Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συζητήσει και να ψηφίσει σήμερα επί σχεδίου απόφασης το οποίο ζητεί κατάπαυση του πυρός και απρόσκοπτη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο νέας προσπάθειας να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ, που όμως αναμένεται να προσκρούσει σε ακόμη ένα βέτο των ΗΠΑ — το πρώτο αφότου επέστρεψε στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ.
Με αυτό το φόντο, δεν έχει σπάσει τη σιωπή του από τον Νοέμβριο, όταν οι ΗΠΑ, όπου πρόεδρος ήταν ακόμη ο Τζο Μπάιντεν, άσκησαν το δικαίωμα αρνησικυρίας τους για να εμποδίσουν την έγκριση σχεδίου απόφασης που ζητούσε κατάπαυση του πυρός.
Νέο σχέδιο απόφασης
Το νέο σχέδιο απόφασης, που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου και θα τεθεί σε ψηφοφορία σήμερα στις 23:00 (ώρα Ελλάδας), απαιτεί «άμεση, χωρίς όρους και μόνιμη κατάπαυση του πυρός» και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων.
Υπογραμμίζοντας την «καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση» στον παλαιστινιακό θύλακο, ζητεί επίσης την «άμεση και χωρίς όρους» άρση «όλων των περιορισμών στην είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και την ασφαλή και απρόσκοπτη διανομή της σε μεγάλη κλίμακα», ιδίως από τον ΟΗΕ.
Οι ΗΠΑ, ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, αναμένεται να ασκήσουν βέτο στο σχέδιο, ανέφεραν διπλωματικές πηγές στο AFP, σημειώνοντας πως αντιπρόσωποι των δέκα κρατών που έχουν εκλεγεί στο ΣΑ, και ετοίμασαν τι σχέδιο, προσπάθησαν μάταια να διαπραγματευτούν μαζί τους.
Εγκρίθηκε η είσοδος περιορισμένης βοήθειας στη Γάζα
Έπειτα από δύο και πλέον μήνες απόλυτου αποκλεισμού, οι ισραηλινές αρχές ενέκριναν εκ νέου από τη 19η Μαΐου την είσοδο στη Γάζα περιορισμένου αριθμού φορτηγών του ΟΗΕ, ο οποίος κάνει λόγο όμως για «σταγόνα» νερού μπροστά στον ωκεανό των αναγκών στον θύλακο, όπου η κλίμακα της καταστροφής είναι πελώρια έπειτα από 20 μήνες πολέμου.
Έπειτα από επανειλημμένες τραγωδίες τις τελευταίες ημέρες κοντά στα κέντρα του με δεκάδες νεκρούς, τα Ηνωμένα Έθνη τα χαρακτήρισαν «θανάσιμες παγίδες» καθώς πεινασμένοι Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να βασίζουν «ανάμεσα σε συρματοπλέγματα» επιτηρούμενοι από ένοπλους ιδιωτικούς φρουρούς.
«Δεν μπορείτε να γίνεστε μάρτυρες της αγανάκτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας (…) και να δέχεστε να είναι παραλυμένο, πρέπει να ενεργήσετε», παρότρυνε χθες ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ριάντ Μανσούρ, αναφερόμενος ιδίως στην ομιλία-σοκ του αναπληρωτή γενικού γραμματέα αρμόδιου για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις Τομ Φλέτσερ, ο οποίος ζήτησε από τα κράτη μέλη να «εμποδίσουν τη γενοκτονία» στη Λωρίδα της Γάζας.
Τι θα γίνει σε περίπτωση βέτο
Σε περίπτωση βέτο η πίεση θα μεταφερθεί σε «αυτούς που εμποδίζουν το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβουν τις ευθύνες τους», επέμεινε ο πρεσβευτής Μανσούρ.
«Όλοι μας θα κριθούμε από την Ιστορία για το τι κάναμε προκειμένου να σταματήσουμε αυτό το έγκλημα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού».
πηγή: cnn.gr