Δευτέρα, 30 Ιουνίου, 2025
  • Ο Σταθμός
  • Δήμος Ηρακλείου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
Επικοινωνία 94FM
ΑΚΟΥΣΤΕ LIVE
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
No Result
View All Result
Επικοινωνία 94FM
Home Υγεία

Συναγερμός για την επιδημία γαστρεντερίτιδας – Νέο στέλεχος ιού αναζητούν οι ειδικοί

από Άννα Μαχαίρα
Πριν 8 μήνες
σε Υγεία
Συναγερμός για την επιδημία γαστρεντερίτιδας – Νέο στέλεχος ιού αναζητούν οι ειδικοί
Share on FacebookShare on Twitter

Πονοκέφαλο στους ειδικούς του Εθνικού Οργανισμού Δημόσια Υγείας (ΕΟΔΥ) έχει προκαλέσει η πρόσφατη έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας, όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά σε αρκετές ακόμη περιοχές της χώρας.

Οι ειδικοί διερευνούν τα αίτια, καθώς όπως όλα δείχνουν, δεν πρόκειται για επιδημία που έχει προκληθεί από τρόφιμα.

Εξάλλου, η τροφιμογενής αιτία έχει σχεδόν αποκλειστεί για τα 70 άτομα που νόσησαν από ιογενή γαστρεντερίτιδα στα Χανιά τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι απαντήσεις στα ειδικά ερωτηματολόγια τα οποία συμπλήρωσαν 20 από τα άτομα που νόσησαν, δεν επιβεβαιώνουν αυτό το ενδεχόμενο.

Τα περισσότερα περιστατικά αφορούν συρροές κρουσμάτων (clusters) από την ίδια οικογένεια, κάτι που κάνει τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι πρόκειται για νοροϊό, ο οποίος έχει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα, ενώ παράλληλα μπορεί να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε επιφάνειες.

Υπενθυμίζεται ότι ο νοροϊός μεταδίδεται μέσω τροφίμων, νερού, αλλά και από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Κρούσματα γαστρεντερίτιδας εντοπίζονται κατά τον τελευταίο μήνα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, από παιδιά έως και ηλικιωμένους.

Εκδηλώνεται κυρίως με διάρροιες και εμέτους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζεται πυρετός, αν και δεν είναι ιδιαίτερα υψηλός.

Υποθέσεις για νέο, άγνωστο στέλεχος του ιού

Οι επιστήμονες προβληματίζονται ιδιαίτερα, καθώς τα περιστατικά φαίνεται να είναι μεν ιογενούς προέλευσης και να αποδίδονται στον νοροϊό, όμως, η εποχή που διανύουμε δεν είναι η φάση της έξαρσης του νοροϊού.

Τα περισσότερα κρούσματα του εν λόγω ιού εμφανίζονται από τον χειμώνα προς την άνοιξη.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με πηγές του ΕΟΔΥ, ότι η έξαρση ιογενούς γαστρεντερίτιδας δεν αποκλείεται να προέρχεται ακόμη και από την κυκλοφορία ενός νέου στελέχους, για το οποίο δεν έχει αναπτύξει ακόμη ανοσία ο πληθυσμός.

Ωστόσο, εξακολουθεί να βρίσκεται υπό εξέταση το δίκτυο ύδρευσης, καθώς κάποια clusters προέρχονταν από διαφορετικές περιοχές των Χανίων.

Γι’ αυτό έχουν ληφθεί δείγματα νερού, ώστε να διερευνηθούν οι δείκτες κοπρανώδους μόλυνσης, αλλά και η πιθανότητα μόλυνσης από νοροϊό.

Πώς μεταδίδεται ο νοροϊός

Ο νοροϊός κάνει επιδημικές εξάρσεις γαστρεντερίτιδας, όμως, δεν ανήκει στα υποχρεωτικώς δηλούμενα νοσήματα.

Μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα από άτομο σε άτομο, από τον αέρα, τα σταγονίδια και ενδεχομένως και από τον έμετο. Υπάρχει, επίσης, τροφιμογενής και υδατογενής μετάδοση του ιού.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο νοροϊός μπορεί να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε άψυχες επιφάνειες, γεγονός που τον καθιστά ιδιαίτερα μεταδοτικό σε κλειστούς χώρους με μεγάλο συνωστισμό ατόμων.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται ξαφνικά και μπορεί να διαρκέσουν από 12 έως 60 ώρες. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν διάρροιες και εμέτους.

Οι ασθενείς μπορούν επίσης να εμφανίσουν ναυτία, κοιλιακό πόνο και κράμπες, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κόπωση, ρίγη, και σπανιότερα χαμηλό πυρετό.

Περίπου το 10% των περιστατικών χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση, που μπορεί να περιλαμβάνει νοσηλεία.

Οι περισσότεροι ασθενείς, ωστόσο, αναρρώνουν σε 2-3 ημέρες, χωρίς αντιβιοτικά ή φάρμακα, παρά μόνο με ξεκούραση, καλή διατροφή και ενυδάτωση. Κίνδυνο ζωής διατρέχουν μόνο τα άτομα με σοβαρές υποκείμενες νόσους.

Ο ΕΟΔΥ συστήνει σχολαστική τήρηση της υγιεινής των χεριών, η οποία αποτελεί το πιο σημαντικό μέτρο για τον περιορισμό της εξάπλωσής του νοροϊού.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

πηγή: news247.gr

Προηγ.

Στη Γερμανία ο Μπάιντεν με στόχο ενίσχυση των σχέσεων των ΗΠΑ με σημαντικούς συμμάχους στην Ευρώπη

Επόμ.

Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου

Επόμ.
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου

Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Τώρα στον αέρα

  • 94fm Eclectic Music
    00:00 - 08:00

Ροή ειδήσεων

Αχαρνές: Στη ΜΕΘ 9χρονη που παρασύρθηκε από ΙΧ ενώ έκανε ποδήλατο

Αχαρνές: Στη ΜΕΘ 9χρονη που παρασύρθηκε από ΙΧ ενώ έκανε ποδήλατο

27/06/2025
Από τη Δευτέρα οι εγγραφές και μετεγγραφές για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Από τη Δευτέρα οι εγγραφές και μετεγγραφές για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

27/06/2025
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο στην Αττική και ακόμη πέντε περιοχές

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο στην Αττική και ακόμη πέντε περιοχές

27/06/2025

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ LIVE

Επικοινωνία 94fm
Επικοινωνία 94fm
LIVE

Το περιοδικό του Επικοινωνία | Τεύχος 14

Facebook Instagram Youtube

Ο Επικοινωνία 94FM, το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ηρακλείου Αττικής, είναι από τους πρώτους σταθμούς που εξέπεμψαν με την απελευθέρωση της ραδιοφωνίας το 1989.

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

  • Διαύγεια
  • Ε.ΔΗ.Ρ.Τ.Μ.Μ.Ε
  • Διαφημιστείτε στον 94fm
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Cookies

Μέλος της ΕΔΗΡΤΜΜΕ

Εγγραφή στο Newsletter

Copyright © 2024 94fm.gr

ΑΚΟΥΣΤΕ LIVE
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
No Result
View All Result