Στην Αθήνα και όχι στη Θεσσαλονίκη αναμένεται τελικώς ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου, αφού στην πρωτεύουσα θα πραγματοποιηθεί τελικά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, μετά από συνεννόηση των δύο μερών.
Η επόμενη συνάντηση λοιπόν του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο αναμένεται στην Αθήνα και θα αποτελέσει το τελικό στάδιο της νέας φάσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά τις συναντήσεις κορυφής Μητσοτάκη- Ερντογάν, αρχικά στο Βίλνιους της Λιθουανίας και στη συνέχεια στη Νέα Υόρκη.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας αναμένεται να οριστικοποιηθεί η όποια πρόοδος έχει συντελεστεί τους προηγούμενους μήνες. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στη συνάντηση αυτή αναμένεται να προωθηθούν αρκετά θέματα ήπιας διπλωματίας, ζητήματα δηλαδή που περιλαμβάνονται στη λεγόμενη θετική ατζέντα και αφορούν τις εμπορικές σχέσεις, τον Τουρισμό, τη συνεργασία σε ζητήματα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και φυσικών καταστροφών. Ένα βήμα παραπάνω αναμένεται και στη συνεργασία σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.
Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασία θα γίνει σε μια περίοδο ιδιαίτερης έντασης στην ευρύτερη περιοχή (πόλεμος στη Γάζα) κάτι που συνεκτιμούν οι δύο πλευρές και παρά τις διαφορετικές τοποθετήσεις τους δεν έχουν επιτρέψει, για την ώρα, να επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Υπουργός Εξωτερικών χθες το βράδυ σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι «δεν είμαστε αφελείς» αλλά η Ελλάδα και η Τουρκία μπορούν να μιλούν ως «γείτονες» και υπογράμμισε τη σημασία των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία. «Έχουμε θεμελιώδεις διαφορές και είναι προφανές τώρα με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η αφετηρία μας είναι τελείως διαφορετική. Αλλά η αλήθεια είναι ότι έχουμε συζητήσει για τις διμερείς μας σχέσεις και για το μέλλον των λαών μας» πρόσθεσε.
Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας αποτελεί το κλείσιμο της νέας φάσης επανεκκίνησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς, μετά τη συζήτηση, της γενικής ατζέντας από τους υπουργούς εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, ακολούθησαν η έναρξη του πολιτικού διαλόγου με την υφυπουργό Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και τον Τούρκο ομόλογό της Μπουράκ Ακσαπάρ, η θετική ατζέντα που συζήτησαν ο υφυπουργός οικονομικής διπλωματίας Κώστας Φραγκογιάννης και ο κ Ακσαπάρ, και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που συζητήθηκαν χθες στην Άγκυρα από αντιπροσωπείες κυρίως ανώτατων αξιωματικών των δύο μερών.
ΠΗΓΗ:Αθήνα984