«Δίπλα στις διαπιστωμένες διαφωνίες μας, μπορούμε να γράφουμε μία παράλληλη σελίδα με τις συμφωνίες μας», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν μετά την συνάντηση που είχαν στην Άγκυρα.
Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την πρόθεση να συνεχιστεί η προσπάθεια επαναπροσέγγισης με έμφαση την θετική ατζέντα και κυρίως την οικονομία όπου επιβεβαιώθηκε και ο στόχος για διπλασιασμό των διμερών εμπορικών σχέσεων που φθάνουν τα 5,8 δισ. δολάρια, μέσα στην επόμενη πενταετία.
Καταγράφησαν ωστόσο με σαφή τρόπο και οι διαφωνίες, με βασικό ζήτημα και τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, όπου ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι δεν θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση την Χαμάς, αλλά αντιστασιακή οργάνωση.
«Ας συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε στο θέμα αυτό, αλλά συμφωνούμε στην ανάγκη να υπάρξει κατάσταση του πυρός και να προστατευθούν οι άμαχοι Παλαιστίνιοι, που είναι και τα μεγάλα θύματα αυτού του πολέμου», απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε λόγο στις δηλώσεις του για «τουρκική μειονότητα», ενώ ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ο χαρακτηρισμός ως θρησκευτικής μειονότητας, προβλέπεται ρητά στην συνθήκη της Λωζάνης, ενώ το έμπρακτο ενδιαφέρον εκδηλώνεται με την τήρηση των αρχών της ισοπολιτεία όπως για όλους τους Έλληνες πολίτες, αλλά και με την λήψη ειδικών μέτρων για τους μουσουλμάνους μας της χώρας μας. Υπογράμμισε μάλιστα πως θα ήταν ευχής έργον αν την ίδια άνθηση γνώριζε και ο διαρκώς συρρικνούμενος ελληνισμός στην Τουρκίας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε και το θέμα της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τέμενος και σχολιάζοντας όσα είπε ο κ. Ερντογάν τόνισε πως πιστεύω ότι κατ’ ελάχιστον είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να διαφυλάξουμε την ξεχωριστή πολιτιστική αξία αυτού του μνημείου.
Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν και στην προοπτική διεξαγωγής του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας, στην Άγκυρα, εντός αυτού του έτους, όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Κυβερνητικές πηγές ενημέρωναν μετά το πέρας της συνάντησης των δύο ηγετών, που διήρκεσε συνολικά περισσότερο από μιάμιση ώρα μαζί με τις διευρυμένες επαφές ότι συζητήθηκαν θέματα διμερούς και διεθνούς ατζέντας, όπως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα και στην Ουκρανία.
Οι ίδιες πηγές σημείωναν, μάλιστα, ότι η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί στην ‘Αγκυρα περί το τέλος του έτους. Επίσης, συμφωνήθηκε να επαναληφθούν οι ελληνοτουρκικές συναντήσεις επί τη βάση των τριών αξόνων, που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους, ήτοι πολιτικός διάλογος, θετική ατζέντα και Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
ΑΘΗΝΑ 984,ΑΠΕ ΜΠΕ