Mία σοβαρή υπόθεση η οποία αφορά μεγάλο αριθμό συνταξιούχων στη χώρα μας συζητείται σήμερα στο Α’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Οι ανώτατοι δικαστές καλούνται επί της ουσίας να αποφασίσουν για το εάν οι δικαιούχοι συντάξεων χηρείας δικαιούνται να λαμβάνουν σύνταξη και από διαφορετική αιτία, όπως για παράδειγμα σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας.
Στο Α’ Τμήμα του ΣτΕ έχουν προσδιοριστεί να συζητηθούν τρεις αιτήσεις ακυρώσεως με εισηγήτρια τη Σύμβουλο Επικρατείας Μαρίνα-Αλεξάνδρα Τσακάλη, στις οποίες το κρίσιμο αυτό ζήτημα.
Στις υποθέσεις αυτές προσβάλλεται έγγραφο του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Π. Τσακλόγλου, στο οποίο προβλέπεται ότι η διάταξη του νόμου (άρθρο 7 παρ. 5 του ν. 4387/2016) σύμφωνα με την οποία ο δικαιούχος περισσοτέρων συντάξεων λαμβάνει μόνο μία εθνική σύνταξη, ισχύει ακόμη και στην περίπτωση που κάποιος δικαιούται σύνταξη λόγω θανάτου (χηρείας) και σύνταξη για διαφορετική αιτία (λόγω γήρατος ή αναπηρίας).
Το αντικείμενο των υποθέσεων αυτών παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι μέχρι τώρα στους συνταξιούχους χηρείας, οι οποίοι δικαιούνταν ταυτόχρονα και σύνταξη για διαφορετική αιτία, χορηγούνταν διπλή εθνική σύνταξη.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι το επίδικο το έγγραφο προβλέπει ότι:
α) δεν έχει αναδρομική ισχύ (επομένως, η μη χορήγηση της δεύτερης εθνικής σύνταξης εφαρμόζεται στις συντάξεις χηρείας που απονέμονται μετά την 1.1.2022),
β) οι ήδη καταβαλλόμενες στους συνταξιούχους λόγω θανάτου διπλές εθνικές συντάξεις θα συνεχίζουν να καταβάλλονται ως προσωπική διαφορά και
γ) τα επιπλέον ποσά εθνικών συντάξεων που καταβλήθηκαν δεν αναζητούνται.
Υπό αυτά τα δεδομένα, το Ανώτατο Δικαστήριο θα κρίνει αν το προσβαλλόμενο έγγραφο αποτελεί μία απλή εγκύκλιο προς τον e-ΕΦΚΑ για την σωστή ερμηνεία και εφαρμογή του νόμου, όπως ισχυρίζεται ο Υπουργός, ή αν πρόκειται για μία απόφαση που θέτει νέους κανόνες, όπως ισχυρίζονται οι συνταξιούχοι, η οποία, εφόσον δεν δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, δεν ισχύει και πρέπει να ακυρωθεί.