Το αγροτικό κίνημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε πλήρη εξέλιξη, παρά τις δηλώσεις στήριξης και τις υποσχέσεις των Βρυξελλών για υποχωρήσεις σε πολλά από τα ζητήματα που θέτουν, αγωνιώντας για το μέλλον της επιβίωσής τους και του επαγγέλματός τους. Στο στόχαστρο είναι τα χαμηλά εισοδήματα, οι σκληρές ρυθμίσεις για την πράσινη μετάβαση, αλλά και οι φθηνές εισαγωγές από την Ουκρανία, αλλά και από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Μία μέρα μετά τα επεισόδια στο κέντρο των Βρυξελλών, το Βερολίνο ξύπνησε με τα παραταγμένα τρακτέρ έξω από την πύλη του Βρανδεμβούργου, ενώ νυχτερινές διαδηλώσεις έγιναν στη Ρουμανία. Στη Γαλλία, οι αγρότες, μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ αρχίζουν να ανοίγουν μπλόκα σε ορισμένους δρόμους, ωστόσο διευκρινίζουν ότι θα επανέλθουν εάν αυτές οι εξαγγελίες δεν «γραφτούν στο χαρτί» ώστε να εφαρμοστούν.
Έχουν ήδη δώσει νέο ραντεβού για τις 24 Φεβρουαρίου στην αγροτική έκθεση του Παρισιού, στην οποία θα πάει και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Εκεί, αναμένεται να συναντήσει τους εκπροσώπους των αγροτών και θα πρέπει να έχει κάτι χειροπιαστό να τους πει. Διαφορετικά, ξεκαθάρισαν, θα γυρίσουν στα μπλόκα.
Αγρότες που διαμαρτύρονται έχουν επίσης αποκλείσει μεθοριακά περάσματα ανάμεσα στο Βέλγιο και την Ολλανδία. Αγρότες από το Βέλγιο και την Ολλανδία, έχουν αποκλείσει επίσης το μεθοριακό πέρασμα προς την Αμβέρσα, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Βελγίου και δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης.
Οι εξαγγελίες Ατάλ
Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση της Γαλλίας υπολογίζεται ότι θα κοστίσουν συνολικά 600 εκατ. ευρώ. Ο Γκαμπριέλ Ατάλ υποσχέθηκε ότι στην επόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Γαλλία θα προτείνει τη δημιουργία ευρωπαϊκής συντονιστικής ελεγκτικής δύναμης, με στόχο να καταπολεμήσει υγειονομικές απάτες σε όλη την επικράτεια των 27 σε συντονισμό με τις ελεγκτικές αρχές της κάθε χώρας, ώστε να δημιουργηθούν ομοιογενείς συνθήκες σε όλη την Ε.Ε.
Επίσης, μελετάται «ρήτρα διασφάλισης» έναντι των ουκρανικών προϊόντων και η γαλλική κυβέρνηση θα δαπανήσει, από φέτος και σε βάθος χρόνου 150 εκατ. ευρώ προκειμένου να ανακουφιστούν φορολογικά και κοινωνικά οι κτηνοτρόφοι.
Επιπλέον, θα γίνει μαζικός έλεγχος σε αλυσίδες σουπερμάρκετ και τη βιομηχανία τροφίμων, καθώς διαπιστώνεται ότι παρακάμπτουν τον νόμο για τις δίκαιες απολαβές των αγροτών, με τη βοήθεια των κεντρικών πρακτορείων προμηθειών/αγορών εκτός συνόρων ή από αγορές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αλυσίδες σουπερμάρκετ από όλη την Ευρώπη συμμαχούν, ώστε να ενισχύσουν τη δύναμη τους, κάνοντας γιγαντιαίες παραγγελίες στους παραγωγούς και αναγκάζοντας τους να συμπιέσουν τις τιμές.
Άλλο μέτρο είναι ο έλεγχος στις ετικέτες των τροφίμων, που είναι συχνά παραπλανητικές. Π.χ., μπορεί ένα πακέτο μπισκότα να χαρακτηρίζεται ως made in France αλλά τα υλικά προέρχονται από άλλη χώρα.
Όσον αφορά τις αγροτικές συντάξεις, θα μελετηθούν οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί, ώστε να διαμορφώνονται με βάση τις 25 καλύτερες δεδουλευμένες χρονιές, ενώ θα υπάρξουν φοροαπαλλαγές για πώληση της αγροτικής επιχείρησης σε νέους επαγγελματίες, όπως και κληρονομικές φορολογικές ελαφρύνσεις για να μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά οι αγροτικές επιχειρήσεις.
Η «υπαναχώρηση» της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, η οποία διεξήχθη με περίπου 1.000 τρακτέρ να έχουν αποκλείσει το κέντρο των Βρυξελλών, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο «χαλάρωσης» του μέτρου για την αγρανάπαυση για ένα χρόνο, αναφέρθηκε εκτενώς στον «ουσιαστικό ρόλο» των αγροτών στην οικονομία και την οικονομία της Ευρώπης. Ωστόσο, δεν έκανε κάποια σαφή εξαγγελία για τα σχεδιαζόμενα μέτρα.
«Η εργασία τους συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην επισιτιστική μας ασφάλεια και μάλιστα στον τρόπο ζωής μας. Είναι βασικοί παράγοντες για τη διασφάλιση της αειφόρου χρήσης των φυσικών πόρων. Ζουν με τη φύση και από τη φύση», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Υπογράμμισε ότι η παραγωγικότητα στην Ε.Ε. βελτιώθηκε κατά 13% χάρη στις προσπάθειες των αγροτών οι οποίοι συμβάλουν θετικά και στο εξωτερικό εμπόριο της Ένωσης.
«Πέρυσι, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 5%. Επομένως, νομίζω ότι είναι δίκαιο να πούμε ότι οι αγρότες μας έχουν δείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα απέναντι στην πρόσφατη κρίση, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές προκλήσεις», είπε η πρόεδρος της Επιτροπής.
Παραδέχτηκε, δε, ότι υπάρχει πίεση στις τιμές των γεωργικών προϊόντων που δέχονται μεγάλο ανταγωνισμό από την παγκόσμια αγορά, τη στιγμή που τα ευρωπαϊκά προϊόντα πρέπει να πληρούν υψηλά πρότυπα για την προστασία του περιβάλλοντος. «Οι αγρότες μπορούν να βασίζονται στην ευρωπαϊκή στήριξη», δήλωσε στη συνέχεια η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν.
πηγή: efsyn.gr