε πιθανότητα οι ΗΠΑ να υποστηρίξουν μια μεγάλη εισβολή στη Ράφα. “Θέλουμε να δούμε τους ανθρώπους να μπορούν να φύγουν από τη Ράφα για να επιστρέψουν στα σπίτια τους – αν υπάρχουν – και στις γειτονιές τους και να αρχίσουν να ανοικοδομούν τα σπίτια τους. Θέλουμε να δούμε τον παλαιστινιακό λαό στη Γάζα να ξαναρχίζει τη ζωή και τελικά να κλείσει αυτή η σύγκρουση“, είπε.
Η Ουάσινγκτον έχει υποστηρίξει ότι μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση στη Ράφα θα έθετε σε κίνδυνο τους Παλαιστίνιους που βρίσκουν καταφύγιο εκεί, θα προκαλούσε καταστροφές στον κύριο ανθρωπιστικό κόμβο της Γάζας που βρίσκεται στη νότια Γάζα και θα απομόνωνε περαιτέρω το Ισραήλ διεθνώς, χωρίς να ενισχύει ουσιαστικά την ασφάλειά του.
Αντ’ αυτού, το Ισραήλ συνεχίζει πιο στοχευμένες επιχειρήσεις κατά των ηγετών της Χαμάς στη Ράφα, ενώ παράλληλα συντονίζεται με το Κάιρο προκειμένου να διασφαλίσει τα σύνορα Αιγύπτου-Γάζας, δημιουργώντας ένα υπόγειο τείχος για να αποτρέψει το λαθρεμπόριο όπλων και να πνίξει τα εναπομείναντα τρομοκρατικά στοιχεία στην περιοχή, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στους Times of Israel.
Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να νικήσει τη Χαμάς χωρίς να εξαπολύσει μια μεγάλη επίθεση στη Ράφα για να διαλύσει τα εναπομείναντα τάγματα της οργάνωσης εκεί. Λέει ότι θα ξεκινήσει την εισβολή μόνο αφού εκκενώσει τους αμάχους στην πόλη κι αφού διασφαλίσει ότι θα μπορέσουν να συνεχίσουν να λαμβάνουν ανθρωπιστική βοήθεια μετά τη μετεγκατάστασή τους.
Την περασμένη εβδομάδα, Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι πραγματοποίησαν μια δεύτερη τηλεδιάσκεψη σχετικά με την πιθανή επιχείρηση των IDF στη Ράφα, η οποία έληξε με την κυβέρνηση να εξακολουθεί να μην έχει πειστεί για τα σχέδια του Ισραήλ να εκκενώσει τους Παλαιστίνιους και να διασφαλίσει ότι θα λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια.
πηγή: ertnews.gr