Πονοκέφαλο στους ειδικούς του Εθνικού Οργανισμού Δημόσια Υγείας (ΕΟΔΥ) έχει προκαλέσει η πρόσφατη έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας, όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά σε αρκετές ακόμη περιοχές της χώρας.
Οι ειδικοί διερευνούν τα αίτια, καθώς όπως όλα δείχνουν, δεν πρόκειται για επιδημία που έχει προκληθεί από τρόφιμα.
Εξάλλου, η τροφιμογενής αιτία έχει σχεδόν αποκλειστεί για τα 70 άτομα που νόσησαν από ιογενή γαστρεντερίτιδα στα Χανιά τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι απαντήσεις στα ειδικά ερωτηματολόγια τα οποία συμπλήρωσαν 20 από τα άτομα που νόσησαν, δεν επιβεβαιώνουν αυτό το ενδεχόμενο.
Τα περισσότερα περιστατικά αφορούν συρροές κρουσμάτων (clusters) από την ίδια οικογένεια, κάτι που κάνει τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι πρόκειται για νοροϊό, ο οποίος έχει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα, ενώ παράλληλα μπορεί να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε επιφάνειες.
Υπενθυμίζεται ότι ο νοροϊός μεταδίδεται μέσω τροφίμων, νερού, αλλά και από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Κρούσματα γαστρεντερίτιδας εντοπίζονται κατά τον τελευταίο μήνα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, από παιδιά έως και ηλικιωμένους.
Εκδηλώνεται κυρίως με διάρροιες και εμέτους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζεται πυρετός, αν και δεν είναι ιδιαίτερα υψηλός.
Υποθέσεις για νέο, άγνωστο στέλεχος του ιού
Οι επιστήμονες προβληματίζονται ιδιαίτερα, καθώς τα περιστατικά φαίνεται να είναι μεν ιογενούς προέλευσης και να αποδίδονται στον νοροϊό, όμως, η εποχή που διανύουμε δεν είναι η φάση της έξαρσης του νοροϊού.
Τα περισσότερα κρούσματα του εν λόγω ιού εμφανίζονται από τον χειμώνα προς την άνοιξη.
Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με πηγές του ΕΟΔΥ, ότι η έξαρση ιογενούς γαστρεντερίτιδας δεν αποκλείεται να προέρχεται ακόμη και από την κυκλοφορία ενός νέου στελέχους, για το οποίο δεν έχει αναπτύξει ακόμη ανοσία ο πληθυσμός.
Ωστόσο, εξακολουθεί να βρίσκεται υπό εξέταση το δίκτυο ύδρευσης, καθώς κάποια clusters προέρχονταν από διαφορετικές περιοχές των Χανίων.
Γι’ αυτό έχουν ληφθεί δείγματα νερού, ώστε να διερευνηθούν οι δείκτες κοπρανώδους μόλυνσης, αλλά και η πιθανότητα μόλυνσης από νοροϊό.
Πώς μεταδίδεται ο νοροϊός
Ο νοροϊός κάνει επιδημικές εξάρσεις γαστρεντερίτιδας, όμως, δεν ανήκει στα υποχρεωτικώς δηλούμενα νοσήματα.
Μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα από άτομο σε άτομο, από τον αέρα, τα σταγονίδια και ενδεχομένως και από τον έμετο. Υπάρχει, επίσης, τροφιμογενής και υδατογενής μετάδοση του ιού.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο νοροϊός μπορεί να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε άψυχες επιφάνειες, γεγονός που τον καθιστά ιδιαίτερα μεταδοτικό σε κλειστούς χώρους με μεγάλο συνωστισμό ατόμων.
Τα συμπτώματα εμφανίζονται ξαφνικά και μπορεί να διαρκέσουν από 12 έως 60 ώρες. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν διάρροιες και εμέτους.
Οι ασθενείς μπορούν επίσης να εμφανίσουν ναυτία, κοιλιακό πόνο και κράμπες, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κόπωση, ρίγη, και σπανιότερα χαμηλό πυρετό.
Περίπου το 10% των περιστατικών χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση, που μπορεί να περιλαμβάνει νοσηλεία.
Οι περισσότεροι ασθενείς, ωστόσο, αναρρώνουν σε 2-3 ημέρες, χωρίς αντιβιοτικά ή φάρμακα, παρά μόνο με ξεκούραση, καλή διατροφή και ενυδάτωση. Κίνδυνο ζωής διατρέχουν μόνο τα άτομα με σοβαρές υποκείμενες νόσους.
Ο ΕΟΔΥ συστήνει σχολαστική τήρηση της υγιεινής των χεριών, η οποία αποτελεί το πιο σημαντικό μέτρο για τον περιορισμό της εξάπλωσής του νοροϊού.
πηγή: news247.gr