Συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς ζητεί, με επιστολή του το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (Π.Ο.Θ.Α.), προκειμένου να τους ενημερώσει για τα φλέγοντα και επείγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες.
«Η έως τώρα αντιμετώπιση του κλάδου μας από την κυβέρνηση, μας προκαλεί τεράστια ανασφάλεια όχι μόνο για το παρόν, αλλά και για το μέλλον», αναφέρει η επιστολή, απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος. «Ζητάμε μια συνάντηση αντιπροσωπείας των διοικήσεων των Σωματείων μας, ώστε να σας ενημερώσουμε τόσο για τα φλέγοντα και επείγοντα ζητήματα, όσο και για διαχρονικές παθογένειες του κλάδου», καταλήγει η ανακοίνωση της Π.Ο.Θ.Α..
Ολόκληρη η επιστολή της Π.Ο.Θ.Α. έχει ως εξής:
Τα τελευταία δύο χρόνια ο Πολιτισμός έχει έρθει αντιμέτωπος με πρωτόγνωρες προκλήσεις. Η πανδημία του κορονοϊού ήρθε να ισοπεδώσει το ήδη βεβαρυμμένο εργασιακό μας τοπίο. Όπως γνωρίζετε, η οικονομική κρίση στην χώρα από το 2009 και ύστερα χτύπησε καίρια το σύνολο της παραγωγικής, δημιουργικής, πολιτιστικής-καλλιτεχνικής διαδικασίας. Υποχρηματοδοτήσεις, έλλειψη αναπτυξιακών εργαλείων, καταστρατήγηση ασφαλιστικών-εργασιακών κεκτημένων οδήγησαν την παραγωγική διαδικασία, τις εργασιακές σχέσεις, την απασχόληση σε μαρασμό με συνέπεια δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία. Είναι πλέον σαφές και στον πιο καλόπιστο παρατηρητή, ότι η κυβέρνηση θεωρεί τον Πολιτισμό είδος πολυτελείας, τον πρώτο κλάδο που κλείνει και τον τελευταίο που ανοίγει, ως μέτρο αντιμετώπισης (συχνά το μόνο) της ανόδου των κρουσμάτων.
Η Πανελληνία Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος και τα Σωματεία του σύγχρονου πολιτισμού δίνουμε όλο αυτό τον καιρό μια τεράστια μάχη για την επιβίωση των ανθρώπων μας. Η ελλιπέστατη στήριξη που λάβαμε, ήρθε μετά από μεγάλους και μαζικούς αγώνες. Ακόμα και σε δύσκολες επιδημιολογικά συνθήκες, η κυβέρνηση δεν μας άφησε άλλη επιλογή από το να βγούμε στον δρόμο, ακόμα και με κίνδυνο της υγείας μας.
Στα μικρά διαλείμματα που επιτρεπόταν η λειτουργία του Πολιτισμού, το εργασιακό τοπίο ήταν εξαιρετικά δυσμενές, αναδείχθηκαν όλες οι παθογένειες του κλάδου μας και το ανύπαρκτο πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων που τον υπηρετούν. Στα χρόνια των Μνημονίων είχαν ήδη καταργηθεί οι Συλλογικές Συμβάσεις και οποιοδήποτε θεσμικό πλαίσιο που ρύθμιζε τους όρους εργασίας και αμοιβής, κάτι που σε συνδυασμό με την τεράστια ανεργία, κατέστησε τον κλάδο μας, κανονική εργασιακή ζούγκλα.
Το ασφαλιστικό μας πλαίσιο λειτουργεί σε ένα θολό τοπίο, ευνοώντας την καταχρηστική αντιμετώπισή μας από τον ιδιωτικό αλλά και το δημόσιο τομέα και δημιουργώντας ανεπάρκεια στην υγειονομική και συνταξιοδοτική κάλυψή μας.
Η έως τώρα αντιμετώπιση του κλάδου μας από την κυβέρνηση, μας προκαλεί τεράστια ανασφάλεια όχι μόνο για το παρόν, αλλά και για το μέλλον. Σας κοινοποιούμε την δημόσια επιστολή των εργαζομένων προς τον Πρωθυπουργό, που στείλαμε ήδη από τις 5-1-2022, χωρίς όμως να λάβουμε καμία απάντηση. Πιστεύουμε ότι οι δίκαιοι αγώνες μας θα πρέπει να ενεργοποιήσουν κάθε πολιτική δύναμη στη χώρα για τη δικαίωση των αιτημάτων μας. Σας ενημερώνουμε ότι μετά και το Πανκαλλιτεχνικό Συλλαλητήριο στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας, που πραγματοποιήσαμε τη Δευτέρα 10 Γενάρη 2022, οι κινητοποιήσεις μας θα συνεχιστούν με πολύμορφες δράσεις.
Ο διάλογος μαζί σας, στα αιτήματα των ανθρώπων του πολιτισμού, αποτελεί πάντα για μας χρήσιμο συστατικό που εμπλουτίζει και ενδυναμώνει τις προτάσεις και τα επιχειρήματά μας.
Ζητάμε μια συνάντηση αντιπροσωπείας των διοικήσεων των Σωματείων μας, ώστε να σας ενημερώσουμε τόσο για τα φλέγοντα και επείγοντα ζητήματα, όσο και για διαχρονικές παθογένειες του κλάδου.
Πηγή Αθήνα984